İZMİR HABERLERİ

İzmir Büyükşehir'den çevreci proje: 6 ilçenin 9 mahallesinde başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 ilçe 9 mahallede ambalaj atıklarının evlerden toplanarak ekonomiye kazandırılması projesini hayata geçirdi. Proje sayesinde farkındalık artmaya başladı.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda kapıdan kapıya atık toplama projesini hayata geçirdi. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı’na giden ambalaj atıklarını azaltmak, sıfır karbon hedefi, çevreyi korumak ve bu atıkların tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlamak amacıyla başlatılan proje, ilk etapta Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak’ta belirlenen 9 pilot mahallede uygulanmaya başladı.

Proje kapsamında vatandaşlara üzerinde QR kod bulunan mavi renkli poşetler dağıtıldı. Karabağlar Üçkuyular, Basın Sitesi ve Fahrettin Altay, Bayraklı Körfez Mahallesi, Konak Kültür Mahallesi, Menderes Hürriyet Mahallesi, Bornova Evka 3, Narlıdere Sahil Evleri ve Yeni Kale Mahallesi’nde belirlenen adreslere dağıtılan poşetleri alan yurttaşlar ambalaj atıklarını bu poşet içinde topladı. Proje kapsamında şimdiye kadar 25 binden fazla atık poşeti toplandı. Toplanan poşetlerin yalnızca 74’ünde ayrıştırılamayacak atık tespit edilmesi, vatandaşların projeye gösterdiği yüksek duyarlılığı gözler önüne serdi.


Bu projeye destek olun

Konu ile ilgili açıklama yapan İZDOĞA AŞ İşletme ve İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Kalafat, vatandaşlardan bu çevreci projeye destek olmalarını istedi. Kalafat, “Vatandaşlarımızdan en büyük isteğimiz ambalaj atıklarını dağıttığımız torbalara atmaları. Operasyonumuz çok büyük çaplı. Bazen ev sahiplerine uymayan saatlerde gidebiliyoruz. Çalışan hane halkı da olabiliyor. Ricamız, vatandaşların torbayı evlerinin önüne bırakmaları." ifadelerini kullandı.

QR kodu ile takip ediliyor

Görevli personelin haftalık olarak hanelerden topladığı atık poşetlerinin üzerinde bir QR kod yer alıyor. Proje boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ tarafından geliştirilen uygulama sayesinde oluşturulan veri tabanında hanelerin bilgileri kayıt altına alınıyor. Böylece toplama yapılan haneler ve atık poşetleri eşleştiriliyor. Toplanan poşetlerde yer alan ambalaj atıkları İzDönüşüm Fabrikası’nda türüne göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor. Atık poşetlerine yalnızca ambalaj atıklarının atılması gerekiyor. Belediye tarafından dağıtılan poşetlere organik atık atanlar cezai yaptırıma tabi tutuluyor.


Mavi renkli poşetlere neler atılmalı neler atılmamalı?

Dağıtılan mavi renkli poşetlere atılması ve atılmaması gereken atıklar belli. Atılabilecek atıklar; kağıt, karton, defter, kitap, gazete, dergi, pet şişe, teneke kutu, temizlik ambalajı, plastik, poşet, metal ve cam şişe ile kavanozlar.

Bunları sakın atmayın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yurttaşları karton bardak, kağıt havlu, mendil ve peçete, pipet, porselen eşya, izmarit, sakız, bebek bezi, strafor köpük, yapışkan bant, yağlı kağıt, pişirme kağıdı, diş macunu tüpü, tek kullanımlık çatal, bıçak, tabak, paketleme köpüğü atılmaması konusunda ise uyarıyor.