CİHAN SAMGAR- ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE -  Cumhuriyet Halk Partisi’nde yerel seçim süreci hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nden iki dönemdir Güzelbahçe Belediye Başkanı görevini yürüten ve Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için aday adayı olan Mustafa İnce gazetemize konuştu. Devam etmekte olan yerel seçim sürecinin dışında Güzelbahçe’nin geleceğe dönük vizyonunu da açıklayan İnce,  “Güzelbahçe’nin bundan sonraki vizyonu büyümektir. Güzelbahçe bundan sonra bir üniversite kenti olmalı. Şu anda mevcut planlarda olan üniversite alanının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyesinin kararlarıyla yeni planlarımızı oluşturabiliriz. Bunun içinde gerekli olan süre yaklaşık iki yıl diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BİRÇOK PROJEMİ HAYATA GEÇİREMESEM DE PARTİM BENİ TEKRAR GÖREVLENDİRMİŞTİ’

İki dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyorsunuz ve yeniden aday adayısınız.  Geride kalan iki dönemi nasıl değerlendirirsiniz? Yeniden aday adayı olmanızda öne çıkan sebepler nelerdir?

Belediye Başkanlığı döneminde bu ikinci dönemimiz. Dokuz buçuk yılı doldurduk. Artık son sürece gidiyoruz. Ardından seçim startı verildi sayılır. Bir süre sonra da belediye başkan adayları belirleneceği için, bu saatten sonra siyaset yoğun bir tempoda geçecek. Ama bu süreci 2009 yılından bu yana değerlendirmek doğru olur diye düşünüyorum. 2009 süreci zor bir süreçti. 2010 yılının ortasına kadar Güzelbahçe Belediyesi’nde hayat durmuştu adeta. Biz de o gün o sıkıntılar içerisinde, 15 milyon lira olan bütçenin 7,5 milyonunu gerçekleştirebildik. Bu da yatırım yapamadığımız anlamına geliyor. O süreçten sonra 2014’e kadar olan süreçte de sıkıntılı bir meclis yapısıyla çok zor bir dönem geçirdik. Birçok projemi gerçekleştirememiş olmama rağmen partim beni tekrar görevlendirdi. Ama bu dönem çok randımanlı bir dönemdi. Belediye Meclis Grubu da çok uyumlu olarak hızlı kararlar aldık. Alınan kararlarda pratikte görülmeye başladı.

 ‘HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİREN BELEDİYE BAŞKANI OLDUM’

Özellikle dönemin Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım’ın 2010 yılından başlayarak Balıkçı Barınak Tesislerindeki ziyaretinin ve sıcak bir politika yaratmamız ile birlikte Güzelbahçe’de bir yeni Balıkçı Barınağı kamu yatırımı olarak gerçekleşti. Bu konuda bizim ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı planlar çok önemliydi. Güzelbahçe’nin kıyı kesimindeki tüm balıkçılar, balık restoranları yeni bir Balıkçı Barınağı ile bir hayli zenginleşti. Hemen arkasından da Ulaşım Bakanlığı tarafından da ulaşımın ücretsiz olması, Bakanlık ile olan iyi ilişkilerimiz sonucunda hızla gerçekleşmiş oldu. Bu dönemde doğalgazın ilçemize getirilmesi konusunda hiç ara vermeden gerçekleştirdiğimiz tempomuz, daha sonra da ısrarcı bir şekilde ‘Hastane İstiyoruz’ projemiz çok önemliydi. Bunlar bizden önceki uğraşlardı ancak bizde sonuç verdi. Aslında sonuç olarak, Güzelbahçe’de bugüne kadar her şey hayal edildi ama 2009-2019 bu hayallerin gerçekleştiği bir dönem oldu. 1994’ten 2009 arası birileri hep Güzelbahçe’ye Kültür Merkezi yapmak istedi. Ancak gerçekleştiren biz olduk. Balıkçılar, Balıkçı Barınağı istemişler. Bunun kayıtları var. Otoban ücretsiz olsun diye eylemler yapmışlar. Ancak bunların gerçekleşmesi hep bizim dönemimize kısmet olmuş. Yani biz, hayallerimizi gerçekleştiren bir belediye başkanlığı yaptık. Burası bence çok çok önemli… Birçok projeye imza attığımızı söyleyebilirim. Bu uyumlu politika ile kamu yatırımlarını Güzelbahçe’ye getirmiş olduk. Bunun dışında Vapur bir ara çalışmış ama randıman alınmamış ve iptal olmuş. Şimdi tekrar başlattık, ve çok da iyi işliyor. Şu anda günlük yüz yolcumuz var. Her gün sabah ve akşam vapurlarımızla Güzelbahçe’den hizmet veriyoruz. Bu hayal de Güzelbahçe’de bu dönemde gerçekleşmiş oldu. Güzelbahçelileri, otuz beş dakikada da Konak’a indiriyoruz. İnanılmaz zevkli ve hızlı bir yolculuk oluyor.

‘GÜZELBAHÇE BELEDİYESİ’NDE HERHANGİ BİR SATIŞ OLMAMIŞTIR’

Bu 10 yıllık süreçte Güzelbahçe Belediyesi, belediye binası yaptı, köprüler yaptı, Cem evi yaptı. Eski Yelki Belde Belediyesi döneminde kullanılan binamızı bir projeyle Anadolu Otizm Vakfına tahsis ettik. Güzelbahçemiz de üç otizm okulu var. Hiçbir ilçede bu şekilde üç okul yoktur. Bizim için 2014-2019 dönemi projelerin dönemi olmuştur. Düne kadar aile hekimliğinin dışında bir sağlık hizmeti verilmiyordu. Güzelbahçe’de hastane açamadık ama bir polikliniğin hizmete girmesi için büyük bir mücadele verdik. Bu konuda da Sağlık Bakanlığımıza, Sağlık İl Müdürlüğümüze, özellikle Urla Devlet Hastanemize ve başhekimimize teşekkür ediyoruz. Amacımız Güzelbahçe’ye bir hastane kazandırmak. Bu özlemimiz hala devam ediyor. Seçim öncesinde halkımızın karşısına bir sürpriz ile gelebiliriz. Belediye Meclisimizde arkadaşlarımızla bu konuları görüşüyoruz. Umarım bu konuda da yeni bir haberle de karşılarına çıkarız. Eğer aday gösterilirsem tekrar yeni döneme bu müjde ile gireriz. Seçim bildirgemizi alıp önümüze koyduğumuzda, vaat ettiğimiz birçok projeyi, gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte ortak projeler yaptık. Elbirliği ile Güzelbahçe’yi çok farklı bir konuma getirdik. Bu konuda çok iddialıyım. Güzelbahçe önceki dönemlerle kıyasladığınızda eski konumundan çok farklı bir noktada artık. Güzelbahçe nüfus açısında, konut açısından da çok ciddi anlamda artış gösterdi. İnsanlar artık tercihini Yarımadanın kapısı konumundaki Güzelbahçe’yi tercih ediyor.

Belediyeye devrolan hiçbir malı satmadım. Hisseli mallar haricinde ve kamuya olan tahsisler haricinde belediyenin malını hiçbir yere satmadım. Ama vatandaşta belediye hissesi var. Ev yapacak. Hisseyi bizden talep ediyor. Bu vatandaşın kanuni bir hakkıdır. Bununla ilgili biz malı değerinde fiyata vermişizdir. Bunun dışında Güzelbahçe Belediyesi’nde herhangi bir satış olmamıştır.

Bütün değerlendirmeler yapılırken, bizi şu şekilde değerlendirmeliler;  Biz, metropol dokuz ilçeden bir tanesiyiz. Ancak aynı zamanda en küçük ilçeyiz. Bütçemiz 35 milyon lira, nüfusumuz 30 bin. Bu kadar küçük potansiyelli bir ilçe olmamıza rağmen,  çok fazla konuşulur durumdayız. Hizmet açısından da olsa siyaset açısından da olsa… Özel okullar ve devlet okulları açısından öndeyiz. Bütçe gerçekleşme oranımız, hemen hemen hedefine ulaşıyor. Mesela yıllık hedefler belirliyoruz ve bu hedeflere de ulaşıyoruz. Vatandaşımızın karşısına da 2019 sürecinde gerçekleştirmiş olduğumuz projelerle, anlımız ak şekilde çıkacağız.  

‘GÜZELBAHÇE’NİN BUNDAN SONRAKİ VİZYONU BÜYÜMEKTİR’

İki dönem bu görevi yürüttükten sonra hangi hayalleri gerçekleştirmek için aday adayısınız? Yarım kalan hedefler mi var yoksa yeni hedefler mi söz konusu?

Güzelbahçe konum olarak yarımadanın kapısında bulunuyor. İzmir için, hatta Ege için yarımada çok önemli. Buradan ileriye uzanan Çeşme’si, Karaburun’u, Seferihisar’ı Urla gibi çok nadide ilçeler söz konusu. Dolayısıyla çok önemli bir konumdayız. Bu nedenle gerçekleşmiş bütün projelerimiz dahil olmak üzere bölgede hedef çok büyük. Hedef büyük olduğu için, belediye kamu hizmetleri olarak baktığınızda bölgede başlanılmamış bir hastane projesi kaldı bir de raylı sistem. Bu iki proje dışında bölgede başlanılmamış veya olgunlaşma düzeyine gelmemiş herhangi bir proje yok. Ama bölgede bir eksiklik var. 2019 döneminden sonra, 1/100.000’lik ölçekteki bakanlık ölçütünü almış bölgede kimlik ve vizyon farklılığı gözünüze çarpıyor. İnsanlar yarımadayı, hafta sonu ya da günübirlik değerlendirdikleri bir alan olarak görüyorlar. Sosyal yaşamın ve toplum yaşamının içinde bölgede yeni bir vizyon çıkıyor. Bu vizyonun adı da ‘eğitim vizyonu’. Güzelbahçe’nin bundan sonraki vizyonu büyümektir. Güzelbahçe bundan sonra bir üniversite kenti olmalı. Büyüyen ve şu anda mevcut planlarda olan üniversite alanının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyesinin kararlarıyla yeni planlarımızı oluşturabiliriz. Bunun içinde gerekli olan süre yaklaşık iki yıl diye düşünüyorum. En önemli vizyonumuz Güzelbahçe’de bulunan imar planları olacak. Üniversite projesini de buna göre şekillendireceğiz. Güzelbahçe’yi bozmadan, çevreye zarar vermeden, tarımsal alanlarını yok etmeden daha yeşil ama yeni kimliği ile burayı üniversite kenti yapacak, 2019 sonrası için kendimize yeni bir vizyon çiziyoruz. Bu vizyon d eğitim olacak.

2019 seçim bildirgemizi en son açıklayacağız diye baştan söylemiştik. Çünkü, diğer adayların vadettikleri projeleri görmek istiyorum. Partim beni belediye başkanı adayı olarak bir kez daha görevlendirirse yapacağım çalışmalarla, bunlara diğer siyasi partiler de dahil olmak üzere, herkesin fikirleri çıktıktan sonra, bunları kendi fikirlerimizle de birleştirip birer hamur haline getirip halkın karşısına çıkacağız.

‘REKOR BİR OY İLE GÜZELBAHÇE’DE SEÇİMİ KAZANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM’

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Güzelbahçe’de seçimlerde oy oranını yükselttiğini göz önünde bulundurursak, 9,5 yılın ardından vatandaşın memnuniyeti ile ilgili algınız nedir?

Ben bu dönem, geçen dönemden farklı olarak Cumhuriyet Halk Partililerin daha çok kenetleneceğini, bir ayrımcılık olmayacağını ve aday gösterilmemden sonra diğer siyasi partilerden, bizlere bir önceki dönemlerde oy vermemiş vatandaşlarımızın bizleri destekleyeceğine inanıyorum. Çok yüksek bir oy oranı ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin bayrağını tekrar Güzelbahçe’de dalgalandıracağız, hatta ve hatta İzmir genelinde en üst sırayı alacağımıza inancım sonsuz. Rekor bir oy ile Güzelbahçe’de kazanacağımızı düşünüyorum. Tabi herkes kendisine göre bir kamuoyu anketi gerçekleştiriyor. Diğer arkadaşların da adaylık açıklamalarını dinledim. Hepsi bana teşekkür ederek ve daha başarılı olacaklarını iddia ederek yola çıkıyorlar. Ben de kendilerine teşekkür ediyorum. Benim başarısız olduğumu söyleyen bir tane bile aday arkadaşa rastlamadım. Bu da doğru işler yaptığımızın kanıtıdır.

‘BÜYÜKŞEHİR İÇİN İSMİ GEÇENLERİN HEPSİ BU İŞİ YAPABİLECEK İNSANLAR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için pek çok ismin adı geçiyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Aday gösterilecek kişinin nasıl bir profile sahip olmalı?

Ben aday olan partili bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

İsmi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için geçen milletvekilleri ve belediye başkanlarımız var.  Hepsi birbirinden kıymetli, hepsi bu işi yapabilecek nitelikte insanlar. Bir de hepsi benim bir veya iki dönem önceki dostlarım. Eğer onlardan biri olursa ve biz de aday olursak bundan sonraki dönemde bugünkü kadar rahat Büyükşehir hizmeti alacağımız kanısındayım. Ama Genel Başkanımız İzmir’i en yüksek oy ile kazanacağımız bir partili arkadaşımızı aday gösterecektir diye düşünüyorum. Hepsine de başarılar diliyorum. Kim olursa olsun birlikte, hem Güzelbahçe hem de Büyükşehir Belediyesi’ni kazanacağımıza gönülden inanıyorum. Vermiş olduğu hizmetlerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Aziz başkan İzmir için önemli projelere imza atmış değerli bir büyüğümüzdür.

‘GEREKİRSE ÇEVRECİ BİR VATANDAŞ OLARAK TEPKİMİZİ GÖSTERİRİZ’

Go Kart projesine bir itirazınız olmuştu. Bu proje şu anda ne durumda?

Go Kart pisti ile ilgili biz mühürleme işlemimizi yaptık. Go Kart pisti ile ilgili bir yanıltmaca ile karşı karşıyayız. Kamuoyunda, şu anda iki tane söylem geliştiriliyor. Go kart pistleri ihtiyaç olabilir, gerekli olabilir. Ama bu Go Kart pistinin tasarlandığı yer açısından doğru bir yer değildir. Bize ait olan 576 dönüm araziyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmişiz. Bu alan, yüzlerce zeytin ağacının bulunduğu bir alan... Bu alanda İzmir büyükşehir Belediyemiz çok güzel bir rekreasyon alanı oluşturacaktır. Bizler o bölgede insanların gidip rahat nefes alabileceği, aileleriyle keyifli vakit geçirebilecekleri alanlar yaratmaya çalışırken, bu bölgede Go Kart pistinin yapılmasını doğru bulmuyoruz.  Bu projenin burada hiçbir zaman yapılmasına olumlu göz ile bakmayacağımızı söylüyoruz. Bir takım iddialar var. Biz bu iddialarla ilgili şunu da söylüyoruz; Kamunun istediği kadar olumlu görüşleri olsun, bir yerde konut mu, ticaret mi, tarım mı yapacağınızı ilgili ilçe belediyesi belirler. Burada imar planını değiştirmeden bu inşaatın yapılması mümkün değildir. Burada bir imar planı yapılmaya başlanması halinde biz gerekli işlem olan mühürlemeyi tekrar yaparız. Biz süreç içerisinde, zeminde bir asfalt dökümü olmadığı için özellikle mühürleme için bekledik. Ama bize dediler ki, belediye olarak biz size bir yıl önce bilgi vermiştik. Eylül 2017’de bize mal sahibi bu alanın imar planını sormuş ve biz de cevap vermişiz. Biz kurum görüşlerini ona istinaden sorduk. Pistin niteliği nedir? Nasıl bir pist olacak? Ondan sonra da gerekli işlemleri yapmışızdır. Kısaca, biz yerin yanlış bir seçim olduğunu, burada pistin uygun olmayacağını, yatırımcıların bize önerileri doğrultusunda yeni bir yer arayışının daha doğru olacağını kanaatindeyiz. Kısaca yeri mühürledik. İşlemle ilgili hukuki süreç var. Ancak bir şey değişmeyecektir. Güzelbahçe Belediyesi, ilgili ilçe belediyesi olduğu için ve buradaki imar planlarında burası tarım alanı olduğu için alanda piste izin verilmedi. Türkiye’de imar planını belediyeler dışında yapan TOKİ ve Çevre Bakanlığı var. Arkadaşımız buralarda imar planını yapar gelir. Eğer ki bu bizi aşıyorsa, bu vatandaşın burada olumlu kamu kuruluşları görüşünü aldım diyor ise biz de o zaman Belediye Başkanı ceketimizi çıkarır, alana çıkar bir vatandaş ve çevreci olarak olaya tepki gösteririz.

Editör: Haber Merkezi