İZ GAZETE-  İz Dergi, yeni yılın ilk sayısında, geçmiş dönemlerde tatil cenneti olarak görülen ancak zamanla arka sıralara düşen İzmir’in potansiyeli en yüksek ilçelerinden biri olan Menderes’i kadrajına aldı. İlçenin tarım, turizm ve tarih gibi pek çok alanına odaklanılan Ocak 2022 sayısında, Efemçukuru’nda yıllardır tüm İzmir’i tehdit eden altın madeni faaliyetine ve çevre mücadelesine de dikkat çekildi.


DERGİNİN PDF'İNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ


Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile yapılan söyleşide ilçenin belediyecilik alanında yaşadığı dönüşüm gözler önüne serildi. Derginin kapağında ise Başkan Kayalar’ın en önemli hedefi sorulduğunda verdiği, “Kentin ve halkın refahını büyüten her şeyin arkasından ‘Bizim Mustafa yaptı’ densin istiyorum” cevabından yola çıkılarak Menderes’in Bizim Mustafa’sı başlığı kullanıldı. Başkan Kayalar; ilçenin ekonomik, sosyal ve projeler bazında yaşadığı dönüşüme dair bilgiler verirken 4 mega projesini de açıkladı.

MENDERES İÇİN ŞANS

İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ise derginin sunuş yazısında; Başkan Mustafa Kayalar’ı ‘rotasından şaşmamakta kararlı bir başkan’ olarak nitelendirirken ilçesi adına iddialı olduğu kadar mütevazı biri görüntü sergilemesi nedeniyle de Menderes için şans olarak gördüğünü kaydetti.

ÖZGÜR VE ÖZGÜN SANAT

Dergideki en önemli içeriklerden biri, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile Türkiye’nin kültür sanat alanındaki mevcut tablosu ve CHP’nin iktidarında atılacak adımlar üzerine yapılan söyleşi oldu. İlgezdi, sanat üreticilerinin her türlü sorun ve ihtiyacına yönelik somut öneriler getirirken CHP’nin ‘özgür, özgün ve özerk sanat’ anlayışıyla hareket ettiğini; kültür, sanat ve eğitim üçgeninde kurulacak güçlü bir yapı ile Türkiye’de zihniyet devriminin sağlanabileceğinin altını çizdi.

GERÇEK SORUN İKLİM KRİZİ

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan da İz Dergi için çok özel bir yazı kaleme aldı. AKP iktidarının sıkıştığı her dönemde kullandığı ‘beka sorunu’ söylemine atıf yaparak Türkiye’nin gerçek beka sorunlarından birisinin iklim krizi olduğunu belirten Murat Bakan, kurtuluş için çılgın projeler üretmeyi kenara bırakarak iklim dostu projeler üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. CHP’li Bakan, AKP iktidarının rant odaklı yaklaşımını sert sözlerle eleştirirken doğa dostu hizmet anlayışı konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibini örnek gösterdi.

ÇÖZÜM HEPİMİZDE

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, ‘Belediye Başkanlarına Umut Bağlayanlara; Kişiler Yerine Fikirler’ başlıklı yazısında, Türkiye’de değişimin önünün açılması adına vatandaşların üzerine düşen göreve dikkat çekti. Özellikle CHP’li seçmenlere seslenerek, “Belediye başkanlarına nasıl destek olabiliriz? ‘Aslansın, kaplansın, yürü be koçum’ diyerek mi, vatandaş sorumluluğuyla görev alıp üzerimize düşenleri yaparak mı?” diye soran Başsoy, “Çözüm bir kişide değil, hepimizde” ifadelerini kullandı.

BU SANAT YAŞATILMALI

Nazara inananların başucundan ayırmadığı, kimimizin evini süsleyen birer aksesuar olarak kullandığı nazar boncuklarının, İzmir’deki en önemli üretim merkezlerden biri de Menderes’in Görece beldesinde yer alan Boncukköy’dür. Nazar boncuğunun anavatanı olarak nitelendirilen Görece’deki Boncukköy, birbirinden özel ürünlerle meraklılarına görsel bir şölen sunarken alışverişe gelen ziyaretçilere ocakta yapılan imalatı da izleme imkânı sağlıyor. Nazar boncuğu sanatının yaşatılması gerektiğini belirten işletme sahibi Murat Kayan, en büyük gayelerinin bu mesleğin kaybolmaması olduğunu ifade ediyor ve İz Dergi’ye Boncukköy’yü anlatıyor.

