İnsan, çok büyük bir döngünün küçük bir parçası olmasına rağmen bu döngüyü en çok bozan yine kendisi…

Fakat gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa, bir dünya bırakmak istiyorsak değişime mecburuz. Bilinçsizce yapılan aşırı tüketimi engellemek, tüketimden sonrasını da kontrol altına almak zorundayız. Tüketimin ardından meydana gelen atıkların çöp olmadığının farkına vararak atıkları değerlendirmek, onları üretim zincirine tekrar dahil etmek için çalışmalıyız.

ÇÖP DEĞİL ATIK

“Çöp” olarak kabul edilen atıklardan değer yaratıp bunu üretim döngüsüne geri kazandırmak aslında tamamen bizim elimizde. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu konuda kararlı bir adım atmış bulunuyor. Belediye şirketlerinden İzDoğa’nın yürüttüğü İzDönüşüm Projesi, atıkları kaynağından toplayıp geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyor.

Proje birçok koldan yürütülüyor. İzDönüşüm Projesi’nin ilk aşamasında uygulamanın başlatılacağı bölgelerdeki apartman yöneticileriyle, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle birçok görüşme gerçekleştirildi. Proje, gönüllüleri de sürece dahil ederek bilinçlendirme çalışmalarıyla ivme kazanıyor.

Projenin uzun dönem hedefleri arasında geri dönüşüme gönderilen ambalaj atığı miktarının artırılması bulunuyor. Mevcut durumda geri dönüşüme gönderilen ambalaj atıklarının oranı yüzde 12 iken 1 yıl sonunda bu oranın yüzde 20’ye, 5 yıl sonunda ise yüzde 40’a çıkarılması hedefleniyor.



İZ DERGİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ



AMAÇ SIFIR NOKTASINDA AYRIŞTIRMA

İzDönüşüm projesinin bir amacı da sıfır noktasında yani evde ayrıştırma işleminin başlamasını sağlamak. Bu sayede ambalaj atıkları “çöp” değil; geri dönüşüm döngüsüne dâhil edilecek birer kaynak hâline gelmiş olacak.

İzmirliler, apartmanlarının içine yerleştirilen atık kutularında veya mahallelerine koyulan konteynerlerde sıfır noktasında atıklarını ayrıştırmış olacak. Bu kültürün yerleşmesi geri dönüşüm hareketini de hızlandırmış olacak.

İzDönüşüm Projesi ile çok zor çalışma şartlarına sahip olan sokak toplayıcılarına istihdam imkânı sağlanarak, kanayan bir yaraya çare bulunmuş olacak. Proje dâhilinde hanelerden atık toplama işlemini yapacak ve belediye bünyesinde istihdamı sağlanacak sokak toplayıcıları, çok daha iyi şartlarda çalışma imkânı bulacaklar.

BELEDİYE KÂR EDECEK

İzDoğa, İzDönüşüm Projesi için Konak’ta bir atık toplama ve ayrıştırma tesisi satın almış bulunuyor. Proje kapsamında satın alınan ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisinin yenilenmesi için gerekli inşaat işlemleri başlatıldı.

İlk etapta Karşıyaka’daki Yalı Mahallesi’nde hanelerden, Narlıdere ilçesinde ise sokak ve kamu binalarındaki atık kutularından gerçekleştirilecek atık toplama işleminin Haziran sonuna kadar İzmir’in en yüksek nüfuslu ilçeleri olan Karşıyaka, Buca ve Karabağlar’da da başlaması, sonrasında ise tüm İzmir’e yayılması hedefleniyor.

Satın alınan tesis ile lisanslı ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisleriyle anlaşma yapılarak onların ulaşamadığı veya toplayamadığı yerlerden ambalaj atıklarının toplanmasında lojistik hizmeti de verilecek. Böylelikle çevre korunup geri dönüşüm yapılırken, belediye bütçesine ekstra bir gelir kaynağı sağlanmış olacak.

KOMPOST PROJESİ YOLDA

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, geri dönüşüm ve atık yönetimi konusundaki kararlılık vizyonu sonucunda bir kompost projesini de İzDönüşüm ile eş zamanlı olarak yürütüyor.

Büyükşehir ve ilçe belediyelerden gelen dal, budak, çim, pazar yeri ve hâl atıklarının toplanarak İzDoğa tarafından işletilecek Bornova Işıkkent’teki tesise iletilmesi ve burada organik gübre hâline getirilmesi hedefleniyor.

ÇİFTÇİ DE YARARLANACAK

Atıklardan oluşturulan bitki bazlı katı organik gübreler, İzmir’in çiftçileri tarafından kullanılabilecek, hatta İzmir’in park ve bahçelerindeki çalışmalarda bu gübrelerden yararlanılabilecek. Bu sayede birçok atık geri dönüşüm döngüsüne tekrar dâhil olacak ve üretime katkı sağlayacak.

Geri dönüşümün önemi, tüketim sonucu ortaya çıkan ve “çöp” deyip geçtiğimiz her şeyin tekrar üretimde kullanılmasıyla kanıtlanmış olacak...

Editör: Haber Merkezi