MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- CHP Genel Başkan Başdanışmanı, YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzTV’de yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu oldu. Seçim ve ülke gündemi ile ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulunan Polat, cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiğini söyledi.

30dd94e5-46dc-4b2a-9ae8-9b210c813b99

ASLANOĞLU’NA DESTEK

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir il başkanı seçim sürecini değerlendiren Polat, “Milletvekili adayı olmak için istifa eden İzmir İl Başkanı Deniz Yücel 5 yıl boyunca amasız, fakatsız bir şekilde performansını arttırarak, kendisini hem İzmirlilere hem de örgütümüze sevdirmeyi başardı ve iyi işler yaptı. Başkan ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlar ciddi bir şekilde emek verdiler. Alan ve saha çalışmasıyla da tüm örgüte bir dinamizm yaydılar ve bundan dolayı Deniz Yücel’e teşekkür ediyor ve yolunun açık olmasını diliyorum. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu örgüt işlerinde uğraşmamızı pek istemediği için biz milletvekililer olarak bu işin içerisinde pek bulunmadık. Sadece örgütteki tüm arkadaşlarımızın ve Aslanoğlu’nun bu işi yapabilecek nitelikte olduklarını her yerde ifade ettim. Ayrıca yeni il başkanımız Şenol Aslanoğlu benim çok eski arkadaşımdır. Aslanoğlu, yetenekli, iletişimi, sempatisi ve enerjisi çok yüksektir. Dolayısıyla Aslanoğlu’nun başarılı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘GURUR DUYUYORUM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile siyaset yapmaktan gurur duyduğunu söyleyen Polat, Soyer’in çok önemli siyasi isimlerden birisi olduğunu da dile getirdi. Polat, “Bizim yolumuz menfaat ve çıkarla değil, düşünce birliği ve siyasal birlik ile örülmüş bir yoldur. Dolayısıyla Tunç Başkan’la görüştüğümde ‘sizi üzmeyecek, mahcup etmeyecek isimler üzerinde çalışıyoruz’ dedi. Hem Şenol hem de Murat Bey ile ilgili hemfikir olmuşlardı. Murat Bey ile ise çok çalışma sansım olmadı. Yargıdan siyasete geçmiş, Türkiye ve İzmir için önemli bir siyasi aktör olacağını biliyorum. Ayrıca bugün partimiz bir ihtiyaç doğrultunda adaylarını belirliyor. Parti genel merkezimiz sahada, alanda olacak, basmadık yer bırakmayacak, iş dünyasından çıktıktan sonra işçinin elini sıkacak ve esnafın halini hatırını sorup gönlünü alabilecek bir il başkanı arıyordu. Bu özelliklere uyan en yakın profil de Şenol Aslanoğlu’ydu. İzmir’de onlarca arkadaşın isminin geçmesi de örgütümüzün ne kadar donanımlı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

‘NİZAMI DEĞİŞTİRMELİYİZ’

Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunun kötüye gittiğini ve bu kötü gidişin ekonomik nizamı değiştirerek çözüleceğini söyleyen Polat, “Köylerde, çarşıda, pazarda vatandaşın nabzını tutmaya çalışıyoruz. Ülkede sorun yumağı olmamış hiçbir alan yok. Gencinden emeklisine kadar herkeste geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı var. Rakamlar büyüyor fakat insanlara yansıyan kısmı ise küçülüyor. Ayrıca satın alma kalitesi de düştü. Genel geçer ekonomi kuralları dışında bir ekonomi anlayışıyla hareket eden ve ekonomi dehası olduğunu düşünen bir cumhurbaşkanı olduğu sürece ülkenin başarılı olma şansı yok” şeklinde konuştu. Ayrıca ekonomik sorunlarının sorumlusunun mevcut iktidar olduğunu da dile getiren Polat, “Baskılanan bir döviz politikası var. Dövizi bugün baskılayıp genel halk kitlesine ‘ne kadar iyi yaptık’ derken arka tarafta ticaretle uğraşan insanların uluslararası piyasadaki rekabet gücünü yerle bir ediyorlar. Aynı zamanda makro ekonomiyi darmadağın ettikleri gibi ekonominin geleceğini de bitirir hale getirdiler. Uzak pazar hedefleri koyuyorlar çünkü maceracı dış politikalarıyla Türkiye’nin yakın coğrafyasında ticaretlerin, yatırımların düştüğü bir ekonomiyle karşı karşıyayız ve bu durum da hepimize yansıyor. Örneğin tütün Türkiye’de çok kıymetliyken şu an darmadağın olmuş noktada. Bunu bizim birçok kıymetli ürünlerimizde görüyorsunuz. Örneğin şeker fabrikaları gibi. Şekeri dışardan alır hale geldik. Dolayısıyla bu ekonomik nizamı değiştirmek zorundayız. Bunun için her alanda üretmeliyiz” dedi. 

1-14

‘YAPI STOĞU’

Kooperatifleşmeye yönelik eleştiriler hakkında konuşan Polat, “Kooperatifin ne olduğunu bilmeyen birtakım arkadaşlar kooperatif hakkında konuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile kurulan denetim modellerini araştırsınlar. Kooperatif bizim kadim kültürümüzden gelen bir şeydir. Ege Bölgesi'nde kooperatifçilik çok eski kültürdür. İzmir köyden kente göçü bir anda frenleyip, insanların köyde kalmalarını sağlarken bir anlamda da sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tunç Soyer ve Neptün Hocam ile İzmir’de kooperatifçilik mantığı çok farklı noktaya ulaştı. ‘İzmir’de başka bir tarım mümkün’ denilerek inanılmaz derecede Türkiye tarımına farklı bir kalkınma modeli sunuldu. Dolayısıyla İzmir’in markası çok kıymetli. Bu noktada da Tunç Başkan’a çok teşekkür etmeliyiz” dedi. Yapı stoğunun acilen dönüştürülmesi gerektiğini de söyleyen Polat, “Bu kentte dönüştürülmeye ihtiyacı olan binlerce konut var. Maalesef ki İzmir deprem yeri. Amasız fakatsız yapı stoğunun değişmesi lazım ve bunun için de paraya ihtiyaç var. Türkiye finansmana erişim konusunda çok fakir bir ülke haline geldi. Böyle bir yerde acil dönüşmesi gereken yapı stoğu varken yapmanız gereken model kooperatifleşmedir. Bugün geç dönüştürülen bir konutta, deprem sonrası vatandaşımızın burnu kanarsa sebebi kooperatifleşmenin karşısında duranlar olacak. Ayrıca kooperatifleşme kâr amacı gütmezler. Başarılı bir kooperatifleşme ile başarılı bir değişim ve dönüşümden korkuyorlar. Yapılan yerler dar gelirli insanların olduğu bölgeler. Kooperatif olmasa burada büyük bir rant ve sermaye hareketliliği olacak. Müteahhit mantıklı Cumhur İttifakı bu ranttan nasip alamadığı için isyan ediyor. Kooperatif başından sonuna kadar hükümetin, kendi üyelerinin büyükşehrin, İZBETON’un denetimine tabi. Daha ne arıyorsunuz?” şeklinde konuştu.

‘ORTAK AKILLA YÖNETECEĞİZ’

Demokrasiye erişmek için mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Polat, aynı zamanda en doğru cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olacağını da dile getirdi. Polat, “Altılı Masa’da bulunan her genel başkan bizim için kıymetlidir. Hayat görüşü birbirinden farklı insanların Türkiye’de güçlendirilmiş parlamenter demokrasi istemesi ve adaletsizlikten rahatsız olması sonucunda toplanan bir masa. Bu partilerin varlık nedeni de AKP’nin yaptığı tüm hukuksuzluklardan rahatsız olmasıdır. Altı lider arasından bir cumhurbaşkanı çıkması durumda diğer 5 genel başkanın cumhurbaşkanı yardımcı olması bence de doğru. Sonuç olarak ortak akıl ve demokratik bir şekilde ülkeyi yöneteceğiz” dedi. Ayrıca HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmasına değinen Polat, AKP’yi de eleştirdi. Polat, “Seçmeni kategorize etmekten yana değilim. İnsanlar bazı bölgelerde kimlik ve inanç sebebiyle oy verme davranışı sergiliyor ve artık insanlar inanç itibariyle oy verecekse bile bu oy AKP’ye olmayacak. Çünkü AKP’de yolsuzlukların ne şekilde döndüğünü görüyoruz. Bunu inançlı seçmen de görüyor. Birçok alanda rüşvet vermeye hazırlanmış bir iktidar var ve bunun sonucunda da inançlı seçmenden AKP’ye giden oy sayısında ciddi düşüş var. Bu seçmenlerin gidebilecekleri tek adres Millet İttifakı’nın ta kendisidir. Ayrıca demokrasi konusunda uzlaşmamız gerektiğini herkes biliyor. O yüzden çözümü kimlerde görürse ona oy verecek. İktidarda çözümsüzlük yumağı görüyoruz. Artık insanlar korkuyor. Katiller şebekesi yarattılar Türkiye’de. Bu kaygıları gidermek için ortaklaşmak gerekiyor. HDP kendi adayını belirleyebilir fakat bu seçmen benim seçmenim diyemez. Artık Türkiye’de her alanda çözümün üretilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya