Gizem TABAN ŞEBER- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay, göreve resmen başladı. Önceki gün mazbatasını alan Başkan Tugay, ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Burada partililere seslenen Başkan Tugay, önemli mesajlar verdi.

Ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan Egemenlik Binası’nda devir teslim töreni gerçekleşti. Devir teslim töreninde 2019-2024 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten CHP’li Tunç Soyer’den görevi devralan Başkan Tugay, böylece görevine resmen başlamış oldu. Başkan Tugay’a devir teslim töreninde eşi Öznur Tugay, CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ve yeni seçilen CHP’li belediye başkanları eşlik etti.

Bize kredi açtılar

Çelenk sunma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay, “Bugün bu özel günde burada olduğunuz için teşekkür ederim. Dün mazbatamı aldım ve bugün görev devir teslimiyle yeni dönem resmen başlayacak.  Mayıs genel seçimlerinden sonra artık ülkemizde bir şeylerin düzelme ihtimalinin olmadığına dair üzüntünün olduğu bir sürecin ardından bir seçim oldu. Halkımızın bizden beklentilerini anlayıp, onlarla kucaklaşmaya çalıştık. Çok umutluyuz. Bize bu son yerel seçimlerde inandıklarını gösterdiler. Ama aynı zamanda bizlere bir kredi açtılar. Önümüzdeki dönemde hiç hata yapmadan çalışmamızı istiyorlar. Bizden beklenenin ve sorumluluğumuzun farkındayız. İnsanlarımızın yaşadığı o ağır sorunların farkındayız. Bu nedenle halkımızın yanında olacak, sorun neredeyse orada olacağız. Bizi seçtiniz, bize görev verdiniz. Bu ülkeyi sevmek bu ülkenin demokrasisine sahip çıkacağız. Bu mücadeleyi birlikte yapacağız. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarımızı daha fazla sorumluluk almaya ve daha fazla çalışmaya davet ediyorum. Yerel seçimlerde bize en çok gençler güvendi. O nedenle en çok gençlerimize sözümüz olsun” ifadelerini kullandı.

Zafer elde ettik

Çelenk sunumunun ardından gerçekleşen devir teslim töreninde görevi Başkan Tugay’a devreden önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, partinin seçim zaferini kutlarken yeni seçilen başkanları da tebrik ederek, başarılar diledi. Soyer, şunları söyledi: “Her zaman söylediğim gibi geleceğin dünyası şehirler dünyası olacak. Bu nedenle Türkiye’nin de yerelden dönüşeceği düşüncesiyle daima yerelde siyaset yaptım. Popülizm rahatlığına kaçmadan canla başla çalışarak en iyisini yapmaya gayret ettim. İnandığım o dönüşümün resmini görebilmek için çok çalıştım ve 31 Mart akşamı Türkiye’nin büyük bölümünün kırmızıya boyandığı, yerelden dönüşümün ilk adımı olan o tabloyu gördüm, ülkece gördük. Büyük bir mutlulukla da kutladık. Hakimiyetin sadece milletimize ait olduğu Cumhuriyetimizin gücüne güç kattık. Yurttaşlarını aşağılayan, hukukun üstünlüğünü hiçe sayan, farklılıklarımızı kutuplaştıran, demokrasinin ve cumhuriyetin faziletlerini küçümseyen, insanları sürekli yoksullaştıran bir zihniyet karşısında zafer elde ettik. Millet bu gidişe ‘dur’ dedi. Bu büyük zaferi mümkün kılan başta Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere tüm parti örgütlerine, başkanlarımıza, emek veren tüm partililere teşekkür ediyor ve kutluyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Cemil Tugay’ı ve ilçe belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. İnanıyorum ki o da görev süresinin son saatine kadar hizmet etmeye devam edecektir. İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum.”

Hizmet etmeye hazırım

Yol haritasına dair de mesajlar veren Soyer, “Hepimizin etten kemikteniz, hepimizin kırgınlıkları, sitemleri, hayal kırıklıkları olabilir fakat hamlığı kendimi yakıştıramam. Tarihi bir milat yaşıyoruz. Şimdi Türkiye için yeni bir başlangıç yapma vakti, şimdi unvansız ve sıfatsız, partimizin yalın bir üyesi olarak çalışma zamanı… Bu zaferin getirdiği büyük sorumlulukların gereğini yapmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılını inşa etmek için var gücümle çalışmaya devam edeceğim. Hiçbir karşılık beklemeden ülkem için hizmet etmeye hazırım. Bana ihtiyaç duyan tüm partililerimize kapım sonuna kadar açıktır. Tüm İzmirlilere sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Sorumluluğumuzun farkındayız

Görevi devralan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sorumluluğunun farkında olduğunu belirterek İzmirlilere en iyi şekilde hizmet edeceğinin sözünü verdi. Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Hayatımın en özel ve mutlu günlerinden biri bugün, çok önemli bir sorumluluğu üstlendiğimin ilk günü… Ne mutlu ki yalnız değiliz, hep beraberiz. Tabi ki seçimden sonra Türkiye çapında bir başarımız var, bu başarının mimarları var, bu başarı için çok emek harcamış milyonlarca insan var. Her birisine kutlu olsun. Bundan sonra çok önemli bir sorumluluğun başlangıç günü olduğunu, hepimizin çok çalışmamız gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. CHP örgütümüze, parti yöneticilerimize, üyelerimize, gönülden bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Şunu unutmayın; bizler sadece bir bütünün parçasıyız, bizden beklenen görevi yerine getirmek üzere bu konumlardayız, geçici süreyle bu konumlardayız. Benim için çok büyük bir onur, dünyanın en güzel şehrine hizmet edebilme fırsatını yakaladık. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğim, İzmirlilerin kuşkusu olmasın. Partimize, şehrimize, Atatürk’e borcumuzu ödeyeceğiz.”

Soyer'e teşekkür etti

Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanın Soyer’e emeklerinden dolayı teşekkür eden Başkan Tugay, “Değerli başkanıma çok teşekkür ediyorum, geçen 5 yıl içerisinde gecesini gündüzüne katarak şehrimize hizmet etti. Kendisini yakından, ilçe belediye başkanı olarak da takip ettiğim için burada dile getirilmemiş pek çok emeğini biliyorum. Bunlar benim için her zaman minnetle hatırlayacağım şeyler…” diye konuştu.

Makam odamda olacak

Görevi devreden Soyer, Başkan Tugay’a, “Sonsuz barış ve ölümsüzlüğün simgesidir” diyerek zeytin fidesi hediye etti. Başkan Tugay ise, “Size duyduğum sevginin sembolü olarak zeytin fidanı makam odamda olacak. İnşallah o büyüyecek, gelişecek ve sizi unutmadığımızı bu şekilde göstermiş olacağız” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz