İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, İz Tv’de Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu oldu. Adar, İYİ Parti’nin pandemi dönemindeki çalışmalarından MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın belediyecilik anlayışına, Millet İttifakı’nın Aliağa’daki durumundan çok tartışılan belediyeye ait taşınmazların satışına kadar birçok konuyu değerlendirdi. Satışlar konusunda Serkan Acar’ı adeta topa tutan Adar, Bana göre bilinen Serkan Acar profili ile yönetilen bir belediyecilik anlayışı yok. Çok saldırgan, çok agresif, enerjisini çok fazla tüketen ve toplumu geren bir Serkan Acar yönetimi var” dedi.

İlçe başkanlığı sürecini değerlendiren Adar, partinin kurulduğu günden beri çok aktif bir çalışma biçimi olduğunu, Ailağa’da İYİ Parti’ye karşı yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Adar, “Biz de bu beklentilere layık olabilmek adına her günümüzü dolu dolu geçirmeye gayret ediyoruz. Siyasi arenada İYİ Parti’nin damgasını vurmaya gayret gösteriyoruz. Olumlu bir geri dönüş yansıyor. Müthiş bir üye çalışması gerçekleştiriyoruz. Şu anda üye sayımız 600’lerde. Ayda 25-30 bir üye artışı alıyoruz” dedi. Adar, üye sayısının şu ana kadar daha da artabileceğini ancak pandeminin bu durumda olumsuz yönde bir etkisi olduğunu belirtti. Adar, pandemi döneminde yaptıkları çalışmaları da ayrıntılı bir şekilde anlattı.

‘DAYANACAK GÜÇ KALMADI’

Aliağa’nın ağır sanayinin kalbi ve Ege bölgesinde ihracatta birinci sırada olduğunu hatırlatan Adar, “Türkiye’de ekonomik durum neyse Aliağa’da da durum o. Aliağa işçi havzası, emekçi kenti. Dolayısıyla işçinin kazançları enflasyon karşısında her geçen gün eriyor. Aliağa’da bu sıkıntılar yaşanabiliyorsa insanlar diğer şehirlerde neler yaşıyor bunu düşünmek bile istemiyoruz. Çünkü Aliağa işsizliğin düşük olduğu bir ilçe. Hiçbir konuda rahat değiliz. Ne sağlık ne ekonomi ne eğitim. Genel Başkanımız da bütün il ve ilçeleri geziyor. Orada da gördüğümüz insanların hem ekonomik hem sosyal olarak büyük sıkıntıda oldukları, iktidarın da en büyük sıkıntı çektiği konu bu” ifadelerini kullandı. Adar, bu sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerektiğini halkın artık dayanacak gücünün kalmadığını vurguladı.

‘TOPLUMU GEREN YÖNETECİLİK…’

Aliağa Belediye Başkanı MHP’li Serkan Acar’ın 7 buçuk yıldır süren belediyeciliğini de değerlendiren Adar, “Kimine göre çok iyi kimine göre kötü bir belediyecilik anlayışı var. Bana göre bilinen Serkan Acar profili ile yönetilen bir belediyecilik anlayışı yok. Çok saldırgan, çok agresif, enerjisini çok fazla tüketen ve toplumu geren bir Serkan Acar yönetimi var. Bu doğru değil. Siyasi olgunluk çok başka insani olgunluk başka bir şey. Biz insani olgunluğunu biliyorduk, belediye başkanı olunca birden yapısı değişti. Ben Milliyetçi Hareket Partisi kökenliyim orda teşvik-i mesaimizde oldu. Oradaki yapısı ile belediye başkanı olduktan sonraki yapısını karşılaştırdığımızda müthiş bir değişim var” diye konuştu.

Belediye Başkanının bir şehrin ‘babası’ olduğunu ve herkese aynı mesafede olması gerektiğini kaydeden Adar, “Bunları Serkan Acar da göremedik. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı ile çevresine yaklaşan bir Serkan Acar profili var karşımızda” dedi.

‘POPÜLİST HARCAMALAR’

Acar’ın 2014-2019 yılları arasındaki dönemiyle ilgili konuşan Adar, “Belediyeyi devraldığında 30 trilyon borç vardı. Seçim vaatlerinde battı çıktı, hipoterapi merkezi gibi şeyler vardı. 2019 sonunda ise 250 trilyon borç vardı. Bunlar denetim raporlarında mevcut. Baktığınızda 250 trilyon borçla ne yapılmış? Bu borçlanmaya karşı yapılan yatırımlar örtüşmüyor. Seçim sırasında ‘Çanakkale’ye ecdadına götürüyorum’ diyerek yaklaşık 10 bin insanı otobüslerle Çanakkale’ye taşıdı. Biz bunun yanlış olduğunu söyledik. Sonra baktığımızda bu paranın seçim bütçesinden karşılandığını gördük. Bu ve buna benzer harcamalar, popülist harcamalar belediyeyi çok büyük bir borç sarmalına soktu. Biz bunların yanlış olduğunu o dönemde de dile getiriyorduk, yine dile getiriyoruz. Belediye ülkenin bu kadar sıkıntılı olduğu bir süreçte bu kadar rahat para harcamamalı. Bu para milletin parası ” diye konuştu.

‘VAATLERİ NASIL GERÇEKLEŞTİRECEKSİNİZ?’

Adar, 2019 yılından bu yana Aliağa’nın borç rakamlarının 300 trilyona yaklaştığını belirterek, 2014 seçim vaatleri ile yapılanlar arasında örtüşen bir şey olmadığını söyledi. Aliağa’da konut sıkıntısı olduğunu da kaydeden Yavuz Adar, Aliağa Belediyesi’nin emlak açısından yapılanma ve alt yapı yapması gerektiğini kaydetti. Acar’ın 5 bin konut sözü olduğunu ve hala yapmadığını da sözlerine ekledi. Adar, “Bu vaatleri nasıl gerçekleştireceksiniz?” diye sordu.

‘ÖNEMLİ AMA RANT SAĞLAMAMALI’

Serkan Acar’ın seçim vaatlerinden olan ve inşaatı devam eden Mesleki Hastalıklar Hastanesi ile ilgili ise Adar, “Hastane ilçede çok büyük bir sıkıntı. Ağır sanayinin kalbi olan bir ilçede maalesef vatandaşların tedavi olabileceği bir hastane yok. Bölge ilçelere baktığınızda Foça ile kıyaslandığınız mevcut Aliağa Hastanesinin içine girmeye bile insanlar imtina ediyor. Gün içerisinde 300 bine yakın insan Aliağa sınırları içerisinde aktif halde. Dolayısıyla Mesleki Hastalıklar Hastanesinin olması önemli. Biz önemsiyoruz ama düzgün bir planlamayla, düzgün bir bütçe ile konumlandığı yerle başkalarına rant sağlayacak bir hususta olmamalı. Daha düzgün bir planlamayla bu önce devlet yardımıyla yapılmalıydı. Eğer olmuyorsa bakardın bütçene ona göre bunu yapma yoluna gidebilirdin. Planlamının yanlış olduğunu, yerinin yanlış olduğunu dile getiriyoruz ve finansal desteğinin yanlış olduğunu söylüyoruz. Yaklaşık 70 trilyona yakın bir rakamı belediyenin Aliağa Belediyesi’nin karşılayacağını duyduk. Bunu nasıl karşılayacak? Soruyoruz bilgi de vermiyor Meclis’te” şeklinde konuştu.

‘SERKAN BEY'İN DÜŞMANI DEĞİLİZ’

Adar, belediyenin bazı ‘gereksiz’ harcamalarını hatırlattı, ‘Bu ne perhiz ne lahana turşusu’ yorumunda bulundu. ‘Balkonda çiçek var’ diye bir proje ile saksıda yüzlerce çiçek dağıtıldığını ve bunun maliyetin 5-6 trilyon olduğunu söyleyen Adar, “Vatandaşın böyle bir beklentisi yok ki zaten ekonomik krizdeyiz. Para uçtu gitti. Bunları nerden alıyorsun, ihale yaptın mı bunları sorguluyoruz. Aliağa halkı adına, Serkan Beye oy vermiş seçmeni adına da sorguluyoruz. Biz Serkan Beyin düşmanı değiliz. Yapmış olduğu hizmetleri de takdir ediyoruz. Ancak yaparken çok hoyratça davrandığı konular var.” dedi.

