ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- Timur Arslan Koleji Spor Kulübü Baş Antrenörü Samet Yorulmaz ve Yardımcı Antrenörü Ege Tüzün 2021- 2022 sezonunda elde ettikleri başarıları ve gelecek sezon hedeflerini gazetemize anlattı. Bu sezon İzmir’de Basketbol Gençler Ligi’nde (BGL) mücadele eden tek takım olduklarının altını çizen Koç Yorulmaz, “BGL gerçekten çok değerli bir lig, oyuncunun gelişimi için her şey düşünülmüş dizayn edilmiş bir organizasyon. Orada oynamanın bize katkısı çok. U18 Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda grupta 3’te 3 yaparak lider çıktık ve  finale yükseldik. Bu İzmir kadın basketbolunda bir ilk daha önce hiçbir takım başaramamış. Elde edilen başarıları sürdürülebilir kılıp kadın basketbolunda ekol yaratmak istiyoruz” diye konuştu. 


 
“ÖZEL VE GÜZEL BİR SEZON OLDU” 
 
2021-2022 sezonun özel ve güzel bir sezon olduğunu vurgulayan Samet Yorulmaz, “U16 ve U18 Kızlar Ligi’nde İzmir şampiyonluğu elde ettik. U16 takımımız Anadolu şampiyonu oldu ve Türkiye’nin en iyi son 12 takımı arasına kaldı, U18’li kızlarımız namağlup İzmir şampiyonu oldular ve Türkiye ikinciliği elde ettik. BGL’de ise Play Out şampiyonluğu yaşadık. 2 tane sporcumuz Irmak Karaca ve Nisa Turhan’ı milli takım kampına gönderdik.  Özel ve güzel bir sezon oldu. Bu başarıları elde etmek mutluluk verici” dedi.

Koç Tüzin ise yorucu ve zor bir sezon geçirdiklerini kaydederek, “Çok zor ve uzun bir sezon oldu. BGL’de oynamak bizim için çok değerliydi. U16 ‘da 9 tane oyuncumuz ile Anadolu şampiyonasına kadar gidebildik finallerde oynamaya gücümüz yetmedi açıkçası normal bir sporcu bir sezonda 20-30 maç yaparken oyuncularımız 80 maç oynadı” dedi.  

“İMKÂN VERİLİRSE…” 

İmkânsızlıkların içerisinde bu başarıları elde ettiklerini söyleyen Samet Yorulmaz bu başarıları yakalamanın gurur verici olduğunu belirtti. Yorulmaz, tesis sıkıntısından ötürü 2 ay idman yapamadıklarını da vurgulayarak, “Aslında bu başarıları imkânsızlıklar içerisinde yakaladık. İdman yapabileceğimiz tesis yoktu. 2 ay idman yapamadık çocukların malzeme, ulaşım sıkıntıları oldu fedakârlıklar yaptık.  İdman yapamadığımız zamanlarda alışveriş merkezinde board üzerinden taktik çalıştık, dışarıda idman yaptık.  BGL ligi maç gününde İzmir’de salon bulamadık, Urla’da oynamak zorunda kaldık. Salonun çatısı akıyordu, maç gecikmeli başlamıştı. Ev sahibi takım biz olduğumuz için hakem raporuna bunlar eksi olarak yazılıyordu. Aslında eldeki sebepler bizimle alakalı değil, normalde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bize sağlaması gereken imkânlardan bir tanesi salon. Böyle imkânsızlıklar içerisinde BOTAŞ, Bellona Kayseri, Çukurova Basketbol gibi camia takımları ile mücadele ettik. Bu işi yapabileceğimizi her mecrada gösterdik. İmkân sağlandığında yapabileceklerimizi siz düşünün” dedi.  
 
“İZMİR’DE ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ VAR” 
 
İzmir’in basketbolda organizasyon eksikliğine vurgu yapan Koç Yorulmaz, “İzmir’deki kadın basketbolu ile alakalı bir organizasyon bir sene var ertesi sene yok veya iki sene var diğer sene yok. Bunun sebebi ise elde edilen başarılara sahip çıkılmıyor olması.  Bir süre sonra emek veren ve fedakârlık yapan koçlar  ‘Nereye kadar böyle olacak?’ diyor. Ayrıca kız çocuğunun değer ve ilgi görmemesi de bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor. Kadın basketbolu, erkek basketbolu veya futbolu gibi talep görmüyor” dedi.  Yorulmaz ayrıca, alt yapıdaki sporcuların A takım seviyesine geldiğinde İzmir’de takım olmadığı için başka şehirlere gittiğini dile getirdi.  

A takım organizasyonların en iyi örneklerini  Emlak Konut, BOTAŞ ve Çukurova takımlarının olduğunu ifade eden Samet Yorulmaz, “A takım organizasyonuna en iyi örnekler Emlak Konut, BOTAŞ ve  Çukurova takımları verilebilir. Alt yapıdan her yaş kategorisinde takım oluşturup A takıma oyuncu çıkarıyorlar olması gereken de bu. Arkalarında büyük şirketler, sponsorlar var dışarıdan oyuncu alabilirlerdi ama alt yapıları oluşturup A takıma oyuncu çıkarmaları da çok kıymetli bir olay. Burada yıllardır böyle bir şey yok, organizasyon eksikliği var bu bir gerçek” şeklinde konuştu. Yardımcı koç Ege Tüzün ise İzmir’de tesislerin artması gerektiğini söyledi.  


 
 “SAHİP ÇIKILIRSA HAKETTİĞİ DEĞERİ GÖREBİLİR”  
 
Kadın basketbolunun değer görmediğini belirten Yorulmaz, “Milli takıma oyuncular yolluyoruz, böyle başarılar geliyor. Bu başarılar sahip çıkıldığı takdirde sürdürülebilir. Örneğin alt yapımızdan yetişen Cansu Öncel ve Sıla Dikmenoğulları Süper Lig’te forma giyiyor. Şu an U20 Kadın basketbolu Milli takımında forma giyen Selin, sahada en çok katkı veren oyuncu. Bunlar bizim adımıza çok gurur verici. Kadın basketboluna sahip çıkılırsa hak ettiği değeri görebilir” ifadelerini kullandı. 


 
“BAŞARIYI SÜRDÜLEBİLİR KILMAK İSTİYORUZ” 

Gelecek sezon hedeflerini de aktaran ikili, “Aynı başarıyı tekrar etmek istiyoruz. İlk etapta oyuncularımızın kişisel gelişimi bizim adımıza önemli. Bunu sağladıktan sonra istediğimiz yere gidiyor olmak çok daha kolay. Milli takıma daha fazla oyuncu yetiştirmek istiyoruz. Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi (KBBL)  ile başlayıp A takım organizasyonu hedefimiz var.  BGL devam eder ise orada da yer alıp İzmir’de de böyle bir organizasyon ayağının olduğunu göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.  Son olarak okul kulüp ilişkisinin önemine de vurgu yapan başarılı koçlar, “Oyuncularımıza kolej burs imkânı vermeseydi idman konusunda ciddi sıkıntılar yaşardık. Devlet okulunda okuyan çocuk ile kolejde okuyan çocuğun çıkış saati aynı olmuyor, biz bunun artısını yedik. Alladin ve Timur hocaya teşekkür ederiz” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi