Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, 500 günü geride bıraktığı başkanlık görevinde yapılan hizmetleri anlattı. 

Yeni su deposu 5 bin metre küplük

Su isale hattı çalışmaları kapsamında; kırk yıllık eskiyen 23 kilometrelik iletim hattı ve 72 kilometrelik şebeke hattı yenileniyor. Çalışmanın %60’ı tamamlandı. Yeni 5 bin metre küplük su deposu ile önümüzdeki 50 senede su sorunlarının yaşanmaması hedefleniyor. Yeni su deposu, kesinti anında Foça’nın 3 günlük su ihtiyacı karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Kanalizasyon projesinin %70’i tamamlandı

Su isale hattı çalışmaları için yapılan kazılarla eş zamanlı olarak kanalizasyon olmayan bölgelerde çalışmalar tamamlanıyor. Arkeolojik sit alanı olan Fevzipaşa Mahallesi’nin yıllardır ihtiyaç duyulan kanalizasyon hattı çalışmasına ilgili kurumlardan tüm izinler alınarak başlandı. Kazılar, tahribat yaşanmaması için arkeologlar eşliğinde elle devam ediyor.

Yollar iyileştiriliyor

Altyapı çalışmaları için kazılan 72 kilometrelik alanda yollar yeniden yapılıyor. Daha önce talep edilen yol iyileştirmeleri de bu kapsamda tamamlanıyor. Şimdiye dek 60 bin metrekare kilit parke taş döşendi. Şehir merkezinin giriş yeri olan köylerin çevresi de değişiyor. 30 kilometrelik yapılan yaya kaldırım sayesinde geçmişte yaşanan trafik kazaları da büyük ölçüde engellenecek.

İçme suyu depoları ve çeşmeler

Gerenköy’e ve Bağarası’na 15 ton kapasitelik 2 yeni su deposu kazandırıldı. Yanı sıra ilçedeki tüm çeşmelerin bakım ve onarımları devam ediyor.

Yeni oyun parkları

Merkeze uzak mahalleler ve köylerden başlanarak şimdiye dek 25 yeni oyun parkı yapıldı.

Sanayi dükkanları

İlçe merkezinde bulunan harap durumdaki sanayi sitesi kapatılarak 30 esnafın Yeni Sanayi Dükkanlarına taşınması sağlandı.

Doğal gaz çalışmaları

İzmir Doğal Gaz A.Ş ile yapılan çalışmalar neticesinde arkeolojik sit alanı olmayan Yeni Foça’da Doğal Gaz çalışmalarına başlandı. 2021 yılında 9.500 kişinin yaşadığı bu bölgede doğal gaz kullanımına başlanacak.

Sosyal tesisler yenilendi

Foça, Gerenköy ve Yeni Foça ve Kocamehmetler’de kapalı olan sosyal tesisler yenilerek vatandaşların hizmetine sunuldu.

Okullar, muhtarlık binaları, ibadethaneler ve pazar yerleri

Gerenköy Cami ve Bağarası Cami’nin bakım-onarımı yapıldı. Foça’nın tüm mahallelerindeki ve köylerindeki muhtarlık binaları yenilendi. Foça, Yeni Foça ve Bağarası Pazar yerlerinin zemin ve çatıları tamamen yenilendi. Plajlarda ve pazar yerlerinde, mobil tuvalet, soyunma ve duş kabinleri düzenlendi.

Eğitime verilen destekler

Bilimler Köyü; Foça Belediyesi’nin Bilimler Vakfı ile yaptığı protokol ile Yeni Köy’deki 75 dönümlük arazide Bilimler Köyü kurulmasına başlandı.

Anaokulu; Reha-Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı Evi Vakfı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Foça Belediyesi ortaklığında yeni bir anaokulu binası inşa edildi.

Masal Evi; Etüt Proje Daire Başkanlığı tarafından proje çizimi aşamasında olan Masal Evi’nin Bağarası’nda açılması planlanıyor.

Tarım faaliyetleri

Mülkiyeti Foça Belediyesi’ne ait tarım arazilerinde sebze-meyve üretilerek ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırıldı. (15 ton salatalık, 60 ton soğan, 3 ton domates, 3 ton karpuz, 10 ton patlıcan, 10 ton biber, 3 ton kabak, 3 ton kavun, 3 ton zeytinyağı)

Sakız Ağaçlandırması; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ege Orman Vakfı ve Foça Belediyesi iş birliği ile Gerenköy’de sakız ağaçlandırması tesis ediliyor. 1 hektar alanda 300 sakız fidanı hayat bulacak.

