İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’da kiralık araçların şoförleri olarak çalışan Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) üyesi işçiler, maaşların zamanında yatırılması, kadrolu çalışanlarla eşit ücret tanımlanması ve taşeron çalışmanın kaldırılması talepleriyle İZSU Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. 

İZSU Genel Müdürlüğü ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, buradaki taleplerin muhatabının yüklenici firma olduğunu ve çalışanların özlük haklarının da yine yüklenici firmayı ilgilendirdiğini söyledi.

Yüklenici firma tarafından istihdam edildi

İZSU Genel Müdürlüğü'nün konuya yönelik açıklaması su şekilde:

Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen eyleme ilişkin bazı sosyal medya platformları ve basın yayın kuruluşlarında, gerçeği yansıtmayan haberlere ve açıklamalara yer verilmiştir. İZSU Genel Müdürlüğü’nü hedef alan ve kamuoyunu yanıltan iddialara ilişkin açıklamamız özetle şu şekildedir:

İZSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde sunduğu hizmetleri aksatmadan yerine getirebilmek için kimi zaman 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca hizmet alımı yapmaktadır. Bu bağlamda haberlere konu olan eylemi gerçekleştiren İZSU kiralık araç şoförleri de bu kanun uyarınca ihaleyi kazanan ilgili yüklenici firma tarafından istihdam edilmiştir.  

Kurumumuzla ilgisi yok

İZSU Genel Müdürlüğü, bugüne kadar yüklenici firma üzerinden hizmet aldığı personele kadro sözü vererek hiçbir seçim vaadinde bulunmamıştır. Dolayısıyla gerçekleştirilen eylemin, yönetim üzerinde baskı unsuru olarak planlandığı değerlendirilmelidir. Bazı sosyal medya platformlarında dile getirilen konunun doğrudan ya da dolaylı olarak kurumumuzla ilgisi yoktur. 

Uyarıda bulunuldu

Buradaki taleplerin muhatabı, öncelikle İZSU’nun hizmet aldığı yüklenici firmadır. Yine çalışanların özlük hakları da firmayı ilgilendirmektedir. KATAŞ-SEN yöneticileriyle yapılan görüşmede, bu taleplerin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilmiş; mağduriyetin yaşanmaması adına yüklenici firmaya uyarıda bulunulmuştur. Bunun üzerine firma ise 15’inde ödemesi gereken işçi maaşlarını 10 gün gecikmeli olarak hesaplara yatırmıştır.

Söz konusu değil

İZSU Genel Müdürlüğü olarak, konunun hassasiyetini bilmekle birlikte; süreci manipüle etmeye veya yanıltmaya yönelik girişimleri kabul etmemiz söz konusu değildir. Binlerce çalışanı olan kurumumuz İzmir’e hizmet etmeye devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
 

Editör: Duygu Kaya