MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- CHP Milletvekili Aday Adayı Hamdi Halis İzTV’de yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programının konuğu oldu. 2023 seçiminde cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiğini söyleyen Halis, yeni atanacak olan il ve ilçe başkanları hakkında da konuştu.

MNŞT 3

İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak hakkında konuşan CHP Milletvekili Aday Adayı Hamdi Halis, “İmamoğlu’nun vermiş olduğu ilk sınav değil. Bundan önceki dönemde de 14 bin fark ile iktidara gelmişti. Fakat bu seçimde iptal edilmişti ve daha sonra rekor bir oy alarak İmamoğlu geri geldi. Bu seçimin iptal edilmesi Türkiye’deki demokrat ve hukuk sahibi olan herkesi yaraladı. Bugün mahkemenin verdiği karar ise siyasi karardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı hukuki bir rövanş alma hesabı güdülmüştür ve bu yaklaşım doğru değildir. İktidar sandık iradesine karşı saygı göstermelidir” ifadelerini kullandı. 

‘MEMLEKET MESELESİ’

Millet İttifakı’nın son derece başarılı bir süreç yönettiğini söyleyen Halis, cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiğini de vurguladı. Halis, “Asgari ücrete zam dedi asgari ücret arttı. KYK borçları silinsin dedi silindi. Taşerona kadro dedi ve o da gerçekleşti. Bunun yanında emekliye bayram ikramiyesi denildi ve yapıldı. Sırada hak, hukuk ve en önemlisi adalet var. Daha sonrasında da üretim var. Günümüzde ithale dayalı bir ekonomi var. Tarımın ve sanayinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Kendi içerisinde yetebilen bir ülkeyken ithale dayalı bir ekonomi benimsendi ve bu çok sakıncalıdır” dedi. Ayrıca Altılı Masa’nın alacağı her karara saygılı olduklarını da söyleyen Halis, “Altılı Masa bu ülkenin sosyal ve ekonomik anlamda zorlandığı bir dönemde bir araya gelmeyi başarmıştır. Atatürk’ün dediği gibi ‘Mesele memleket, gerisi teferruattır’. Altı siyasi liderinin ülkeye sahip çıkması müthiş bir organizasyondur” şeklinde konuştu.

MNŞT 5 KESİN KULLANALIM

‘AYNI BAŞARI TEKRARLANACAK’

Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Halis, “Genel başkanımızın ve partimizin en büyük hedefi tek adam rejiminden kurtulmaktır. İktidara geldiğimizde Türkiye demokrasi ve hukuk devleti olacak ve biz siyasal hayatın hukuka uymasını sağlayacağız. Yani hukuk ve demokrasi kavramlarını sadece sözcükte kalması için değil iktidarda da uygulanması için iktidar olmak istiyoruz. Bunun için vatandaşın oyuna ihtiyacımız var. Nasıl 11 büyükşehir belediyesi gibi bir başarı elde edildiyse Türkiye genelinde de aynı başarı tekrarlanacak. Sonuç olarak Türkiye her alanda demokrasi ve hukuk kavramının içselleştirildiği bir ülke haline gelecek ve sonra Türkiye fabrika ayarlarına dönecek. Buna hepimizin ihtiyacı var” diye konuştu. Ayrıca geçmiş seçimlerle bu seçim arasında çok büyük çalışma ve metot farkı olduğunu da söyleyen Halis, “İlçe başkanlarımız da ben de Kemal Bey’in hızına yetişmeye çalışıyoruz. Ülkemizin daha iyi şartlar altında yönetilmesi için 7/24 çalışıyoruz. Ülkenin dört bir yanında sanayiciyle, çiftçiyle, esnafla buluşuyor ve sorunlarını dinliyoruz. Dertlerine derman olmak istiyoruz. Örneğin tarım çalıştayı düzenledik. Bunun gibi çalışmalar yürüterek, konuşarak çözemeyeceğimiz sorunun olduğunu düşünmüyorum. Ülkemiz hak ettiği saygıyı hem içimizde hem de uluslararası alanda görmeli” ifadelerini kullandı. 

 ‘SAHİP ÇIKMALIYIZ’

CHP’nin İkinci Yüzyıl Vizyonu için ülkenin dermanı olacak bir proje olduğunu söyleyen ve iktidarın 3Y projesine değinen Halis, “Vizyon içerisindeki en büyük proje, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ve hukukun evrensel seviyelere ulaşmasıdır. Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var. Ayrıca üzülerek söylüyorum ki beyin göçü artıyor. Çocuklarımız geleceklerini yurt dışında arıyorlar. Eğitim, sağlık, ticaret ve tarım gibi bir dizi sorun var ve insanlar bir şeyler yapmak isterken önlerine engeller çıkıyor. İktidara geldiğimizde iç dinamiklerimizi harekete geçirerek bu sorunları gidereceğiz. Mevcut iktidarın en ciddi projesi 3Y projesiydi. İmamoğlu’na yapılan hareket ‘yasakları kaldıracağız’ demekle çelişiyor. Yokluk da ülkede var. Yolsuzluğu da basından takip ediyoruz. Bunların önünü almamız lazım. Biz bunları Türk milletine geri vereceğiz. Bu ülkede kanayan her yarayı pansuman etme gibi bir davamız var. Atatürk’ün doğruları ve cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

MNŞTT 3

 ‘CHP BÜNYESİNDE MEVCUT’

Atanacak olan il ve il başkanları hakkında konuşan Halis, henüz isimlerin belli olmadığını söyledi. Halis, “Atanacak olan isimleri genel merkezimiz en doğru şekilde değerlendireceğini düşünüyorum. Açıkçası bu konu hakkında yorum yapmamız doğru olmaz ama bu süreci yönetecek isimler CHP’nin bünyesinde mevcut ve genel merkezimizin alacağı karara da saygılıyız. Yani Türkiye genelinde bu durum kaos olmamalı. Bu süreci hep beraber yönetmek zorundayız. Ayrıca her CHP üyesi de bu göreve layıktır. Cumhuriyet ve Atatürk sevgisi taşıyan ve ülkenin geleceği için kaygı duyan herkes il veya ilçe başkanı olabilir” ifadelerini kullandı.

‘ADAY OLDUM ÇÜNKÜ...’

Ödemiş’in belli başlı sorunlarını dile getirmek ve çözüme kavuşturmak istediği için aday olduğunu söyleyen Halis, “Ödemiş’in ve ülkenin geleceği hakkında kaygı duyduğum için aday oldum. Sağ olsunlar çevremdeki insanlar da destekledi. Ödemiş’in bekleyen ciddi sorunları var. Küçük Menderes gereken ilgiyi ve desteği görmüyor. Bugüne kadar belediye başkanımızla bazı sorunları giderdik ama yeterli değil. Devlet ve Tarım Bakanlığı’nın desteğine ihtiyaç var. Örneğin Ödemiş’te yaklaşık 20 yıldır bekleyen çevre yolumuz var. Bu süreçte çalışmalar yapılmadı. Daha sonra havzanın su sorunu var. Ülkenin en verimli topraklarında yaşıyoruz ve su kaynaklarımız azaldı. Ayrıca hayvancılık ve süt ürünlerinin müdahalelere ihtiyacı var. Üreticinin maliyet artışı çok yüksek bu artışlara devlet müdahale etmeli. Biz üretimin önünün açıldığı bir düzen kurmak istiyoruz. Bu yüzden aday oldum” şeklinde konuştu. 

‘İKTİDAR VURGUSU’

Milletvekili sayısının artması gerektiğini vurgulayan Halis, “Tarımla ilgili vatandaşımızın yaşadığı sorunlara karşı çözüm istiyoruz fakat iktidar olmadığımız için çözemiyoruz. Milletvekili sayımızı arttıramazsak da iktidar olamayız. Türkiye genelinde iktidar olamaya yetecek milletvekili sayısına ulaşacağız” dedi. Ayrıca gençlerin sorunlarına da değinen Halis, “Gençlerin sosyal, eğitim ve istihdam alanında sorunları olduğunu biliyoruz. Çocukların istihdamını sağlayacak yapılara ihtiyacımız var” diye konuştu. 

Editör: Duygu Kaya