İZ GAZETE- Türkiye’nin tarafı olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Lanzarote Sözleşmesi gereği; çocuğa yönelik cinsel istismar ve sömürüyü önlemek, cinsel istismara karşı çocukları korumak, tedbirler geliştirmek, çocuklar açısından adaleti sağlamak ve suç faillerine cezai takibat açmak ve çocukların çocuk olmaları nedeniyle sahip oldukları haklarını teslim etmek gibi yükümlülükleri olduğunu hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’de giderek artan istismar vakalarındaki artış ve uygulanan cezasızlık politikaları ile sözleşme şartlarının çocuklar üzerinde yeterince yer almadığı ve devletin çocukları koruma yükümlülüğüne uygun hareket etmediğini belirtti.

2002 yılında Mardin’de 13 yaşındaki N.Ç.'ye cinsel istismarla suçlanan aralarında asker ve devlet memurlarının da olduğu 26 sanığa en alt sınırdan iyi hal indirimine rağmen ceza verildiğini, Şırnak, Batman, Tunceli’de de benzer istismarların yaşandığını örneklerle ortaya koyan Kemalbay, en son 6 Aralık 2020 tarihinde basına yansıyan Batman'ın Gercüş ilçesinde aralarında; uzman çavuş, polis ve korucuların da bulunduğu 27 kişinin 15 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu ve çocuğun hamile olduğunun ortaya çıktığı iddiasını meclis gündemine taşıdı.

ADALETE GÜVEN ZEDELENİDİ

Olaya tanık olanların, Gercüş Merkezde bulunan bir tekstil atölyesinde uzman çavuş ve polislerin atölyeye gelerek kadınları ve 15 yaşında istismara maruz bırakılan çocuk olayını… herkesin bildiğini ancak korkularından dolayı konuşamadıkları iddialarını gündeme getiren Kemalbay, “Tüm bu ifadelere rağmen Batman Başsavcılığı “iddiaların aksine soruşturma kapsamında şu ana kadar kamu görevlisi olan herhangi bir şüphelinin tespit edilmediğini belirterek yayın yasağı kararı getirtmiş ve dosyaya gizlilik kararı koydurtmuştur. Bu ve benzeri tablolar toplum nezdinde adalete olan güvenin zedelenmesine yol açmaktadır” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “Gerçüş’de yaşandığı iddia edilen cinsel istismar olayı Bakanlığınız bilgisinde midir?” diye soran Kemalbay, şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

Bu suça dair daha önce yapılmış bir şikayet veya bildirim var mıdır?

İddiaya ilişkin Bakanlığınızca içlerinde kolluk güçlerinin de bulunduğu ancak dosyada adı geçmeyen 16 kişi ifadeye çağrılmış mıdır?  

Soruşturma kapsamında cinsel istismar ve para karşılığı cinsel ilişkiye sürüklendiği iddiası ile aralarında uzman çavuş, polis ve korucuların da bulunduğu 27 erkeğin isminin geçtiği, fakat 11 erkeğin isminin soruşturma dosyasına eklendiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise diğer kişilerin dosyada isimlerinin bulunmamasının gerekçesi nedir?

Dosyada ismi geçen 11 kişi içinde polis, asker ve korucu var mıdır?

Yaşanan olaya ilişkin bazı fotoğrafların köy muhtarına ulaştırıldığı ve muhtarın servis şoförü E.T. ile ailelerinde işyeri sahibi ile tartıştığı basında yer almıştır. Bu bilgiler doğrultusunda köy muhtarının ifadesine başvurulmuş mudur?

Tekstil atölyesinin sahibinin de olayın içinde olduğuna dair iddialara ilişkin olarak işyeri sahibi hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?  

Tekstil atölyesinin yanında cafesi ve bakkal dükkanı olduğu ve cinsel istismar suçlamasında da bulunulan uzman çavuşun kim olduğu araştırılacak ve gerekli adli ve cezai işlem başlatılacak mıdır?

Tanık ifadelerinde yer alan trafik polisinin kim olduğu bilgisine ulaşılmış ve hakkındaki cinsel taciz suçlaması nedeniyle herhangi bir adli ve cezai işlem başlatılmış mıdır?

Soruşturma ne kadar zamandır devam etmektedir?

Soruşturmaya gizlilik kararı ve yayın yasağı konmasının gerekçesi nedir?

Tanık ifadelerinde yer almasına rağmen soruşturma kapsamında şüpheliler arasında kolluk gücü ve kamu görevlisi bulunmamasının gerekçesi nedir? 

Gercüş’de yaşandığı iddia edilen ve yayın yasağı konulan olaya ilişkin olarak Bakanlığınızca kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

Yayın yasağı ve sosyal medyada konuyla ilgili paylaşım yapan 24 kişi hakkında soruşturma başlatılması kamu görevlilerinin karıştığı çocuklara yönelik taciz ve para karşılığı cinsel ilişkiye zorlama gibi vakaların aydınlatılmasının önünü keseceği ve failleri cesaretlendireceği konusunda toplumun kaygılarına  Bakanlığınızın cevabı nedir?

15 yaşında çocuğun ilk iki gebeliği nerede sonlandırılmıştır? Hastanede sonlandırılmış ise çocuk istismarı neden ilgililere bildirilmemiştir?

Olayı araştırmak için ilçede bulunan Jinnews muhabirinin uzman çavuşun sahibi olduğu cafeye gidip su alıp çıktıktan sonra takip edildiği ve özel harekat polisleri tarafından önü kesilerek “kimsin, niye buradasın, neyi araştırıyorsun ve ilçeye neden geldin” şeklinde sorgulanmasının gerekçesi nedir?

Gercüş’de yaşandığı iddia edilen 15 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismar iddiaları Bakanlığınızca takip edilecek midir? 

Bakanlık kolluk gücü mensuplarının işlediği ve bazı devlet yetkililerinin açıkça söylemleriyle koruduğu tecavüz ve istismar suçlarının cezasızlıkla sonuçlanmaması adına neler yapacaktır?

Batman’da geçtiğimiz ağustos ayında 18 yaşındaki İpek Er’i 20 gün boyunca alıkoyarak genç kıza tecavüz eden ve intihar ederek ölmesine sebep olan Musa Orhan’ın aksine bu sefer tecavüz suçluları tutuklanacak mıdır?

Son 5 yıl içinde Batman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak illeri başta olmak üzere bölgedeki diğer illerde dahil polis, jandarma, asker ve korucuların doğrudan ya da dolaylı olarak adının geçtiği kaç istismar ve tecavüz suçu vardır?

Son 5 yıl içinde polis, jandarma, asker ve korucuların doğrudan ya da dolaylı olarak adının geçtiği istismar ve tecavüz olayının en yoğun yaşandığı iller hangileridir?

Son 5 yıl içerisinde cinsel istismar suçlamalarına yönelik olarak hakkında soruşturma açılan kolluk gücü görevlisi sayısı kaçtır?

Çocuk istismarına verilen cezayı bozan sorumlulara dair bir yaptırım uygulanacak mıdır?

Artan çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulabilmesi için gerekli görülen hak temelli, bütüncül çocuk politikalarının uygulama konusunda Bakanlığınızın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordineli olarak başlattığı herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Bakanlığınızın Batman, Mardin, Diyarbakır, Şırnak başta olmak üzere bölgedeki diğer illerde dahil kolluk gücünün sistematik bir şekilde artan çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulması için İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli olarak başlattığı bir çalışma bulunmakta mıdır?

Bütün bu yaşananlara ve resmi verilere rağmen cinsel istismar davalarının cezasızlık ile sonuçlandırılmasının cinsel istismara meşru bir zemin oluşturduğu ve toplum nezdinde adalete olan güveni zedelediği göz önüne alındığında bu tarz vakaları önlemeye yönelik olarak Bakanlığınız ulusal ve uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğünü yerine getirecek midir?

Editör: Haber Merkezi