2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Milyonlarla, aydınlık Türkiye hayalinde ve bunun mücadelesinde ortaklaşılmış olması. Gayrimeşru sonuçlanan referandumun sürecinde yaşatılan demokrasi buna en güzel örnekti. O aydınlık Türkiye’nin toplumsal sözleşmesinin demokrasi üzerine kurulması gereğini demokratik haklarını kullanarak, referandum kapmanyasında yaşatanlar bence 2017’nin en önemli gelişmesinin ortağı oldular.

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

Kitaplar, tiyatro, müzik, 2017’nin sığınağı oldu yine.

Heinrich Geiselberger’in ‘Büyük Gerileme’ kitabıyla demokrasi için, gerilemeye dur demek için mücadele etmemiz gerekliliğini; Tayfun Atay’ın ‘Görünüyorum o Halde Varım / ‘Meşhuriyet Çağı"nda Kültür ve İnsan’daki bugün anlatısında kafa yormanın gerekliliğini; Zekeriya Temizel’in ‘Çekerek kıyılarına’ kitabindaki Anadolu’nun Cumhuriyet tarihinden yeniden yeniden öğrenmenin ufuk açıcılığını; Talin Azar’in ilk kitabı ‘’Kuklacı’’da birlikte büyüdüğüm kuzenimin hayal dünyasına ortaklaşmanın heyecanının ötesinde, bir şehrin ara sokaklarında zamanlar arası bir yolculuğa çıkmanın tadını yeniden hatırlamaktan çok zevk aldım. Hepsi ve daha birçok okuduğum kitap bende iz bıraktı… İyi ki kitap var, iyi ki edebiyat var, iyi ki sanat var.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

Çok oldu, olmaz mı? Referandum gecesi yaşanan gayrimeşruluk, o gece bu ülkenin temel değerlerinden sandık seçim güvenliğine, demokrasisine dinamit konuldu. Sonuç da gayrimeşru bir sonuç oldu. Hala bu gayrimeşruluğu yaşıyoruz. Ayrıca KHK’larla akademiden atılan bilim insanları, OHAL’in devamı, hapise atılan gazeteciler, milletvekilleri… 2017 maalesef bunlarla hatırlanacak.

 "2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Bir kişiye değil, demokrasi için tüm baskıya rağmen referandumda çalışan herkese verirdim. Onlar demokrasiye bugünden Türkiye’de nefes verenler oldular, üstelik bu kadar baskıya, bu kadar korkutmaya rağmen. Tüm korkusuz ve tüm umudunu yitirmeyen, aydınlık bir gelecek hayalini yaşatan ve mücadelesini verenler, milyonlar yani… Bu ödülü hakediyorlar.

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

Bu ülkeye, demokrasiye, geleceğe inanmış her kesimden her düşünceden milyonlarca insanin tek adam rejimine karşı “hayır”da birleşmiş olmasi ve bu hayır gücünün, sonuç nasıl bir gayrimeşrulukla değiştirilmiş olursa olsun, gerçekte kazanmış olması.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Sadece 2 şey mi? (gülüyor) Bu ülkenin hayatından çıkması gereken çok sayıda eşitsizlik, haksızlık var. Hak hukuk adalet diye bunu kastediyoruz. Haksızlıkları, hukuksuzlukları olağanlaşmış halinden, bu ükenin rutini olmaktan çıkarmayı… Bunlar çıktığında hepimizin hayatları da elbette bizim ve çocuklarımızın hayatları da geleceğe daha umutlu bakan, daha özgür daha mutlu bir hale gelecek.

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Hepimiz için, ülkemiz için, çocuklarımız için, değiştirmek isteyeceğim çok fazla şey var. Değiştireceğiz de… Örneğin ilk başta OHAL, KHK’larla yaratılan hukuksuzluklar, gözgöre göre yapılan yolsuzluklar, insanlığın ve elbette bu ülkenin de temel değerlerini yok eden anlayış…

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Özgür, Umut, Neşe, Bilgi, Can

2017 benim için MÜCADELE yılıdır.

2018 benim için ÖZGÜRLÜKLER yılı olsun isterim.

Editör: Haber Merkezi