Kadın ve üretim

Kadın istihdam ve kooperatif çalışmaları; Foça Belediyesi’nin kurduğu Foça Fokoop Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve desteklediği Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi; tarımsal üretimi güçlendiriyor ve kadınlara istihdam alt yapısı oluşturuyor.

Yerel Ürünler Pazarları; Bağarası ve Yeni Bağarası’ndaki Kadınca Kararınca Üretici Pazarlarındaki 45 üretici kadın, denetimli bir şekilde evlerinde hazırladığı gıda ve sanat ürünleri satışa sunuyor.

Gece pazarları; Foça ve Yeni Foça’daki yaklaşık 100 tasarımcı ve sanatçının yaptığı takılar ve el sanatları, Foça Belediyesi’nin hazırlandığı stantlarda sergileniyor.

Çocuklar için

Çocuk Belediyesi; Foça Belediyesi, Foça Kent Konseyi ve İlçe Milli Eğiti Müdürlüğü işbirliği ile 12 Ocak 2019’da Çocuk Belediyesi kuruldu. Çocuk Belediyesi, küçük yaştakilerin de kent yönetiminde söz sahibi olabilmesi ve sesini duyurabilmesi sağladı.

Hoş geldin Bebek; Yeni doğan bebekler için içinde bakım ürünleri bulunan hoş geldin bebek paketleri hediye ediliyor.

Sakin Şehir olma yolunda, ‘‘CittaSlow Foça’’

3 Aralık 2019 tarihli mektup ile Uluslararası Cittaslow Birliği Başkanlığı’na başvuru yapıldı. 20 Eylül 2020’de CittaSlow’un 72 kriterine yanıtları içeren dosya ile Foça’yı tanıtan dosya hazırlanarak görüşleri alınmak üzere Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem’e iletildi.

Evde Kişisel Bakım Hizmeti

İhtiyaç sahibi ve yalnız yaşayan 65 yaş üzeri ve tüm engelli vatandaşlar için verilen evde kişisel bakım hizmetine Ağustos ayında başlandı.

Engelsiz Foça

Foça’da ilk kez iki tesis, engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirildikleri için Kırmızı Bayrak almaya hak kazandı.

Engelli Plaj Rampası; Foça ve Yeni Foça’ya 4 adet yeni Engelli Plaj Rampası inşa edildi.

Veterinerlik Hizmetleri

Veterinerlik Hizmetleri kapsamında şimdiye dek, 1792 kısırlaştırma, 4110 paraziter uygulama 2248 aşılama ve 2172 tedavi işlemi gerçekleştirildi.

Doğal Yaşam Parkı ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Avrupa Birliği Proje Fonu

Sokak hayvanları için tasarlanan, Avrupa Birliği Projeleri başlığı altında AB Çevre Fonu-Çevre Alt Yapıları projesi ‘Doğal Yaşam Parkı ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ başvurusu yapıldı. Sonucu için AB Parlamento kararları bekleniyor.

Kültür ve Sanat

Caz Günleri; Üç gün süren 1. Foça Caz Günleri’nde, caz müziğin önde gelen sanatçıları Foça ve Yeni Foça’da ücretsiz konserler verdi.

Kitap Günleri; 18 Yazarın katıldığı imza günleri ve söyleşiler düzenlendi.

Belgesel Film Günleri; Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günlerinde, yerli ve yabancı 41 belgesel gösterildi.

Bağımsız Film Günleri; Beşkapılar’da 5 Gece Phokaia Bağımsız Film Günleri ve Foça’da Kış Sinemaları’nda birçok ödül almış bağımsız filmin gösterimleri yapıldı.

Resmi bayramlarda ve özel gün kutlamalarında sevilen sanatçıların verdiği konserler ve tiyatro gösterileri binlerce kişiye ulaştı.

Başkan Gürbüz: Foça’yı yaşamak ve gelecek nesillere bırakmak için gece-gündüz demeden emek vermeye devam edeceğiz

Foça’nın daha rahat ve yaşanabilir bir ilçe olması için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘Foça’mıza verdiği destekleri için İzmir Büyükşehir Belediyemize ve Büyükşehir Belediye Başkanım Sayın Tunç Soyer’e şükranlarımı sunuyorum. Foça Belediyesi Meclis Üyelerimize, mesai arkadaşlarıma, sivil toplum kuruluşlarımıza ve muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum. Mavisi temiz, yeşili bol, havası güzel, birbirine güler yüzle bakan insanların olduğu bir Foça’yı yaşamak ve gelecek nesillere bırakmak için gece-gündüz demeden emek vermeye devam edeceğiz.’’dedi.

Editör: Haber Merkezi