Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Pandemi sürecinde patronlar zenginleşirken, ağır koşullara mahkum edilen ve her şeyi üreten işçilerin, hayatın içerisinde hiçbir şekilde söz sahibi olmadıklarını söyledi.

İŞ CİNAYETLERİYLE YÜZLEŞMELİYİZ

Bimeks, Ermenek, Atlas Jet, Simbo, Vestel, Uzel, Cargill, PTT, metal işçilerinin… sorunlarının çözülmediğini hatırlatan Kemalbay, “Bu sorunlar neden çözülmüyor, neden işçiler sokaktalar, neden işçiler polisler tarafından dövülüyorlar, hapsediliyorlar, gözaltına alınıyorlar? Hükûmet, sendikaların varlığına neden saygı duymuyor. Neden sendikalı olmak suçmuş gibi gösteriliyor ve sendikalı işçiler bir taraftan işverenlerin işten atmalarına maruz kalıyor. Öbür taraftan bu hakları Anayasa'yla, yasalarla güvence altına alınması gerekirken güvence altında değil. Bizler, bu kıdem, ihbar, ücret alacaklarının alınamaması, iş yerinde işçi sağlığı, iş güvenliği ile ilgili sorunların çözülmemesi, her gün iş cinayetlerinde en az 5 işçinin yaşamını yitirmesi gibi sorunlarla yüzleşmeliyiz ve bu sorunları ortadan kaldıracak çözüm önerileri mutlaka üretmek zorundayız” dedi.

İŞÇİLERİ ÖLÜME MAHKUM ETTİNİZ

Şartları ağırlaştıran pandemi sürecinde işçilere herhangi bir ekonomik paket açılmayışına ve sürecin yasaklarla yönetilmesine tepki gösteren Kemalbay, iktidar sıralarına seslenerek, “ Burada biraz önce Grup Başkan Vekili "Her şeyi biz sağlıyoruz, pandemiyi çok güzel yönetiyoruz, işçilere, emekçilere her şeyi veriyoruz." işte kısa çalışma ödeneğini göstererek "Efendim, biz zaten sorunları çözüyoruz." diyor. Hayır Sayın Grup Başkan Vekili, hiçbir sorunu çözmüyorsunuz, işçileri açlığa mahkûm ettiğiniz, işçileri ölüme mahkûm ettiniz” diye seslendi.

TAM KAPANMA ÖNERİSİ

Aralarında ölümlerin de yaşandığı Vestel ve PTT işçilerinin pandemi sürecinde çalışmak zorunda kaldığını ve iktidarın sorunları çözemediğini söyleyen Kemalbay, pandemi sürecinde tam kapanma önerisinde bulunarak, “İşçiler sorunlarına çözüm bekliyor ve ücretli izin hakkı talep ediyorlar. Ücretsiz izin, açlığa mahkûm etmek demektir. Bu nedenle, biz, bir an önce pandemi koşullarındaki ekonomi paketlerinin işçilerden, emekçilerden yana açılmasını bir kez daha burada istiyoruz ve güvenceli bir kapanmaya, tam kapanmaya gidilmelidir diyoruz. Ücretli bir tam kapanma, en az on dört gün sürecek ücretli bir tam kapanma; işçilerin, esnafın, işsizlerin, yoksulların haklarını koruyan tam kapanmanın mutlaka işçilerin sorunlarını belli ölçüde çözeceğini düşünüyoruz” önerisinde bulundu.

ÖLÜMLERİN SORUMLUSU İKTİDAR

Tükenme noktasına gelen Sağlık işçilerinin sorunlarını da dile getiren Kemalbay, bugüne kadar 200 bine yakın sağlık emekçisinin Covid olduğunu ve bir haftada 20 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Ölümlerin sorumlusunun süreci doğru yönetemeyen iktidar olduğunu söyleyen Kemalbay,

“Türkiye'yi pandemide 3'üncü sıraya yükselterek bu ölümlerden sorumlu oldunuz. Bir an önce sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek için de ücretli, güvenceli tam kapanmaya gidilmeli ve sağlık emekçileri açısından da tüm emekçiler açısından da Cocid-19'a bağlı iş yerindeki hastalanmalar meslek hastalığı sayılmalıdır diyoruz ve bunun için Meclisi çalışmaya davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi