1919 nedir?

O yılları bütün çıplaklığı  ile anlatıyor Nazım Hikmet’in  Aşağıdaki dizeleri.


"Fransız, İngiliz, İtalyan, Amerikan...

yer bitirir bizi bir yandan

Bir yandan da kendi köpek döllerimiz

Vahdettin Sultan

Ve damat Ferit

Ve İngiliz muhipleri

Ve mandacılar..."


Yüz  yıl önce 1915-1920’li yıllarda Galatasaray, Konya, İzmir Liselerinden tüm lise gençliğinin Çanakkale savaşlarına Katılıp, Balıkesir, İstanbul Tıbbiye Mektebinin mezun  vermediği sömürücü ve işgalci devletlere karşı gençliğin o yıllardaki sorumluluk duygusuyla nasıl canlarını feda ettiyse, bu gün de gençliğe aynı görev ve sorumluluk düşüyor.

1919’u en iyi 1968 kuşağı  Deniz Gezmiş ve arkadaşları anladı. Onlar 6. Filoyu denize dökerken, bu gün ülkeyi  yönetenler işgal güçlerine hoş geldin ziyaretine gidiyorlardı.

Denizlerin kardeşleri 78’li gençlerde işgal ve sömürünün maşalarına,  12 Eylül faşizmine karşı verdikleri mücadele ile en ağır bedeli ödediler.

Bu günlerde,  her ne kadar sömürünün ve işgallerin şeklini değiştirmiş olsa da  küresel  güçler. Sömürücülerin  yeni yöntemlerine karşı ,devrimci  gençlik yine ayakta ve mücadeleye devam ediyor. Tıpkı  Gezi direnişinde olduğu gibi, tıpkı Kemal  Kılıçdaroğlu’nun  başlattığı hak hukuk adalet yürüyüşünde olduğu gibi. İşgale sömürüye karşı 1919’da 38 yaşında samsuna çıkan O büyük devrimci Mustafa Kemal'in yolunda,  bu gün de adalet, iş, ekmek,  özgürlük için her türlü baskıya boyun eğmeden kararlılıkla mücadele etmektedirler.

Hapishaneler gençlerle dolu olsa da,  bir bakıyorsunuz Boğaziçi üniversitesinden, bir bakmışsınız İzmir Atatürk Lisesinden   gençler  korkusuzca,  geçmişte de bu gün de bağımsızlık için, demokratik Haklar için ve daha güzel günler görme umuduyla mücadeleye devam ediyorlar. Sömürüye  T A M A M diyorlar. Artık S I K I L D I K diyorlar. Çünkü İnsanlığın en soylu damarından besleniyorlar, Halkını seviyorlar ve Devrimci ruha sahipler.

Seçim arifesinde olduğumuz şu günlerde gençliği sadece oy deposu ve enerjilerini boşaltması gereken yaş grubu olarak gören anlayış,  19 Mayıs’ı nasıl kutlarsa kutlasın. Gençlik Barışarak, Büyüyerek ve Bölüşerek yeniden 1919 ruhuyla 2019’a İnceden İnceden adım atacaktır.

Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.    

Editör: Haber Merkezi