Ümit Kartal / İz Gazete - Röportajı gerçekleştirmek üzere gittiğimiz İlçe binasında, elinde son okuduğu kitap, masasında bolca gazete ve odanın tamamını adım atılmaz şekilde doldurmuş olan yüzlerce kitapla karşılaştık. Konak İlçe, bu kitapları da dağıtacak... Duvarda ise kocaman bir Konak haritası.

Bir siyasetçinin ‘makamı’na göre, fazlaca ‘dağınık’ odanın halini sorduğumuzda, Başkan Mehmet Şakir Başak gururlanarak cevapladı: “Ben deliyim. Siyasette benim gibi Don Kişot’lara, delilere ihtiyaç var”

Başkan Başak, misyonunu insanların siyasete bakışını değiştirmek olarak tarif ediyor. “İnsanlar siyaseti kirli bir şey olarak görüyor. Zaten çok da temiz sayılmaz ama biz siyaseti halk için halkla birlikte yapıyoruz ve bunun da mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Bırakın oda dağınık kalsın ama siyaset temiz yapılmalı” diyen Başkan Başak, Konak’ın çalışma yöntemi ile bir model olacağını söyledi.

Göreve geldikten sonra en önemli çalışmalarının “7 bölge 7 ilçe kardeşçe” projesi olduğunu, diğer tüm çalışmaları da bunun üzerine oturttuklarını ifade eden Mehmet Şakir Başak, projeyi şöyle anlattı: “İlçe başkanlığına seçilir seçilmez Türkiye’nin toplumsal anlamda ayrışmasının önüne geçmesine yardımcı olmak için bu projeye kafa yordum. Cizre’ye git, orada CHP’liler vardır, Şemdinli’ye git orada da CHP’liler vardır. Asla geri adım atmazlar. CHP Türkiye’nin her tarafında var. Ama bizim problemimiz var o da iki yılda bir buluşan partililer olduğumuz. Kendimizi tanımıyoruz. Bölgesel hassasiyetlerimizi, etnik ya da mezhepsel hassasiyetlerimizi bilmiyoruz. Bunların tümünü ortadan kaldırabilecek bir örgüt için diyalog ve çaprazlama eylem birliği sağlamak için bir rapor hazırlayıp genel başkanıma sundum. ‘7 bölge 7 ilçe kardeşçe’ projesi kapsamında Genel Başkan’ın oluru ile, kendi arabamla, 3 başkan yardımcımızla buradan yola çıktık. Muhsin Yazıcıoğlu’nun memleketi Sivas Şarkışla’ya gittik. Kahramanmaraş Nurhak’a gittik. Oradan ‘Cizre yanıyor’ diyorlardı, Şırnak’ın Cizre’sine seçtik. Hakkâri’nin Şemdinli’si en uçta olduğu için orayı seçtik.Sonra Van İpekyolu’nu seçtik. Sonra Samsun Havza’ya çıktık. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışındaki ilk hazırlığını yaptığı yer. 18-19 gün orada hazırlık yapmıştı. Oradan çıktık, Edirne Uzunköprü’ye gittik. Uzunköprü’de ilçe başkanımızla bir araya geldik. Tüm bu süreçte, yol hikâyeleri biriktirdik. İnsanları yoldan aldık, bir yerden bir yere götürdük. Hikâyelerini ve sorunlarını dinledik. En son Çanakkale Şehitliği’ne girdim ve Fatiha okuyup dedim ki, ‘Rahat uyuyun, hala bu ruhu taşıyan insanlar var.’

Sonra İzmir İl Örgütü’nün tüm bu arkadaşlarımı tanımasını istedim. Selahattin Akçiçek’te 500’e yakın üyemizi topladık, mikrofonu verdik Cizre, Şarkışla, Şemdinli, Havza, Uzunköprü, İpekyolu İlçe Başkanları’na… Bunlar konuştukça salona döndüm baktım, salonun dörtte üçü ağlıyor. Salya sümük ben dâhil…

Tanımıyoruz birbirimizi kardeşim. Önce birbirimizi tanıyacağız, içimizdeki ayrışmaları sonlandıracağız. İlkesel anlamda bir arada olduğumuzun farkına varacağız ve küçük ayrıntıları unutacağız. Nedir o, sen Kürtsün ben Lazım, o Sünni ben Aleviyim, oruç tutmuyorum, namaz kılıyorum. Hepsi bir kenara… Bunlara takılmayacağız.

Bizim bir temelimiz var ve o temel üzerinde siyaset yaptığımızı Mardin’deki arkadaş da bilecek, Edirne’deki arkadaş da bilecek. Bu lokomotif güç bu şekilde halkın karşısına geçtiğinde; kendi içerisinde kucaklaşmayı sağlamış bir örgüt olduğunda, CHP’nin önünde kimse duramayacak.

Bu çalışmayı akademisyenlerle birlikte hazırlayarak, ‘Büyük Anadolu Raporu’ ismi ile Genel Başkanı’mın önüne koydum.”

‘HAYALİN KADAR VARSIN’

Kendisine ‘hayalperest’ dendiğini ifade eden Başkan Başak, “Hayal edersen gerçekleştirirsin, hayalin kadar varsın. Biz bu çalışmalarda 11 gün 9 bin km yol yaptık sadece 2 bin lira harcadık. Çünkü Anadolu bizi misafir etti. Bunu her yerde yapabiliriz. Biz bunu sembolik olarak yaptık Konak’tan”diye konuştu.

Konak’ın ‘Minyatür Türkiye’ olduğunu, CHP’nin Konak’ta yüzde 70 oy aldığı yerler olduğu gibi yüzde 3 oy aldığı yerler de olduğunu kaydeden Başkan, genelle benzer şekilde Konak’ta da kıyılardan yüksek oy aldıklarını ama içerilere doğru gittikçe oy oranlarının azaldığını ifade etti. Konak’ın mütedeyyin insanlarının yaşadığı bölgelerinde CHP’ye az oy çıktığını ya da Kürt nüfusun yoğunluklu olduğu yerlerde istedikleri oyu alamadıklarını anlatan Başak, enerjisinin büyük çoğunluğunu ilçenin az oy alınan yerlerine ayırdığını söyledi. Başkan Başak, “Bu çalışma ile Konak’ta başardık, tüm Türkiye’de de başarabiliriz, bunu göstermek istiyorum” dedi.

Başak, odasına astığı büyük Konak haritasıyla da düzenli olarak mahalle mahalle çalışma planı çıkardıklarını anlattı. “Kimsenin adamı olmam. Ben ilkelerin adamıyım” diyen Başkan Başak, inandığı değerler ve ilkeler temelinde CHP’de bir model yaratma konusunda ısrarcı olacağını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi