Bergama Ticaret Odası ve Bakırçay Gazetesi işbirliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen “ Bakırçay ’da Ekonomi “ temalı zirve, 7 Aralık Perşembe günü Bergama Kültür Merkezi’nde saat 13.00 – 17.00 arasında yapılacak. Zirvede Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral moderatör olacak. İki oturum yapılacak olan zirvede, ilk oturumda, yenilenebilir ve rüzgâr enerjileri konuları yer alacak. İkinci oturumda ise Bergama’nın ekonomisi, Bergama organize sanayisindeki gelişmeler ele alınacak. Bu toplantıda, mevcut ve geleceğe yönelik ekonomi görüşlerine yer verilirken, Bergama’da atılacak ciddi atılımlara da geçtiğimiz her iki zirvede de gösterilen yoğun ilginin bu yıl daha fazla olacağı bekleniyor.

Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, yapılacak olan ‘Bakırçay Ekonomisi’ temalı zirve ile ilgili şu görüşlere yer verdi.

“Aralık ayı içerisinde yapılacak olan zirvedeki ana konular, yenilenebilir enerji ve organize sanayi bölgeleri olacak. Sektör temsilcileri ve yöneticileri ile aynı zamanda bölgemizin ekonomisini ve sanayisini yöneten ve ileride söz sahibi olacak olan organize sanayilerinin yönetim kurulu başkanlarını burada ağırlayacağız ve onlardan hem sektörel hem de kendi bölgelerinde yönettikleri sanayi bölgeleri ile ilgili sorunları, avantajları ve beklentilerini dinleyeceğiz. Tabi bölge derken komple Kuzey Ege bölgesini de konuşacağız. Bergama, Kınık ve Dikili olarak düşündüğümüzde ise ciddi atılımlar ekonomide söz konusu. Kınık’tan başlarsak, yeni bir maden yerinin açılması ve ona bağlı olarak termik santralin kurulması, Kınık’taki tarımsal faaliyetlerin, tarımsal gelirlerinin yükselmesi ve hızlanması, girdilerin yükselmesi, oradaki ekonomiyi tekrar canlandırmaya başladı. Bergama ve Dikili ona keza. Dikili ve Bergama arasındaki organize sanayi bölgesindeki hareketlenmeler, serbest bölgenin kurulması söz konusu. Onun getireceği ivme, yine Çandarlı limanının orta ve uzun vadede kurulup hareket geçmesi, bölgemizi oldukça cazip hale getirmektedir. Burada önemli olan bölgemizin gelişecek olması; buna hepimiz inanıyoruz. Bunun için de siyasiler, bizler oda olarak hepimiz çaba sarf ediyoruz. Fakat dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de bölgemizin bu gelişimi esnasında planlı gelişme. Bu ne demek? Planlı istihdamı gerçekleştirmeliyiz. Bölgemizde işsizlik var. Bu işsizliğin, kurulacak sektörlerin ihtiyacına göre eğitilmesi ve o ihtiyaca cevap verecek iş gücünü ortaya çıkarmamız gerekir. Bu çok önemli, eğer bunu yapabilirsek, dışardan göç almadan kendi insanımız bölgede kurulacak olan sanayi tarım, turizm tesislerinde çalışma şansı yakalayacaktır. Bu da bölgemizin sosyal açısından faydalıdır. Yine planlı olarak büyümemiz açısından gereken konulardan birisi de çevre. Zaten organize sanayi bölgelerinin kurulması, birçok sanayi tesislerin bu bölgelerde kümelenerek üretim yapması, diğer bölgelerin tarımsal faaliyetlerinin devam etmesini sağlayacaktır. Tarım arazilerini bozmamamız gerekiyor. Gelecekte bu arazilere çok daha fazla ihtiyacımız olacaktır. Dünyada büyümeyen tek şey topraktır. Yükselen nüfusu da düşündüğümüzde, bu topraklara bizim daha da ihtiyacımız olacak. Temiz toprağa, temiz suya, temiz havaya ihtiyacımız olacak. Diğer bölgelere baktığımızda, bizim bölgemiz bu konuda çok şanslı ve avantajlı. Bu şansı ve avantajı kaybetmeden, planlı bir şekilde sanayimizi ve yapacağımız yatırımları çevreye zarar vermeden, çevreye dost sektörlerle bu işi kurgulayabilirsek,  hem insanımıza, istihdam yaratarak belli bir gelir seviyesi elde etmiş, hem de çevremizi kirletmeden geleceğe temiz bölge bırakmış olacağız.”

Editör: Haber Merkezi