BİR DİRENİŞ GÜZELLEMESİ

Çevre mücadelesi deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan ve uzun yıllar çevre muhabirliği yapan gazeteci ve yazar Özer Akdemir, Efemçukuru altın madenine karşı direnen keçi çobanı Ahmet Karaçam'ın yaşamını ve direnişini anlattıkları Yalnız Efe Belgeseli’nin öyküsünü İz Dergi’ye yazdı. Akdemir, ‘Bir Doğa ve Direniş Güzellemesi Yalnız Efe’ başlıklı yazısında, “Yaşamı savunmanın, direnmenin lafla olmayacağının canlı tanığıdır Yalnız Efe. Bu yönüyle de ülkedeki ekoloji mücadelelerine önemli bir mesaj taşımaktadır; tek başınıza da kalsanız direniş olduğu müddetçe umut dimdik ayaktadır! Ayağına taş değmesin, yolun açık olsun Yalnız Efe” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE KAÇINILMAZ

Efemçukuru’nda TÜPRAG şirketi tarafından yıllardır yürütülen, doğayı ve su kaynaklarını tehdit eden altın madeni faaliyetlerine karşı yapılan çevre mücadelesini ve hukuki süreçte yaşanan absürtlükleri ise Av. Arif Ali Cangı anlattı. Cangı, mücadelenin sonuç vermesi için İzmir’in yerel yönetimlerinin kent kamuoyunu arkasına alarak siyasi iradeyle mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

İZMİR, KEHANET VE KLAROS

Menderes’te 1907 yılında keşfedilen ve antik çağın en eski kehanet merkezi olarak bilinen Klaros’u, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klaros Kazısı Bilimsel Danışmanı Dr. Onur Zunal’dan dinledik. Klaros’un İzmir için kültürel ve turistik öneminden bahseden Zunal, antik dünyanın bilinen sınırlarının neredeyse tümünden ziyaretçi gelen bir kutsal alanın, o dönemki önemine ve bilinirliliğine kavuşmaması için hiçbir neden olmadığını kaydetti. Zunal, Klaros’ta gerçekleştirilen en büyük kehanetin Büyük İskender tarafından İzmir’in (Smyrna) kuruluşu olduğunu da sözlerine ekledi.

TARIM VE TURİZME DESTEK

Menderes’te 2019 yılından bu yana faaliyet gösteren Gümüldür Gümöz Mandarin Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurucu başkanı Gürsel Appa, Gümüldür’ün coğrafi işaret tescilli mandalinasını ve kooperatif olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Kooperatifçiliğin önemi ve Menderes Belediyesi’nin kooperatiflere desteğine dair de değerlendirmelerde bulunan Appa, hükümetin iyi tarım için çiftçiye daha çok destek olması gerektiğini kaydetti.

Menderes’te 2020 yılında kurulan ve o tarihten bu yana faaliyet gösteren Menderes Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin (MENKA- Koop) Başkanı Urkiye İnal; kadın kooperatiflerinin, tarımın ve üretimin önemini anlattı. Kooperatif olarak yaptıkları çalışmaları aktaran İnal, İzmir ve Menderes’in bu anlamda şanslı olduğunu, yerel yönetimlerin tarıma ve kooperatifçiliğe destek olduğunu söyledi. İnal, devletin de aynı desteği vermesi gerektiğini dile getirdi.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle İzmir’in önemli turizm merkezlerinden olan Menderes’i anlatan Turizmci Erdal Özkan, ilçenin; göz alıcı sahillerinden bol oksijenli havasına, tarihte önemli yer tutan antik kentlerinden iklimine ve Gümüldür’ün coğrafi işaretli meşhur mandalinasına kadar pek çok özelliğe dair açıklamalarda bulundu. Menderesli Turizmci Erdal Özkan, ilçedeki turizmin gelişmesi için önerilerini sıralarken bölgenin hem yatırımcı hem misafirler tarafından neden tercih edilmesi gerektiğine ilişkin de değerlendirmelerini aktardı.