ŞERMİN ÇOLAK - Memleket Partisi MYK Üyesi Asuman Ali Güven, İz Tv’de Özgür Coşkun ile Politik’İz programına konuk oldu. Güven, ülke gündeminden partisinin Eylül ayında yapacağı kongreye, Soyer’in başkanlık sürecine kadar birçok konuyu değerlendirdi.

Türkiye’de yaklaşık iki haftadır süren orman yangınlarını değerlendiren Güven, “Üzüntü içindeyim. ‘Böyle mi olması?’ gerekiyor diye sorguluyorum. Küresel bir ısınma var, bunun olumsuz etkilerini tüm dünya olarak yaşıyoruz. Buna neden olan da insanoğlu, dünyanın çözüm bulması gerekir” dedi. Güven, ülkelerin yangınlara ve sonrasındaki kriz hallerine hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’de ise Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın kriz durumlarında hazırlıklı olmadığını belirten Güven, ‘Zaten Türkiye’de tarımın geldiği nokta da ortada’ yorumunda bulundu. Güven, Bakanlığın Türk Hava Kurumu’nun (THK) olanaklarından faydalanamadığının da altını çizdi. Ayrıca ülkelerdeki ormanların tek o ülkeye ait olmadığını tüm insanlığa ait olduğunu söyleyen Güven, “Gelen yardımları nasıl reddedersiniz? Yarın belki sende o ülkeye yardım edeceksin” ifadelerini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunarak, ‘Biz hayvanları ‘et’ olarak görürsek bu büyük bir yanlıştır” dedi.

‘GÖÇ KONTROL EDİLMELİ’

Türkiye’deki kentleşme politikalarını da eleştiren Güven, son günlerde yaşanan göç olaylarını hatırlatarak, “7-8 milyon göç alıyoruz. Bu insanların tamamı büyük şehirlere geliyor. Doğal olarak kentlerin ihtiyaçları artıyor. Bu kentlerin altyapı sorunları çevresel sorunlara neden oluyor, nehirlerimiz kirleniyor, koskoca denizler bile kirleniyor. Bunlar bize kirli teslim edilmedi. Devletin bu konulara ağırlık verip uzun vadeli bir program yapması gerekiyor” şeklinde konuştu. Güven, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin çevre olaylarına çok önem verdiğini belirtti, yangın bölgelerinde de bulunduğunu ve bölgeye destek olmaya çalıştığını söyledi.

Yangınların başladığı günlerde turizm arazilerinin kullanım alanlarıyla ilgili çıkan genelge ile ise Güven, “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki geçmediğimiz köprünün, girmediğimiz tünelinin, kullanmadığımız havaalanının parasını bize ödetiyorlar. Devletin kaynakları maalesef çarçur ediliyor. Bu yatırımlar yapılabilir ama bunların ekonomik ve öncelik sıralamasını göre yapılması gerekiyor. Çıkan genelge ise turizm alanlarını ranta açmak demek” ifadelerini kullandı.

‘MUHALEFETTE UÇAK MI VARDI?’

Yeni Asır Gazetesi’nin yangınlar için yardım toplayan sanatçıların fotoğraflarını basıp ‘Siz hangi ülkenin sanatçılarısınız?’ diye manşet atmasını ise Güven, “Zaten ülkenin tepki göstermesi gerekiyor. Bu işin çözümü artık bu. Sosyal medyada herkes tepkisini göstersin ki hükümette bir adım geriye çekilsin. Tüm duyarlı insanların tabi ki duygusunu dile getirmesi lazım” dedi.

Yeni Şafak Yazarı Mehmet Metiner’in orman yangınlarını sabotaj ve Erdoğan’a karşı kasıtlı olarak çıkarıldığı iddiasına yönelik de Güven, “Kendilerine rant çıkarmaya çalışıyorlar. Hem suçlular hem güçlü olmaya çalışıyorlar. Meseleleri çarpıtmak değil, yangınları söndürmeye yardımcı olmak eski bir milletvekiline yakışır. Muhalefetin elinde uçak vardı da yangını mı söndürmedi?” açıklamalarında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada Erdoğan’ın daha önce sarf ettiği ‘Ülkemiz tamam derse gideriz’ sözlerinin tekrar gündeme gelmesini de değerlendiren Asuman Ali Güven, “Bu ülke iyi yönetilemiyor. Artık yönetilemez hale geldi. Bu sorunları çözecek olan yeni bir iktidardır. Hukukun, yargının tekrar işler hale gelmesi, devlete güvenin yeniden sağlanması gerekiyor. Bence en geç 1 yıl sonra Türkiye’nin seçime gitmesi gerekiyor. Bu süreçte de ülkeyi yönetenlerin sağduyulu olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ATATÜRKÇÜ DEĞERLERLE OLUŞTURULMALI’

Memleket Partili Güven, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifasını da değerlendirdi. ‘Milli Eğitim politikaları Türkiye’de iflas etmiştir” diyen Güven, “Gençlere, çocuklarımıza yazık oluyor. Ana dilimiz Türkçeyi bile düzgün kullanamıyoruz. Aya mı gideceğiz? Acilen eğitim sisteminin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Tarikatların, cemaatlerin müdahalesinin önüne geçmek gerekiyor.  Milli Eğitimin Atatürkçü değerlerle tekrar oluşturulması gerekiyor” dedi.

Yaz aylarında halkın pandemi konusunda rehavete kapılmasıyla ilgili Güven, “Salgın en az doğu illerindeydi şimdi en çok oralarda. Bayramlardan dolayı, yaşantılardan dolayı. Bayram tabi ki tetikledi bu artışı. Ancak aklımızı başımıza toplamamız lazım, devletin belediyelerin önlemlerini alması gerekiyor. Bu işin en temel noktası ise aşı. Aşı olmayan insanlara da teşvik edici kampanyalar yapılmalı. Duyarlılıklar tekrar arttırılmalı” diye konuştu.

‘ÜYE KAMPANYASI AŞLATACAĞIZ’

Memleket Partisi ile ilgili konuşan Güven, “İl Başkanı atamalarında 50’nin üzerine çıktık ve çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kurultayımıza 4 ay var. Biz zoru başarmaya çalışıyoruz. İyi bir noktaya geldik, 18 Eylül’de Ankara’da Kurultayımızı şölen havasında yapacağız. İşte biz ondan sonra partileşme sürecimize geçmiş oluruz. Daha fazla ülkeye açılacağız Genel Başkanımızla beraber. Medyada sıkıntımız var, bunu aşmamız gerekiyor. Yerel medyayı daha iyi kullanılmayız, yerel medyanın bir ihtiyaç olduğunu her zaman ifade etmişizdir. Kurultayın ardından üye kampanyası başlatacağız.  İnanıyorum ki 18 Eylül’den sonra büyük bir atağa geçeceğiz. Zaten Muharrem İnce bir markadır, bizim bu partinin kurulduğunu tüm Türkiye’ye anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘SOYER’İN İŞİ ZOR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlık sürecini değerlendiren Güven, “Muhalif belediyelerin işleri kolay değil. İzmir’in sorunları bitmez, birikmiş sorunları da var. Kent büyüyor büyüdükçe sorunlar artıyor. Bunların çözümleri kolay değil tabi ki yeni yatırımlar gerekiyor. Ancak niyet önemlidir ve tabi yapabilmek sonuçta önemlidir. İzmir kentsel dönüşümde çok geride kaldı mesela. Geçen gün Eskişehir’deydim orada çok hızlı dönüşüm olmuş. Aynı dönüşümün İzmir’de de olması gerekiyor. Bu konuda hem Büyükşehir hem ilçe belediyelerine büyük görev düşüyor. Tunç Başkanın işi çok zor. Daha önünde süre var bu süreçte önemli işlere imza atması gerekiyor. Ben isterim ki başarılı olsun, bizim için önemlidir. Kendisi muhalefetin belediye başkanıdır, biz de muhalefet partisiyiz. Biz muhalefet başkanlarının çok daha başarılı olabilmesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi