Cengiz Aldemir/ANKARA- 15 temmuz darbe kalkışması Türkiye’nin yakın tarihi açısından ‘en sıra dışı’ ve ‘en korkunç’ gecelerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Bu süreçte devleti yöneten siyasetçiler, bürokratlar, gazeteciler, darbe teşebbüsüne karşı sokağa çıkan kişiler; kendi tanıklıklarını sık sık kamuoyu ile paylaşırken, darbe girişiminin bastırılmasından sonra TBMM’de kurulan 'Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor yıllar geçmesine rağmen ne Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü ne de yayınlandı.

15 TEMMUZ GECESİNİN KARANLIK NOKTALARI VAR

O dönem Meclis'te 'FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu' üyesi olan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray,  komisyon raporunun yayınlanmamasının 15 Temmuz darbe gecesiyle ilgili birçok noktanın karanlıkta kalmasına neden olduğunu ifade etti. Çıray, birçok sorunun da hala yanıt beklediğini söyledi.

KOMİSYON SULANDIRILDI

İz Gazete'ye konuşan Çıray, 15 Temmuz darbe kalkışmasının alacakaranlıkta bırakılmasının ülkeyi ucube bir rejime getirdiği eleştirisinde bulundu.

O dönem Meclis Başkanı olan İsmail Kahraman'ın, "Rapor atıl kaldı" sözlerini anımsatan ve tepki gösteren Çıray, "Damadı FETÖ'den dolayı hala kaçak olan Kahraman, ne yazık ki adeta tam da FETÖ'ye yakışacak yöntem ve gerekçelerle zaten sistem içindeki 15 Temmuz darbesini karartmak istiyor. Komisyon gayet verimli bir şekilde çalışmış ve kamuoyunun dikkatini üzerine toplanmışken önce sulandırıldı, sonra da Erdoğan'ın, "Komisyon çalışmasını tamamlamıştır" beyanı ve Bahçeli'nin yeni anayasa tartışmasını başlatması üzerine komisyon atıl hale getirilmiştir" sözleriyle tepki gösterdi.

ŞENTOP KOMİSYONU ÇALIŞTIRABİLİR

Daha önce kurulan FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu'nu çalıştırması için Meclis Başkanı Mustafa Şentop'u işaret eden Çıray, "Ortada kadük olan bir 'FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu' raporu yoktur... Kadük olduğuna inandırılmak istenen rapor vardır. Meclis başkanının FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor için gerekli tüm prosedürlerini yerine getirme yetkisi ve yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğün sözde bahanelerle yerine getirilmemiş olması, sorumlusunu yüce divana götürecek anayasal bir suçtur. Aynı durum objektif bir hukuki değerlendirmeden sonra pekala hali hazırdaki meclis başkanı tarafından da teşmil edilebilir, komisyonu kapsamına alır ve genişletebilir" sözleriyle Şentop'a çağrıda bulundu.

FETÖ KALKIŞMASI UCUBE REJİMİ DOĞURDU

Darbe kalkışması sonrası, Türkiye'nin 'Partili Cumhurbaşkanlığı' gibi  ucube bir rejimin kurulduğunu ve bunun bedelini ödediğini söyleyen İYİ Partili Çıray, şöyle konuştu:

"Türkiye gerçekten darbenin şekli ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin bütün bunları sonsuza kadar tarihe gömebilmesi için, bunların gereğini yapmak ve aydınlatmak zorunda. Bu meselenin aydınlatılamaması, alacakaranlık içinde bırakılması, belki de asıl lütuf burada. Bu durum yeni bir rejimin ortaya çıkmasına neden oldu. Bütün Bu yaşadığımız olayların sonuçları, hain kalkışmadan sonra oluşan siyasi gelişmeler, birdenbire yeni bir anayasa tartışmasının açılması, milletin daha ne olduğunu anlayamadan referanduma götürülmesi, o referandumun yüksek seçim kurulu tarafından hukuk ihlal edilere geçersiz oyların geçerli olarak kabul edilmesi gibi bir takım olaylar zinciri sonunda Türkiye bu ucube rejim yaşıyor ve bedelini ödüyor. FETÖ kalkışması bugünkü ucube rejimi doğurdu."

Editör: Haber Merkezi