Cengiz Aldemir/ANKARA- 2021 yılında istifa eden tabip sayısının 3 yıl önceye göre yüzde 186 olduğunu, asistan ve uzman tabip istifalarında da arttığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Aynı şekilde 2021 yılında istifa eden diş hekimi sayısının 2019 yılına göre yaklaşık 2 kat artışını Meclis gündemine taşıdı.

İSTİFA EDEN DİŞ HEKİM SAYISI 2 KAT ARTTI

Kamuoyuna yansıyan haberler ve meslek kuruluşlarının verilerine göre 2018 yılında 877 hekimin istifa ettiğini, 2021 yılında bu sayının 2 bin 514'e yükseldiği bilgisini aktaran Dervişoğlu, "Son 2 yılda istifa eden hekim sayısı 9 bini aşmıştır. Aynı şekilde Türk Diş Hekimleri Birliği verilerine göre 2021 yılında istifa eden diş hekimi sayısı 2019 yılına göre yaklaşık 2 kat artmış durumdadır. İstifa eden bu hekimlerden bazıları tıp fakültelerinde doktor yetiştiren nitelikli hekimlerdir. İstifa eden doktorların önemli bir kısmı da ülkemizden ayrılarak, çalışmaya yurt dışında devam etmeyi tercih etmiştir. Yurt dışında hekimlik yapabilmek için meslek odalarından belge alan doktorlarımızın sayısı birkaç yıl önce 50 civarlarındayken 2021 yılında bin 800'lere ulaşmıştır" dedi.

KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Kötü çalışma koşullarının yanı sıra, ağır iş yükü altında istihdam edilen, Covid-19 salgını ile üzerindeki yükün arttığı hekimlere yönelik şiddete de dikkat çeken İYİ Partili Dervişoğlu, "Meslek kuruluşlarının verilerine göre 2021 yılında sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar bir önceki yıla göre yüzde 62 artış göstermiştir. 2021 yılında ne yazık ki 316 sağlık çalışanımız şiddet mağduru olmuştur. Hukuki yaptırımlarda ciddi eksiklikler mevcuttur. Faillerin yüzde 34'ü hakkında hiç işlem yapılmamış, yüzde 37'si ise gözaltına alınıp tekrar serbest bırakılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından en az 20 dakika muayene süresi önerilmişken ülkemizde bir hastaya en fazla 5 dakika ayrılabilmekte ve doktorlarımız hızlı muayene baskısı altında bırakılmaktadır. Bu durum hasta ile doktor ilişkisine zarar vermekte, yapılan muayenenin niteliğini düşürmektedir. Hızlı muayene hata riskini de artırmaktadır. Hatalı teşhisler ciddi sorunlara neden olmakta, hatta can kayıpları dahi yaşanabilmektedir" uyarısında bulundu.

HEKİMLERİN SORUNLARI

Malpraktis davaları ile karşı karşıya kalan doktorların emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Dervişoğlu, hekimlerle ilgili istatistikleri paylaşarak, " Hekimlerin yüzde 45'inin aylık gelirinin yetmediği, yüzde 76'sının pandemi ek ödemesi almadığını, yüzde 90 performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz olduğunu, yüzde 92'sinin sağlıkta şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin etkili olmadığını, yüzde 84'ünün sözel ve fiziksel şiddete uğradığını, yüzde 68'i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini, yüzde 72'si ise çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünmektedir. Hekimlerimizin bu belirgin sorunları değerlendirilerek bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

DOKTOR İSTİFALARI ARAŞTIRILSIN

Doktor ve diş hekimi istifalarının ve yurtdışında çalışmayı tercih etmelerinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Dervişoğlu, "Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması, sağlık sistemindeki aksaklıkların tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi