İZ GAZETE - Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” raporuna göre, Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99. sırada yer aldı.

2018 yerleştirme sonuçlarına göre; Devlet üniversitelerinin lisans ve ön lisans bölümleri için ayrılan 663 bin 679 kontenjandan 80 bin 103’ü, boş kalırken üniversite sınavına giren lise son sınıf öğrencilerinden 954 bin 353 adayın 450 bini üniversiteye yerleşemedi.

144 bin 818 endüstri meslek lisesi mezunu adaydan, dört yıllık bölümlere yerleşebilenlerin sayısı ise 4 bin.

BİLİMSEL VE LAİK EĞİTİM

Öğrenci Veli Derneği Veli Der, yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Yasemin Özen, eğitimde gelinen noktayı aşamalarıyla anlattı. 

Özen, velilerin hem ekonomik krizin getirdiği sorunlarla boğuştuğuna hem de çocuklara bilimsel ve laik eğitim aldırmak için mücadele ettiğine vurgu yaptı. 

İMAM HATİP PROJESİ İFLAS ETMİŞTİR

Öğrencilerin artık eğitim sistemi nedeniyle geleceğe dair umutlarının tükendiğini söyleyen Özen, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) ait verileri paylaştı. Buna göre; MEB 2017-2018 istatistiklerine göre Anadolu İmam Hatip Lisesi sayısı bir önceki öğretim yılına göre 253, İmam Hatip Ortaokulu sayısı ise 557 arttı. Eğitim-sen raporlarına göre geçen yıl  devlet bir anaokul öğrencisi için 1673 TL, ilköğretim öğrencisi için 4326 TL,  genel öğretim öğrencisi için 6153 TL, mesleki ve teknik orta öğretim için  7504 TL harcama yaparken İmam Hatip Lisesi öğrencisi için 12.707 TL’lik harcama yapmış. LGS İlk yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl İmam Hatipler için ayrılan kontenjanların yüzde 47.69’u boş kaldı. İmam Hatip Liselerinden 2018 yılında YKS’ye başvuran 234 bin 657 öğrenciden üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşenlerin sayısı 37 binde kaldı.

OKULLAR ÇOCUK İÇİN HAPİSHANEYE Mİ DÖNDÜ?

Güvenlik sorunlarına da dikkat çekilen açıklamada, öğrencilerin okula isteyerek gitmediğini bunda da okulların duvarlarla çevrilmesi, tel örgü çekilmesi gibi yanlış güvenlik önlemlerinin payının büyük olduğu belirtildi.

"Okullar, zorla seçtirilen dersleri, müfredattan neredeyse çıkarılan spor, sanat, müzik derslerini, okullarda çocukların severek yaptığı festival gibi sosyal etkinliklerin engellendiğini hatta neredeyse yasaklandığını, bu hali ile okulların çocuklar için bir hapishaneye döndüğünü görmüyor mu? Bu anlayış kendi çıkardığı okul servisleri yönetmeliğindeki güvenlikle ilgili maddelerin uygulanmasının ertelenmesi için yönetmeliği değiştirmekten neden çekinmiyor?" denilen açıklamada okullardaki polis varlığına tepki gösterildi.

VELİ DERNEĞİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYA SELÇUK'A ŞU SORULARI SORDU: 

Laik, demokratik, bilimsel eğitim anlayışını bakanlıkta egemen kılacak mısınız?

Eğitimde sınıfsal, bölgesel ve cinsiyete dayalı her tür eşitsizliğe-adaletsizliğe gidermek için ne yapacaksınız? Sizin bakanlığınızda özel okullar desteklenmeye devam edecek mi?

Tarikat ve cemaatlerle yapılmış protokolleri iptal edecek misiniz? Yoksa yeni protokoller mi yapacaksınız? Bu yapılara yurt açma izni vermeye devam edecek misiniz?

Eğitimdeki nitelik kaybının bu siyasal iktidarın eğitimde 16 yıldan beri yürüttüğü dinselleştirme ve piyasalaştırma anlayışından kaynaklandığını bilmiyor olabilir misiniz?

Ahır yapılan köy okullarını ne kaderine terk etmeye devam edecek misiniz? Yıkılmak üzere olan öğrenci emeği ile yapılan Köy Enstitüleri mekanlarının restore edilerek yeniden eğitim dünyasına kazandırılmasını düşünüyor musunuz?

Okul öncesi eğitimi zorunlu yapacak mısınız? Yoksa okul öncesi eğitimi Diyanete havale edip, sonra eğitimde tasarruf tedbirleri uyguluyoruz mu diyeceksiniz?

Demokratik ve özerk bir üniversite hayaliniz var mı?

Çocukların iyi bir eğitim alması için Veli Derneği'nde örgütlenme çağrısı yapan Veli Derneği üyeleri, öğrencilere ve eğitimcilere yeni dönemde başarılar dileyerek, siyasi iktidarı kendi ideolojik ihtiyaçlarına göre insan yetiştirme dayatmasından vazgeçmeye çağırdı.

Editör: Haber Merkezi