İz Gazete - Açıklamasında dünyaca ünlü Yunan şair Yannis Ritsos’un şiirinden “Çocuğun gördüğü düştür barış” dizeleriyle başlayan bir açıklama yapan Zeynep Altıok, “1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun” dedi.

“İnsanlık kıyılara vuran ölü çocuk bedenlerinin ağır yüküyle karşı karşıya. Ülkemiz içte ve dışta süren savaşların acılarıyla baş başa. 2. Dünya Savaşından günümüze ülke, bölge ve dünya yakın tarihinin en zorlu döneminden geçiyoruz” diyen Altıok, Ortadoğu’nun kan gölüne çevrildiğini, şehirlerin yok edilip, dünyanın gözü önünde vahşice cinayetler işlendiğini ifade etti.

Ortadoğu’da yaşanan savaşlara dair çarpıcı rakamlar açıklayan Altıok, coğrafyanın kaderinin savaşların kaderiyle birleştirildiğini söyledi. Altıok açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün Ortadoğu kan gölüne dönmüş durumda. Binlerce yıllık şehirler yok ediliyor, terör örgütleri vahşice işledikleri cinayetleri bütün dünyaya izletiyor. Suriye’nin 500 binden fazla insanı katledildi. 5 milyona yakın insan evini terk edip mülteci durumuna düştü. Tankların, topların, savaş uçaklarının, silahların gölgesinde Suriye neredeyse yok oldu. Emperyalizmin yağma düzeni Suriye’yi paramparça hale getirdi. Irak, Yemen, Libya, Afganistan silahların gölgesinde savaş oyununun parçası haline getirildi.”

Genç yaşta öldürülen gençlerin tabutlarını taşımakla geçen bir yıl geçirdiklerini ifade eden Altıok açıklamasında geçen yıl 10 Ekim’de Barış Mitingi’nde yaşamını yitirenlere de değindi.

Altıok, “Barışın değil savaşın egemen olduğu, barış diyenlerin linç edildiği, hapsedildiği, sürgün edildiği bir Türkiye manzarasını yaratan savaş tüccarlarının barışın değerini anlamasını beklemesek de, toplu cenazelerin arasında kaybolup giden her tabutun ayrı bir can, bir yaşam taşıdığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu yüzden hem içte hem de dışta sorunlarımızı barış zemininde çözmek zorundayız. Türkiye’nin ihtiyacı, hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye ve özgürlüğe dayalı tam bir iç ve dış barıştır” dedi.

Zeynep Altıok, Cumhuriyet Halk Partisi’nin barış mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi