CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın aramalı ithalatına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtı İz Gazete'ye değerlendirdi. Arslan, “Ekonomi balonunu rakamlarla şişiriyorlar, her şey kağıt üzerinde muhteşem ama reel sektör ve sokak alarm veriyor, vatandaş perişan. Ekonomide rakamlar bahar havası, gerçekler karakış . Soru önergelerine bakanların yanıt vermediği veya verilen yanıtların soruyla ilgisi olmadığını belirten Arslan, “ gerçekleri nereye kadar saklayabilirsiniz” diyerek hükümete yüklendi.

Türkiye gibi sanayi üretiminin büyük bölümü aramalı ithalatına dayalı olan ülkelerde iç ve dış talepte meydana gelen artışlar ithalatı da artırdığını hatırlatan CHP’li Arslan, yüksek oranda katma değer yaratılamadığı için ekonomide görünen büyümenin, sadece rakamsal boyutta kaldığını, piyasalara ciddi bir etkisi olmadığı gibi işsizliğe de çare bulmadığını kaydetti. Önerge yanıtını paylaşan Arslan, “Biz Sayın Bakana, belli yıllar için Türkiye’nin sektör bazında hangi ülkelerden ne kadar ara malı ithal ettiğini sorduk. Sayın Bakanın yanıtımda ise sadece Türkiye’nin 2018, 2019 yılı toplam ithalat ve ihracatına yer verilmiş. Soru önergesinde özetle “İthalat 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 azalarak 223 milyar Dolar olurken, ihracatın ise yüzde 7 artarak 167 milyar Dolara yükseldiği, 2019 yılının ilk 10 ayında ise ithalatın bir önceki yıla göre yüzde 13 azalarak 166 Milyar Dolara gerilediği, ihracatın ise yüzde 2 artarak 141 Milyar Dolara yükseldiği bilgisine yer almaktadır” dedi.

TEKNOLOJİYE YATIRIM YOK

İhracat ile ithalat arasındaki farka dikkat çeken Arsal verilen yanıta, “İstihdam yaratmadığı halde büyüdüğünü iddia eden, maliyet enflasyonunu düşürmediği halde cari açığı düşürmekle övünen bir ekonomi yönetimi var. Sanayide adeta bahar havası olduğunu söyleyenler sanırım yaşadığımız karakışın farkında değiller. Oysa gerçek şudur; aramalı ve nihai mal üretiminde katma değeri yüksek teknolojiye gerekli yatırımı yapmadan dış ticaret açığını düşürdüğünü zanneden, ihracatıyla ithalatı arasındaki makas büyümeden ekonomiyi büyütemeyen bir iktidar vardır” eleştirisinde bulundu.

DOĞRU YANIT VERİN

İmalat sanayiinde yaşanan düşüşe dikkat çeken Arslan eleştirilerini şöyle sürdürdü: “ İmalat sanayii alanında 2018-2019 arasında tam 11 ay düşüş vardır. Son ayki yüzde 3.4 artışı diline dolayanlar, diğer 11 ayki gerilemeyi gözden kaçırmaktadır. 2019 Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yıla göre daralma yüzde 3.4’ü bulurken, madencilikte binde 7, imalat sanayiinde yüzde 3.8 küçülme olmuştur. İmalat sanayii kapasite kullanım oranı 2015’ten beri en düşük seviyededir. Sayın Bakan ekonomiyle ilgili bir iş yapmıyor bari soru önergelerini doğru yanıtlasınlar. “

Editör: Haber Merkezi