VELİ AĞBABA* (İZ DERGİ SAYI:30)

Adalet Yürüyüşü Türkiye'de adalet özlemi taşıyan milyonların sesi olarak ortaya çıktı. Bizler çok iyi biliyoruz ki adalet kurumu, son dönemde en az güvenilen kurumların başında geliyor. Özellikle 20 Temmuz OHAL darbesinin ardından hukuk AKP'nin elinde bir sopa haline geldi. Yaşananlara karşı gelen, tepkisini gösteren kim varsa, AKP’nin yanlışlarına kim yüksek sesle itiraz ediyorsa, en basit anlatımıyla, AKP’li olmayan kim varsa kendisini hâkimin, savcının karşısında bulmaya başladı. Dünkü ortaklar yeni düşmanlar olan AKP ile FETÖ’nün geçmişte kol kola yaptıklarını şimdi AKP tek başına yapıyor ve bunu da OHAL’i bahane ederek gerçekleştiriyor.

İşte biz bu kara tabloya dikkat çekmek için haksızlıkları, hukuksuzlukları gündeme getirmek, adaleti tekrar herkese eşit yaklaşan, tarafsız ve bağımsız hale getirmek için 25 gün devam eden Adalet Yürüyüşü gerçekleştirdik. Adalet için, demokrasi için, bu ülkede yaşayan 80 milyon yurttaşın mutluluğu için Ankara'dan İstanbul'a tarihi bir yürüyüş oldu. Tüm dünyanın gözünün üstünde olduğu, tarihe geçmediğimiz, bizzat tarih yazdığımız bu yürüyüş Türkiye’de birçok şeyi değiştirecektir.

Güç sarhoşluğu ile hareket edenler, Türkiye’nin en önemli değerlerini, kurumlarını tanınmaz hale getirenler, ülkeyi tüm Dünya'da tartışılır hale getirenler yürüyüşümüze çok laf söylediler. Elbette yürüyüşün AKP yöneticilerini rahatsız edeceğini düşünüyorduk ancak ortaya çıkan sonuç rahatsızlığın çok ötesinde AKP'nin kimyasının bozulduğunu gösteriyor. Ne yapacaklarını, ne diyeceklerini şaşırdılar. Yürüyüşümüzü karalamak istediler. Halkımızı kışkırtmak istediler. Ancak halkımızdan asla bekledikleri karşılığı alamadılar.

Yürüyüşün sadece Türkiye' de değil, Dünya'da da çok geniş yankı uyandırdığını biliyoruz. Türkiye'de yandaş basın tarafından görmezden gelinen Adalet Yürüyüşüne uluslararası basının ilgisi dikkat çekicidir. Dünya'nın dört bir yanından aldığımız destek mesajlarını da asla unutamayız. Örneğin Fransa'dan ikiz bebeklerine 'adalet' yazılı tişörtler giydirip resimlerini gönderen dostlarımız oldu. En küçük adalet destekçilerimiz oldular.

Adalet Yürüyüşü ve 9 Temmuz Maltepe Mitingi siyasi tarihimize geçmesinin yanı sıra bundan sonra Türkiye'deki siyasi anlayışı da değiştirecektir. Artık haksızlıklar huzursuzluklar karşısında milyonlarca kişinin hep bir ağızdan tepki göstereceği görülmüştür. Hayır’ın bitmediğini, daha yeni başladığını daha da gür sesle herkese duyurmuştur. Bu ülkede adalet, demokrasi özlemi çeken milyonlarca insanın yalnız olmadığını göstermiştir.  Adalet Yürüyüşü'nün siyasi ve toplumsal yansımaları önümüzdeki süreçte daha net görülecektir.

*CHP Genel Başkan Yardımcısı / Malatya milletvekili

Editör: Haber Merkezi