Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) oy birliğiyle trans yüzücülerin, kadın kategorisindeki yarışmalara katılmasını kısıtlıyor. 152 federasyonunun oylarının yüzde 71’i ile alınan karar Fina bilimsel panelinin, trans kadınların ilaç yoluyla testosteron seviyelerini düşürdükten sonra bile, kadınlara karşı daha avantajlı olduklarını gösteren bir raporun yayınlanmasının ardından alındı.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, 34 sayfalık yeni yayınlanan bir belgede FINA, trans kadın sporcuların artık sadece erkek ergenliğinin herhangi bir dönümünü Tanner Stage 2’de (fiziksel gelişimin başladığı dönem) yaşamamış olmaları koşuluyla, kadın kategorisinde yarışabileceklerini söyledi.

'REKABETÇİ ADALETİ KORUMALIYIZ'

Yeni kararlar hakkında yorum yapan FINA Başkanı Husain al-Musallam, "Sporcularımızın yarışma haklarını korumalıyız, ancak yarışmalarımızda, özellikle FINA yarışmalarında kadınlar kategorisi başta olmak üzere, rekabetçi adaleti de korumalıyız" dedi. FINA, yeni politikasının bir parçası olarak bazı etkinliklerde trans kadınlara açık bir kategori oluşturmak için bir çalışma grubu kurma sözü verdi. "Fina her atleti her zaman memnuniyetle karşılayacaktır" diye ekleyen Musallam, "Açık bir kategorinin oluşturulması, herkesin elit düzeyde rekabet etme fırsatına sahip olduğu anlamına gelecektir. Bu daha önce yapılmadı, bu yüzden Fina'nın öncülük etmesi gerekecek" sözlerini kullandı.

LİA THOMAS, PARİS OLİMPİYATLARI'NA KATILAMAYACAK

Oylamayı, yüzmeyi 2020'deki Dünya Rugby'sinden sonra bilimsel gerekçelerle yasak getiren ikinci Olimpik yönetim organı yapıyor. Eleştirilen bir duruş olsa da diğer spor kategorileri trans kadınların, kadın kategorisinde rekabet etmesine izin vermek için testosteron sınırları uyguluyor. Tartışmalar, orta derece bir kolej yüzücüsü olan trans birey Lia Thomas'ın bu yıl ABD’de NCAA yarışmasını kazanmasından sonra başladı. Bir kesim bu durumdan rahatsız olurken bir kısım ise Thomas’ın başarısı ve kimliğinin sınırlandırılması değil kutlanması gereken bir şey olduğunu savundu. Ancak bu oylama, Thomas'ın artık Paris Olimpiyatları'nda kadınlar kategorisinde yarışamayacağı anlamına geliyor.

ESKİ YÜZÜCÜLER KARARI DESTEKLEDİ

İngiliz eski yüzücü Sharron Davies kararla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “FINA ve FINA Başkanı sporcular ve kadınlar için adil sporu savunduğu için, sporumla ne kadar gurur duyduğumu anlatamam. Yüzmek her zaman herkesi hoş karşılayacaktır ancak adalet sporun temel taşıdır” ifadelerini kullandı. Başka bir eski yüzücü olan Karen Pickering ise “FINA kongresinde sunum, tartışma ve oylama için bulundum ve artık cinsiyetleri kategorisinde yarışamayacak tüm sporculara gösterilen özen ve empatiye kefil olabilirim. Kadın kategorisine yönelik rekabetçi adalet korunmalıdır" dedi.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi