İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi ve kuraklıkla mücadele için Sünger Kent projesini devreye soktu. Türkiye'de ilk olan proje kapsamında yapılan yatırımlarda yağmur suları toplanmaya başlandı. Projenin nihai hedefi ise İzmir’in kentsel alanlarındaki yağmur suyu akışını yüzde 70 oranında azaltmak.

Bu kapsamda binalara depolar dağıtıldı, duraklara su toplama depoları konuldu, su toplayacak bahçeler yapıldı, ilk sünger otoparkı devreye sokuldu, Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı projesi ile besleme kuyuları, sızdırma sarnıçları ve göletleri kurularak yağmur suyu hasadı yapılmaya başlandı. Ödemiş’te 1 sızdırma göleti ve Bayındır’da 2 sızdırma tüneli yapımına devam ediliyor.

Şimdi de Türkiye'nin ilk sünger okulu Bornova Çamdibi Mahallesi'nde bulunan Mediha Mahmut Bey Ortaokulu oldu.

Okuldaki sistem nasıl kuruldu?

Türkiye’nin su döngüsü ile yağmur suyu yönetimi yapılan ilk sünger okulu olma özelliğini kazanan Mediha Mahmut Bey Ortaokulu’nun yakın çevresi ani yağışlarda su baskınlarına maruz kalıyordu. Okulun yağmur suyundan kaynaklı sorunlarını çözmek amacıyla doğa esaslı yağmur suyu altyapı tekniklerinin uygulanmasına karar verildi. Ülkede birçok okulun geçirimsiz yüzey alanlarından oluşması nedeniyle pilot projenin diğer okullara örnek olması da hedeflendi.

Proje kapsamında okulun çatı alanlarına düşen sular yağmur depoları ve yağmur kuyuları ile asfalt ve geçirimsiz yüzeylerinde toplanan yağmur suları ise yağmur hendekleri ve yağmur bahçelerinde toplandı. Suyun önemi ve iklim değişiminin etkilerini anlatan projenin yağmur depoları grafiti sanatçıları ve okul öğrencileri ile boyandı ve diğer altyapı uygulamaları açık bir laboratuvar ortamı sağladı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz