CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - Meclis bütçe görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Türkiye'nin ulusal bir enerji politikası var mıdır? “ sorusuyla başladığı konuşmasında hükümetin enerji sektörünü bir rant alanı olarak gördüğünü ileri sürdü. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını ve kamu yararını gözeten bir enerji politikası olmamakla eleştiren Bayır, “ Yıllardan beri uygulanan ve hâlen uygulanmakta olan enerji sektörünü sadece bir rant alanı olarak gören mevcut politika, kamu kurumlarının "özelleştirme" adı altında âdeta talan edildiği, tüketicinin enerjiye çok yüksek bedelle erişebildiği, sıklıkla kesintilerin yaşandığı ve enerji alanında büyük oranda dışa bağımlı bir enerji sektörü yaratılmıştır. Bu politikanın, ulusal çıkarlarımız ve kamu yararı doğrultusunda işlev görmediği açıktır ve kökten değiştirilmesi gerekmektedir” dedi.

AKP’NİN SERMAYE SINIFI İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN

Üretime dayanmayan, hormonlu ekonomik büyümenin yan etkilerinin toplumun her kesiminde hissedildiğini belirten CHP’li Bayır, ard arda yapılan zamları hatırlattı. İşsizliğin önlenememesi ve cari açığın tırmanmasının yanı sıra Türk lirasındaki değer kaybının birçok sektörü vurduğunu ifade eden Bayır, AKP iktidarları döneminde ekonomik büyümenin başaktörünün inşaat sektörü olduğunu ve kendi sermaye sınıfını bu sektör vasıtasıyla yarattığını ileri sürdü.

EKONOMİ DOLARKOLİK

Ekonomik krizin faturasını her zaman olduğu gibi emekçilerin ödediğini kaydeden CHP’li Bayır hükümetin ekonomi politikasını şu sözlerle eleştirdi: “ Lüks makam araçlarıyla israf yapanlar. Uçan sarayımızdan sonra şimdi bir de yüzen sarayımız var. Günahtır, yazıktır! Hiç arzulamadığım hâlde, söylerken bile rahatsız olduğum gerçek, Türkiye ekonomisi çöküşün eşiğindedir arkadaşlar. İstihdam yaratmadığı hâlde büyüdüğünü iddia eden, maliyet enflasyonunu dindirmediği hâlde cari açığı düşürmekle övünen bir ekonomi yönetimi sanayide bahar rakamlarını açıklamaktadır. Oysa yaşatılanlar tam bir kara kıştır. İnşaat üzerinden büyüme efsanesi yaratanlar, daralma ve istihdam kaybına neden olmuşlardır. Bina inşaat sektöründe bir yılda 39 bin iş yeri kapanmıştır. Bunun sonucunda aşırı dış borçlanma, ekonominin dolarkolik hâle gelmesi, Türkiye'nin küresel piyasalarda yarışma gücünü kaybetmesi bütçe disiplinimizi bozdu. Türkiye, kırılgan ekonomiler dünya liginde ilk 5'ten düşemez hâle geldi” diye konuştu.

YERLİ MALI TALEBİ

Yerli Malı Haftası nedeniyle çocukluk yıllarındaki, ‘Yerli Malı ve Tutum Haftalarını’ hatırlatan Bayır, bugün, her şeyin ithal edilir noktaya geldiğinin altını çizdi. İşsizliğin çözümünün de yerli malı tüketmekten geçtiğini savunan CHP’li Bayır, Yerli Malı ve Tutum Haftalarının Millî Eğitim müfredatına tekrar konulması talebinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi