İZMİR HABERLERİ

İzmir'de kuşaktan kuşağa aktarılan bir lezzet: 105 yıldır hizmet veriyor

İzmir'de çok sayıda tarihi lokanta bulunuyor. Bu lokantalardan biri de 1920 yılından bu yana hizmet veren Yenice Lokantası. Lokantanın hikayesi ise duyanları duygulandırıyor.

Abone Ol

İzmir'de çok sayıda tarihi lokanta bulunuyor. Bu lokantalardan biri olan Yenice Lokantası da 1920 yılında kurulmuş. Selanik'ten mübadele sonucu İzmir'e göç eden Yenice ailesi tarafından Anafartalar caddesi üzerinde açılan lokantanın ilk adı ise Yeşilova Lokantası olmuş.

4 oğlu ile lokantayı işleten Mehmet Yenice, burada Rumeli'de öğrendiği sakatat ve tencere yemeklerini yapmaya başlamış.

1950 yılında ise Mehmet Yenice'nin oğullarından biri olan İsmet Yenice, yine babasının lokantasının yakınında bir yerde lokanta açmış. Ancak babası ile rekabet etmek istemeyen İsmet Yenice, burada sadece çorba satışı yapmaya başlamış.

Bu lokantanın adı ise Küçük Yeşilova olmuş. Zamanla bu lokantanın adı Çorbacı İsmet Usta'nın Yeri olarak ün salmaya başlamış. İnsanların kapısında kuyruk oluşturduğu lokanta, aslında küçücük bir yermiş. Sadece 14 taburenin bulunduğu lokantanın bir diğer özelliği ise Atatürk'e suikast planının yapıldığı söylenen Küçük Abdulkadir Paşa Oteli'nin altında olması.

Dükkan 1982 yılında istimlak edilince, İsmet Usta da lokantasını bir arka sokağa taşıma kararı almış. 1993 yılında İsmet Usta vefat etmiş. Yeni dükkan da istimlak edilerek yıkılında İsmet Usta'nın oğlu Aykut Yenice, Çankaya'da yeni bir dekor ve yeni bir isimle bir lokanta açmış.

Dedesinden aldığı sulu yemek kültürü ve babasının çorba kültürünü birleştiren Yenice, ailesinin geleneğini yeni lokantada sürdürmeye devam etmiş.

Bir gün bile tatil yapmamış

Çorbacı İsmet Usta, işini çok severek yaparmış. Bu yüzden bir gül tatil yapmayan ve hastalanmayan İsmet Usta, öldüğü gün sayım nedeniyle sokağa çıkma yasağı olduğu için evindeymiş.

İsmet Usta'nın ölümü büyük üzüntü yaratmış. Bu yüzden çok sayıda esnaf dükkanını kapatarak cenazeye katılmış.

Dükkana gelen öğrencilerden para almadığı söylenen İsmet Usta, "Okuyun, işe başlayın o zaman verirsiniz” şeklinde konuşurmuş.

İsmet Usta'nın oğlu Aykut Yenice ise işe bulaşıkçılık yaparak başlamış. Üniversite tahsilini de tamamlayan Yenice'nin kızı da onun yolunda giderek babasının lokantasını işletmiş.

Kuşaktan kuşağa aktarılan lezzetlerin bulunduğu lokanta Kemeraltı Çarşısı Anafartalar Caddesi'nde hizmet vermeye devam ediyor.