Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Yunanistan'a çıkarma gerçekleştirdi, Yunanistan Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen konferansa katılarak  3 gün içerisinde çok sayıda AB yetkilisi, siyasi parti genel başkanı, bakan, vali, belediye başkanı ve üst düzey bürokratlarla bir araya geldi. Başkan Tosun, “Egenin her iki yakası başta olmak üzere tüm Avrupayı etkileyen mülteci sorununa karşı daha barışçıl ve kalıcı işbirliğinin şart olduğu”mesajını yineledi. 

BAŞKAN TOSUN’A AVRUPA’DAN TAM DESTEK

Yunanistan Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye Belediyeler Birliği'ni temsilen Uluslararası Yerel Yönetimler, Mülteci Akınları ve Göç Sorunu - Toplum, Ekonomi ve Turizme Etkileri Konferansı’nda katılmak için Samos Adası’na giden Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, çeşitli temaslarda bulundu. AB’ye üye ülke temsilcileri ve Yunanistan üst düzey yetkilileri ile yaptığı ikili görüşmelerinde mülteci sorunu başta olmak üzere, Egenin her iki yakasında ekonomiyi ve turizmi olumsuz yönde etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılması formülleri masaya yatıran Başkan Tosun’un, bölgenin içinde bulunduğu darbogazdan ve sıkıntılardan kurtulması için önerdiği projelere AB yetkileri ve Yunan heyetinden olumlu yanıt verildi.

YOĞUN KATILIM

Çok sayıda yabancı ülke temsilcisi ile Yunanistan Belediyeler Birliği’nin davetlisi siyasi parti genel başkanı, bakan, vali, belediye başkanı ve üst düzey bürokratının katıldığı ve 3 gün süren, "Uluslararası Yerel Yönetimler, Mülteci Akınları ve Göç Sorunu - Toplum, Ekonomi ve Turizme Etkileri" konulu konferans sona erdi. Konferansa Türkiye Belediyeler Birliği’nin davetlisi olarak katılan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, yaptığı konuşmasında gerçekleştirilen konferansın bir tartışma etkinliği değil, mülteci sorununa çözüm aranan, barışçıl işbirliklerinin masaya yatırıldığı ve insan üzerinden yapılan her türlü pazarlığın reddedildiği bir güçbirliği yapılanması olması gerektiğine dikkat çekti.

“BİRBİRİNDEN GÜZEL İKİ MİLLETİZ”

Konuşmasına CHP’nin önceki Genel Başkanlarından, Eski Başbakan Merhum Bülent Ecevit’in, “Aramızda bir mavi büyü, bir sıcak deniz, kıyılarında birbirinden güzel iki milletiz” dizeleriyle başlayan Başkan Tosun, 2011 baharında Hatay’dan Türkiye’ye geçen Suriye vatandaşlarının başlattığı akınla başlayan ve 5 yıldır artarak devam eden mülteci sorununa çözümün tartışmayla değil, tüm ülkelerin barışı egemen kılacak eylemleri hayata geçirmesiyle can bulacağına vurgu yaptı.  Başkan Tosun  "Avrupa insan ve insanlık üzerinde yapılacak tüm girişimlere karşıyım demeliydi. Barış önceliğim demeliydi. Deme di. Avrupa bu sorunu çözmek istiyor mu? Buna karar vermek zorunda" diyerek, sorunun çözümünde kilit rolün Avrupa da olduğuna dikkat çekerek, sorunun çözülmesi için her ülkenin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinin ışığında hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.  Kürsü konuşmasının ardından çok sayıda ikili görüşme gerçekleştiren Başkan Tosun, mülteci sorununa ilişkin Dikili Belediyesi’nin ve Dikili halkının gösterdiği insani yardımlar hakkında da kesitler sundu.

KONFERANSA DAİR BİLGİLENDİRME

***Yunanistan Belediyeler Birliği tarafından Samos Adası'nda Doryssa Otel Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen "Yerel Yönetimler, Mülteci Akınları ve Göç Sorunu- Toplum, Ekonomi ve Turizme Etkileri" konulu bir toplantıya Türkiye Belediyeler Birliği'ni temsilen Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin katıldı. 

***Açılış seremonisi evsahibi Samos Belediye Başkanı Michalis Angelopoulos'un konuşması ile başladı.  Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kiriyakos Mitsotakis, Kuzey Ege Bölge Valisi Christiana Kalogirou, Göç Politikası Bakanι Υannis Muzalas, İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanı Panagiotis Kouroumblis ve Yunanistan Belediyeler Birliği Başkanlığı'nı yürüten Amaroussion Belediye Başkanı Yorgos Patoulis konuşma yaptı.

***3 gün süren konferansın ikinci gününde ise  ilk oturum, "Yunanistan ve Mülteci Sorunu : Ulusal Tehdit ya da Ulusal Zorluk mu?" konulu panelle gerçekleştirildi. Yunanistan'daki siyasi parti temsilcileri görüş belirttiği panelin ardından ikinci oturuma geçildi. "Yerel Seviyede Mülteci Sorunu Stratejik Planlama Yönetimi-Belediyelerin Rolü" konulu oturumda Mülteciler ve Göç Bilgileri Eş Raportörü, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kurulu Üyesi de olan Pilisszentlaszlo Belediye Başkanı Gyorgy Illes, Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous, Kos Adası Belediye Başkanı Yorgos Kyritsis, Yunanistan Belediyeler Birliği 2. Başkan Yardımcısı Lagada Belediye Başkanı İoannis Karagiannis, Delta Belediye Başkanı Efthimios Fotopoulos, Paiona Belediye Başkanı Chirstos Gkountenoudis ve Pire Belediye Başkanı Petros Kokkalis görüşlerini dile getirdi.

***Aynı gün gerçekleştirilen üçüncü ve son oturumda "Şehirlere Göçler-Kentsel Ağın Yeniden Tasarlanması, Sosyal Entegrasyon konusunda konuşmalar yapıldı.  Moderatörlüğünü Yunanistan Belediyeler Birliği Birinci Başkan Yardımcısı ve Pylos Nestoros Belediye Başkanı Dimitris Kafantaris'in yaptığı oturumda Kanarya Adaları Hükümet Başkanı Fernando Clavijo Battle, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Sığınma ve Entegrasyon Sorumluluğu Temsilcisi olan Aci Sant' Antonio Belediye Başkanı Santo Caruso, Mülteciler ve Göç Bilgileri Eş Raportörü, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kurulu Üyesi, Gavleborg Bölgesel Yönetimi Meclis Üyesi Yoomi Renstrom, Baden-Wuttemberg Belediye Başkanı ve Yunan-Alman Konseyi Koordinatörü Frank Edelman, Kıbrıs Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Nicosia Belediye Başkanı Konstantinos Yorkatzis görüşlerini belirtti. Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, mülteci sorununa görüş ve çözüm önerilerini dile getirdi. Barışçıl ve kalıcı çözümde uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapan Başkan Tosun’un konuşması katılımcılar tarafından alkışlandı.

***Konferansın son gününde gerçekleştirilen “Turizm-Kalkınma ve Mülteci Akımı” konulu oturumda Avrupa Parlamentosu üyesi Elisa Vosemberg, Samos ve İkaria Adaları Dernek Başkanı Konstantino Kyriazis, ve Samos Ticaret Odası Başkanı Girogios Kyriazis görüşlerini katılımcılarla paylaştı.  Günün sonunda gerçekleştirilen “Sosyal Dayanışma, Gönüllülü” konulu oturumda ise Kızılhaç Başkanı Antonis Avgerinos,  Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği Başkanı ve Santander Belediye Başkanı Inigo de la Serna ile Uluslararası İşbirliği ve Projeler Başkanı Marc van den Reeck kürsüye çıkarak görüş ve önerilerini dile getirdiler. 3 gün süren ve yoğun katılımla gerçekleştirilen konferansa Batı Trakya Gümülcine Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet de katıldı.

Editör: Haber Merkezi