İZ GAZETE – CUMHURİYET Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İz Web TV’de yayınlanan 23 Nisan Özel Programı’nda İz Gazete eitörü Nil Kahramanoğlu’nun sorularını yanıtladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yayına bağlanan Bakan, sokağa çıkma yasağı ve koronavirüs salgınına rağmen 23 Nisan coşkusunun yaşandığına dikkat çekti. Bakan, “İnsanlar 23 Nisan şarkılarını söylüyorlar, evlerine bayrak asıyorlar. Bunlar vatandaşlarımızın Cumhuriyet’e ne kadar bağlı olduklarını gösteriyor" dedi.

‘BELEDİYELER AKP’Lİ OLSAYDI’

Koronavirüs salgını süresi içerisinde merkezi iktidar ve yerel yönetimler arasında yaşananlara dair de konuşan Murat Bakan, iktidarın yerel yönetimlerin vatandaşa yardım kampanyalarını engellemesine ise tepki gösterdi. Bakan, “Belediye başkanları seçilerek buraya geldiler, 'Ben ne dersem o olur' anlayışı doğru değil. Bu belediyeler AKP'li belediyeler olsaydı, onların kontrol ve denetiminde olsaydı, bugün ne ekmek dağıtmakla ilgili ne de erzak dağıtmakla ilgili sıkıntı yaşardık. Burada iktidar, toplumun desteğini, ulusal birliği sağlama gibi bir zorunluluğu var. Bunu sağlayabilmek de seçilmiş olanlara eşit davranarak mümkün. Ancak bunu yapmadıklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TOPLUM BUNLARI DAYANIŞMAYLA AŞAR’

Koronavirüs salgını ile mücadelenin ancak ve ancak dayanışma ile mümkün olduğunu hatırlatan Cumhuriyet Halk Partili Murat Bakan, şöyle konuştu:

“Siz İzmir'de sivil toplumları bu işin içine çekerseniz, halkı çocuk yerine koymayıp bu işin içine çekerseniz, bireyin sorumlu hissetmesinde yol alırsınız. İzmir Büyükșehir Belediyesi bu işi doğru yapıyor, biz de destek olmaya çalışıyoruz. Sadece salgınla mücadele değil, salgın bittikten sonra bu işin sonuçları ağır olacak. Dünyada her beş çocuktan biri açlıktan ölüyor. Bu toplumsal dayanışmayla aşılır. Tek adama karşı ulus diyoruz, seçilmişe saygı diyoruz. Biz kendi üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Bilhassa belediyelerimiz üzerinden kutuplaşmalar devam ediyor. Ama bu toplum bütün bunları dayanışmayla aşar. Yerel yönetimlerin ve devletin bu süreçte birlik olması gerekiyor"

‘IBAN VERMELERİNİN SEBEBİ BU!’

İktidarın koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı hazırlıklı olmadığına dikkat çeken Bakan, “Merkez Bankası'nda bulunan ihtiyaç akçelerinin bir kısmı müteahhit ödemelerine, bir kısmı yerel seçim kampanyalarına gitti. Bu para bizim zor zaman paramızdı, zor zamanlar geldi ve kasamızda para yok. Vatandaşa IBAN vermelerinin sebebi bu” şeklinde konuştu.

Salgın ile mücadele noktasında şeffaflığa ilişkin kaygılarını aktaran Murat Bakan, “Sağlık Bakanını yapıcı buluyorum, nezaket sahibi biri. Ama bu iş sadece Sağlık Bakanı ile olmuyor” dedi. Bakan ayrıca, Bilim Kurulu'nun açıklamaları ve tavsiyelerinin bir kısmının tek adam tarafından uygulanmadığını düşündüğünü söyledi.

Editör: Haber Merkezi