İz Dergi’nin Mayıs 2021 sayısı, İzmir depremini, önemli bir mücadele yöntemi olarak görülen ‘unutmamak ve unutturmamak’ için hazırlandı. 30 Ekim 2020’de yaşanan ve 117 yurttaşın vefat ettiği depremin ardından kentin gösterdiği ‘dayanışma’ duygusu ile daha güvenilir konutlarda yaşamak için zorunluluk haline gelen ‘kentsel dönüşüm’ konuları dergide geniş yer buldu. Öte yandan kentsel dönüşümün sinemaya yansıması, deprem psikolojisi, arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olmanın önemi gibi konular da ele alındı.

İZ DERGİ'NİN 2021 MAYIS SAYISININ TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ DOSYA LİNKİNE TIKLAYINIZ

İZ DERGİ 2021 MAYIS kopyası.pdf

‘HİÇ YAŞANMASIN DİYE!’

İz Medya Yayın Yönetmeni Ümit Kartal sunuş yazısında, “Dergimizi uzun yıllar saklamanızı; yaşanan acıları da, İzmir’e çok yakışan dayanışma örneklerini de, vaat edilenleri de unutmamanızı, unutturmamanızı isteriz. Kaybettiklerimizin anısına saygı ile… Bir daha hiç yaşanmasın diye!” ifadelerini kullandı.

SERDAR SANDAL KAPAKTA

Türkiye’de tüm belediyelerin yaşadığı mevcut ekonomik, siyasi ve salgın krizine Bayraklı Belediyesi bir de depremi ekledi. Bu nedenle derginin içeriğinde ve kapağında Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a özel bir yer ayrıldı. Başkan Sandal’la deprem sonrasında ilçedeki yaraları sarmak için yaptıkları çalışmalar konuşulurken kentsel yenileme ve dönüşüme ilişkin yaklaşımlarına da değinildi.

CHP VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Derginin en önemli içeriklerinden birisi ise şüphesiz, İz Medya Ankara Temsilcisi Yasin Aksu’nun CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile yaptığı söyleşi oldu. CHP’nin kentsel dönüşüme bakış açısının ve mutlu kentler yaratma idealinin öne çıktığı söyleşide kritik mesajlar veren Seyit Torun, tüm ilçe belediyelerini yakından takip ettiklerini ve vatandaşın çıkarlarını önceleyen bir anlayışla hareket ettiklerini aktardı. Torun, CHP’li belediyelerin şeffaf, çevreye ve tarihe saygılı, vatandaşla da tam uzlaşı içinde olduğunu aktarırken İstanbul depremi gibi büyük bir tehlikeyi de anımsatarak AKP’nin beton projesi olan Kanal İstanbul için inat edilmemesi gerektiğini vurguladı.

VEKİLLERİN KENT MÜCADELESİ

İzmir depreminin ardından TBMM’de kurulan Deprem Araştırma Komisyonu’nun üyesi olan CHP’li İzmir Milletvekilleri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Av. Sevda Erdan Kılıç ise hem komisyon çalışmalarını hem de depremden korunmak adına yapılması gerekenleri anlattı. Prof. Dr. Sındır, bugüne kadar uygulanan yanlış ve ranta dayalı kent politikalarına karşı topyekûn bir seferberliğin hayata geçmesi gerektiğine işaret ederken Av. Kılıç da uygulanabilir ve hayat kurtaran yasaların çıkması için mücadele ettiklerinin mesajını verdi.

ASIL DÖNÜŞÜM NE?

Önceki Dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, ‘Bir Dönüşümün Anatomisi’ başlıklı yazısında AKP’nin cemaat ve tarikatlar eliyle yapmaya çalıştığı toplumsal, ekonomik ve ideolojik dönüşüme dikkat çekerken bunu başaramadıkları her noktada baskıyı nasıl da arttırdığına işaret etti. Öte yandan Altıok, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir depremi ardından gösterdiği gayret ve seferberlik sayesinde ise ‘asıl dönüşüm’ün kimden yana olacağının çok rahat anlaşılabileceğini ifade etti.

‘CEHAPE’YE SAHİP ÇIKIN’

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy ise özellikle iktidar kanadındaki tüm siyasilerin diline pelesenk olmuş ‘CEHAPE Zihniyeti’ni kaleme aldı. Kendine CHP’li diyen herkesin ‘CEHAPE Zihniyeti’ni sıkı sıkı sahiplenmek zorunda olduğunu, çünkü bunun en kıymetli hazine olduğunu söyleyen Başsoy, “CEHAPE Zihniyeti, fakirin gecekondusunu katakulli ile ele geçirip üstüne elli katlı bina yapmanın önünde durur. Fakiri kentlere yığmaz, köylüyü değiştirmeye çalışır. Köy enstitüleri, okuma yazma seferberlikleri, üniversiteler, sanat akademileri Cehape Zihniyeti’nin ürünüdür” diyerek aslında küçük düşürülmek için kullanılan bu söz öbeğinin bir ilerlemeyi, dönüşümü ve mücadeleyi simgelediğini anlattı.

SİNEMADA KENTSEL MOTİF

Derginin en dikkat çeken içeriklerinden birisi de Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes’in sinemada kentsel dönüşümün nasıl işlendiğini anlattığı söyleşi oldu. İz Gazete’nin haftalık ‘Sinema Gezgini’ sayfasını hazırlayan Batıgün Sarıkaya’ya konuşan Cem Erciyes, “TOKİ eliyle yeni devasa bloklardan oluşan uydu kentler ekleniyor Türkiye’nin her yerine. Bu da sosyal, mimari ve kentsel bir mesele olarak geleceğimizde yerini alacak. Bu bloklarda daha çok filmler çekileceğini düşünüyorum” diyerek mekan ve sanat ilişkisi üzerine önemli açıklamalar yaptı. Erciyes; Ekümenopolis, Hayaletler ve Ah Gözel İstanbul filmlerine de atıflarda bulundu.

DÖNÜŞÜMÜN HUKUKİ BOYUTU

İz Gazete yazarı ve hukuk danışmanı Av. Utku Kılınç, “Kentsel dönüşüm sektörel bir iş alanı değil aksine bir zorunluluğun sonucudur ve maliyetleri de katma değerleri de kente ait olmak zorundadır” diye yazarak kentsel dönüşümün hukuksal dayanağına, ilkelerine ve işleyişine değindi.

DAİRE BAŞKANLARI ANLATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Ayşe Arzu Özçelik ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç ise hem deprem risk yönetimi hem de kentsel dönüşüm alanındaki çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek Büyükşehir’in deprem sonrasında yaptığı çalışmaları anlattı.

AKUT VE GÖNÜLLÜLÜK

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İzmir lideri Ramazan Ergut, derneğin faaliyetlerini ve İzmir depremindeki arama kurtarma çalışmalarını anlattı. İzmir’deki dayanışmayı başka hiçbir yerde görmediklerini söyleyen Ergut, bilinçli ve sorumlu yurttaşlık adına gönüllü çalışmalara katılmanın önemli olduğuna da değindi.

35 SORUDA EDNAN ARSLAN

İz Dergi’nin 35 soruluk sevilen köşesinin bu ayki konuğu CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan oldu. İzmir’in her köşesini ayrı sevdiğini ifade eden Arslan, kentin en sevdiği özelliğini ise “İzmirlinin kimseyi ayrıştırmayan hoşgörüsü” olarak tanımladı.

KORKUYLA YÜZLEŞMEK

Türk Psikologlar Derneği (TPD) İzmir Şube Başkanı Uzman Klinik Psikolog Samet Baş, yetişkinlerde ve çocuklarda deprem psikolojisini anlattı. Kişilerin depremin yarattığı olumsuz etkilerle başa çıkabilmesi noktasında önerilerde bulunan Baş, gerçekçi davranılarak korkularla yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

ÇELİK YAPININ ÖNEMİ

Biva Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Vahap Yılmaz ile kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarında yapılması gerekenler, zemin iyileştirmenin önemi gibi konular ele alınırken Bayraklı’da neden çelik bir yapı inşa ettikleri de konuşuldu. Vahap Yılmaz, ‘neden çelik’ sorusunu “Depremden sonra nedeni anlaşıldı” diye yanıtladı.

Editör: Haber Merkezi