‘CUMHUR İTTİFAKI ÜYELERİ DE RAHATSIZ’

Aliağa Belediyesi’nin taşınmazlarının satışa çıkarılması ile ilgili de konuşan Adar, “Bunlardan en önemlisi Çaltılıdere’de yaşanmıştı. Çaltılıdere’de yaşanan arsa satışı gündem de oldu mahkemelik de oldu. Mesleki Hastalıklar Hastanesi’nin yanında yat limanı var, onun hemen üst tarafında 461 parsel 597 bin m²’lik bir alanın satışı söz konusu oldu. Bu alanın İstanbullu bir işadamına satışı yapıldı. Hukuksuz bir satış yapıldı, değerinin altında bir satış yapıldı. İtiraz edildi, sonra satışı tekrar yapıldı. Sonra bu arsa satışları artmaya başladı. Satmayan belediye yok ama baktığınızda biz satışların Aliağa halkına bir yatırım olarak dönmesini bekliyoruz ama böyle bir şey görmüyoruz. Aksi ise çıksın söylesin ‘şunu yaptık. Biz bunu sorguluyoruz’ diye. Adar, satışların ‘adrese teslim’ olduğunu iddia etti. Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin de bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Serkan Acar’ın belediyenin öz varlıkları ile övündüğünü hatırlatan Adar, “Onlar bütünşehir yasasıyla belediyeye dahil olan taşınmazlar. Bunu da rahat hesap vermeden satıyor” dedi.

‘KİMSE OYUNA GÜVENMESİN’

“Aliağa çok farklı bir ilçe. Aliağa’da başkanlık kimsenin tekelinde değil. ‘Ben alırım’ diyemezsin, şu anki mevcut belediye Başkanı Serkan Acar da kazanabileceğinin garantisini veremez. Halkımız doğru oy kullanır, sevdiğini sıkı sıkı tutar, en ufak yanlış gördü mü ona da en büyük ağır cezayı verir” ifadelerini kullanan Yavuz Adar, “Ne olduğunuzu ne istediğinizi samimi ve açık yüreklilikle anlatmalısınız. Aday çok önemli. Bizi de Aliağalı hemşerilerimizin sevdiğini düşünüyoruz. Millet İttifakımız var. Biz de ittifakın ruhuna uygun bir şekilde ilçemizde hareket ediyoruz. Genel Merkezimiz bu noktada bize neyi işaret ederse o işaret merkezinde çalışmalarımızı yapar, seçime katılırız. Bu tek başına olur, ittifakla olur. Adı her ne olursa olsun Aliağa’da seçimleri alacak güç ve iradedeyiz ve buna da talibiz. Bütün çalışmalarımızı da bu minvalde gerçekleştiriyoruz. O yüzden kimse Aliağa’da ‘benim arkamda şu kadar seçmen var, şu kadar oy aldım’ demesin” diye konuştu.

‘SORUNUMUZ YOK’

Millet İttifakını Aliağa özelinde değerlendiren Başkan Adar, güven duygusunun oluşmasının zaman aldığını kendilerinin ne sağda ne solda bir parti olduğunu merkez bir parti olduklarını kaydetti. İki ayrı partinin zaman zaman ufak tefek sıkıntıları olduğunu ancak bunların hemen çözülebildiğini söyledi, “Sorunumuz yok” dedi.

‘OYUMUZ ARTIYOR’

Erken seçim tartışmaları ile ilgili ise Adar’ın yorumu, “Biz muhalefet partisi olarak erken seçimi istiyoruz. Bununla ilgili Aliağa’da da İzmir’de de Türkiye’de de çalışmalarımız mevcut. Partimiz ilk kurulduğu günden itibaren yarın seçim olacakmış gibi dinamik bir şekilde çalışmalarımızı devam ettirdik. İktidar vatandaşı canından bezdirdi, ilk seçimde millet bunları elinin tersiyle sandığa gömecektir” şeklinde oldu. En son yapılan anketlerde İYİ Parti’nin oyunun Aliağa’da yüzde 16 buçuk olduğunu belirten Adar, her ay bu rakamın yukarı çıktığını dile getirdi.

‘ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI’

Aliağa’daki K bölgesi ile ilgili ise Adar, Büyükşehir’in vatandaşların hak kaybına uğramaması için K bölgelerinin belirlenmesi için ilçelere yazı gönderdiğini ancak Aliağa Belediyesi’nin üzerine düşen görevi yapmadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi