Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İz Televizyonu’nda yayınlanan ‘Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa’ programının canlı yayın konuğu oldu. Gaziemir’deki mevcut çalışmalarından önündeki hedeflere kadar birçok konuya değinen Başkan Arda, eşi Deniz Arda’nın belediyedeki gönüllü çalışmalarının tartışma konusu olmasına da açıklık getirdi.

‘BÜYÜYEN BİR İLÇE’

59 yıldır Gaziemir’de yaşadığını, ilçenin tüm sorunlarını ve insanlarını bildiğini kaydeden Arda, “Büyük bir ilçeyi yönetiyoruz. Havaalanıyla, serbest bölgesiyle ve yeni fuar alanıyla kısa sürede hızla büyümüş bir ilçeyiz. Büyümeye de devam ediyoruz. Çok sayıda aydın göçü alıyoruz, bu anlamda demografik yapımız da değişiyor. Ama tabii sorunlarımız da var; bunların bir kısmını benden önceki belediye başkanlarımız çözdü, biz de çözmek için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

‘GÜÇLÜ MALİ YAPI’

Para ve iyi bir kadro olmayınca hiçbir şey yapılamayacağını söyleyen Başkan Arda, mali anlamda iyi bir yapı kurduklarını kaydetti. Temizlik işlerinde taşeron/kiralama sistemine son verdiklerini belediyeye bu sayede 19 kamyon kazandırdıklarını vurgulayan Arda, “Bu çalışmanın zamanlamasının önemini şu an anlıyorum. O yatırım tasarruf anlamında bizim için çok önemli. Bugünlere kalsaydı eğer belki bu değişimi yapamayacaktık. Pandemi sürecinde kamyonların fiyatı iki katına çıktı. Bu bizim için devrim oldu. Tasarruf anlamında çok önemli şeyler yaptık. Yeni yeni kaynaklar yarattık. Geri dönüşümle ilgili ihaleler yaptık. İkinci el giysilerle ilgili ihalemiz oldu. Bu ek kaynaklarla mali tablomuzu disipline ettik. Parayı iyi yönettiğimizi şu anda görüyorum. 2019 sonu itibari ile piyasaya bir kuruş borcumuz kalmadı. 2020 ile ilgili ödemelerimizi zamanında yapıyoruz. Hesapsız kitapsız gitmiyoruz. İşçi ve memurun tereddüdü vardı ama onlara bir kuruş borcumuz yok. İşçiler ‘Halil Arda ne yapar ne eder paramızı ayın 10’unda öder’ diyor. Bu konuda kimsenin korkusu kalmadı. Zaten ilk önceliğim çalışanlarım. Onlar huzurlu olursa, iyi çalışmalar yaparız” ifadelerini kullandı.

‘HALKTAN KAÇMAK YOK’

“Gidişattan sıkıntısı olan vatandaşlarımız aday olmamızı ve bu yapıyı değiştirmemizi istiyordu” diyen Başkan Arda, “Yaptığımız her şey halkta karşılık buluyor. Örneğin; çözüm masaları uygulamamızı başlattık. Bizimle ilgili memnuniyetin had safhada olduğunu görüyorum. Devamlı halkın içindeyim. Halktan kaçmak yok. Siz ne kadar onların yanında olursanız, şeffaf davranırsınız halk da size desteğini sunar. İşime yürüyerek ya da bisiklet kullanarak gidiyorum. Ama bisiklet yolları eksikliğimiz var bunu da Büyükşehir ile ortak çalışmalar yürüterek çözeceğiz” şeklinde konuştu.

‘KİMSE RENCİDE OLMUYOR’

Sosyal Market Projesi’nin seçim vaadi olduğunu ve bu projenin öneminin pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Başkan Arda, “Dezavantajlı ailelerimize yardım kolileri götürüldüğünde komşular görünce rencide oluyorlardı. Ancak Sosyal Market ile bunu ortadan kaldırdık. İlçemizde yaklaşık 350 dezavantajlı ailemiz var. Esbaş firmasının desteği ile hazırlanan sosyal markette aileler, kendilerine verdiğimiz kartla alışveriş yapıyor. Bu kartla istedikleri ürünleri alıp kasadan geçiriyorlar. Her üründen 30 günde bir tane alınabiliyor. En önemlisi o raflar hayırsever vatandaşlar tarafından dolduruluyor. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Öte yandan yeni bir kampanya başlattık. Gaziemirlilere de buradan seslenmiş olalım; tablet, bilgisayar gibi kullanmadıkları eşyaları getirsinler, bunları da dezavantajlı ailelere ulaştırmak istiyoruz” dedi.

‘YOKSULLUĞU YOK ETMEK İSTİYORUZ’

Kamusal alanları genişletme iddiası olduğunu söyleyen Başkan Halil Arda, “Gaziemir’de belediyeye ait tesis yoktu. Olanlar ise kiradaydı ama şuan bir kafe inşaatımız var. Bu kafe çok amaçlı olacak, arka tarafında Mutfak Atölyesi kurulacak. Burada 16 kadın birden üretim yapabilecek. Biz, yoksulluğu yönetmek değil yok etmek istiyoruz. Kadınlara iş imkanı yaratmak istiyoruz.” dedi.

‘KONGREDE TARAF OLMADIM’

Geçtiğimiz günlerde görevden alınan Siyasi Başkan Yardımcısı Nevin Mutlu ile ilgili de konuşan Arda, “Başkan yardımcılarımızın içerisinde bürokrat olanlar var, siyasi olanlar var. Benim getirdiğim ama sonra görevden aldığım, performansını beğenmediğim kişiler de var. Siyasi başkan yardımcısı daha farklı bir konumda olması gerekiyor. Nevin Mutlu, değerli bir arkadaşımızdır ancak ben ilçe kongresinde taraf olmayacağımı söylemiştim. Kongrede kendisinin desteklediği aday az bir oyla kaybedince ‘Siz destek olsaydınız, kazanırdık’ gibi suçlamalar gelmeye başladı. Ama ben belediye başkanıyım ve ilçe kongrelerine taraf olmam. Bu durum arkadaşlarımızın işine de yansımaya başlayınca, dinlendirme kararı aldık. Ben belediye başkanlığı yapmak istiyorum. Şu anki bütün hedefim Gaziemir’i iyi yönetmek, her yerde iyi bir şekilde temsil etmek” dedi.

‘SAHİP ÇIKMANIZ GEREKİR!’

Eşi Deniz Arda’ya belediyenin logosunu kullanarak 'Onursal Koordinatör' unvanıyla kartvizit bastırdığı ve kendisine belediyede bir oda tahsis edildiği iddialarına net yanıt veren Başkan Halil Arda, eşinin gönüllüce çalıştığını vurguladı.  Arda, “Eşim siyasetle çok ilgili. 2007 yılında milletvekilliği aday adayı olmuş birinden bahsediyoruz. Geçmişte siyasi olarak çok ciddi çalışmaları var. İzmir İçin gönüllü çalışıyor. Bütün sosyal projelerimizin altında imzası var. Endonezya, Tayland, Malezya gibi yerlere diplomatik seyahatler yapmış, orada oy kullanacak insanlardan oy istemiş birisi. Ahmet Piriştina’nın engellilerle ilgili bütün çalışmalarının içinde olmuş. Kadın kooperatifleri ile ilgili ciddi çalışmaları var. Belediyemizin yurtdışıyla ilgili çalışmalarında bana destek olan bir kadın. Bir bilim kadını, birçok dil konuşan, dünyadaki gelişmeleri kendi dilinde takip eden birisi. Keşke her belediyede böyle bir çalışan olsa. Ne yapalım şimdi eşimin olması talihsizlik midir? Suriyelilerin entegrasyonu ile ilgili ciddi çalışmalar içindeyiz mesela. Her gencin yabancı dil konuşması gibi bir hayalim var ve çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bunların altında Deniz Hanımın imzası var. Ben bunu başından beri İzmir halkına söylüyorum, benim danışmanım. Deniz Hanımın kartvizitinde niye Gaziemir Belediye amblemi var deniyor. E ne için çalışıyor. Onursal Koordinatör denmesinin sebebi de; onursal kelimesi dünyada çok saygın bir unvandır. Ücret alınmadan yapılan bir iştir. Evet böyle bir kartvizitimiz var, bu sadece yurtdışında kullanılan bir kart” diye konuştu.

‘KALBİNİ KIRIYORLAR’

Bu kartvizitin basına, özel kalemde çalışan ve kendisinin işe aldığı ama sonradan işten çıkardığı birisi tarafından servis yapıldığını kaydeden Başkan Arda, “Deniz Hanımın belediyede odası var dendi, atama yapıldı dendi. Ülkesi için gönüllü çalışan insanlara sahip çıkmamız gerekirken, kalbini kırıyoruz. Sadece eşimin değil onunla beraber çalışan 150-200 kadının kalbini kırıyorsunuz. Bunun için insanlar elini ayağını çekiyor işte! Böyle bir kadına ben, ‘Git evde otur’ mu diyeceğim! Para almıyor ve ihtiyacımız da yok zaten. Gaziemir için gönüllü çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek. CHP’li belediye başkanlarının eşleri en az başkan kadar canla başla çalışan insanlar. Bizi eleştirenler kendi yakınları nerede ona baksınlar. Kendi eşlerini üniversiteye alan rektörleri görsünler. Yakınlarını devlette üst kademeye getirenleri görsünler” ifadelerini kullandı.

‘GAZİEMİR’E AŞIĞIM’

Başkan Arda, İz Tv’deki açıklamlarını şu sözlerle sonlandırdı: “Gazemir’i ve İzmir’i çok seviyorum. Bu şehre turist gözüyle bakmayı beceremiyoruz. Yurtdışından gelen misafirlerimiz bu şehre aşık. Biz onlar gibi aşık olamıyoruz sanki, kıymetini bilemiyoruz. Bu şehirde kadının adı var, gücü var, sesi var. Böyle bir şehirde yaşamaktan son derece mutluyum. İlçeme aşığım orada doğdum ve son nefesimi orada vereceğim, oraya gömüleceğim. Bulunduğum görevin geçici olduğunu biliyorum. Önemli olan iyi anılmak. Zor bir görev ama keyifle yapıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi