GÜLSEN CANDEMİR- İzmir’de tartışmanın odağındaki Pasaport Bölgesi’ne yapılmaya başlanan gökdelene ilişkin tepkilere bir yenisi daha eklendi. İzmir Yaşam Alanları yaptığı açıklamada ‘İstemezükçü değil tam tersine isterizciyiz’ ifadesi kullanıldı.

Yapılan yazılı açıklamada “Vestel Zorlu’nun Konak Gökdelen Projesi, kent suçudur, gayrimeşrudur. Hemen vazgeçilmelidir. Projenin usule aykırı yapı ruhsatına sahip olduğunu biliyoruz. Projeyi hem onaylamıyoruz hem de projenin usule aykırı yapı ruhsatına sahip olmasına rağmen yapılma girişimine itiraz ediyoruz.” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle: “İzmir Yaşam Alanları olarak Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın 2009 yılından bu yana defalarca yanlışlığını hukuki ve bilimsel gerekçelerle ifade ettiği, dava açtığı, yürütmeyi durdurma kararı aldığı bu projenin 2018’de alındığı söylenen ruhsatın da İmar Planı hükümlerine aykırı olduğunun farkındayız. Zaten bir durumun hukuka, yasaya uygun olması onun meşruiyetini sağlamaz. Kentin kimliğine ve kültürüne de uygunluğu sağlanmalı. Ekolojik yaşamın, doğanın, kent kültürünün, kent dokusunun, doğal, tarihi ve sosyolojik yapının, kent siluetinin önemi ve değerinin bilincinde olarak İzmir’in, İzmirlinin yanındayız. Günü geldi Kültürpark’a sahip çıktık, günü geldi “İzmir İstanbul Olmasın” diyen etkinliklerde olduk, günü geldi “Elektrik Fabrikası”nı kamuya kazandırma çabalarında İzmirliyi harekete geçiren öznelerden birisi olduk.

'İSTERİZCİYİZ!'

Tüm bunların ışığında Vestel Zorlu’nun Konak’ın ortasındaki projesine sonuna kadar karşı çıkacak ve yapılmaması için karşı duracağız. Biz kendimizi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının söylediği gibi “istemezükçü” değil tersine“isterizci” olarak tanımlıyoruz. Nasıl mı? Biz Kültürpark Kent Parkı olsun istiyoruz, oradaki ekolojik yaşam sürsün, orası Behçet Uz’un hayalindeki gibi bir park olsun istiyoruz. Biz Elektrik Fabrikası Büyükşehir ya da Konak Belediyesi tarafından satın alınsın ve kamusal alanlara eklensin ve halk yararına işlevlendirilsin istiyoruz. Biz “İzmir İstanbul olmasın” derken, İzmir’in kendine özgü çok kültürlü, insanı önceleyen sosyolojik, kültürel yapısı, demokrat anlayışı, dayanışma kültürü devam etsin istiyoruz. Biz İzmir’in tarihi, kültürü, kıyısı, ormanı, körfezi, flamingoları, tarım ve sulak alanlarıyla, kısaca tüm yaşam alanları ile yaşasın istiyoruz. Biz Havagazı Fabrikası, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, APİKAM gibi kamusal alanların çoğalarak İzmir’e kazandırılmasını istiyoruz. Biz Kamu yararını ve kent yararını, kentli hakkını istiyoruz.

'KAMUYA AYKIRI HER ADIMA KARŞIYIZ'

Vestel Zorlu’dan zaten yapamayacağı bu gökdelen konusunda hemen geri adım atmasını ve kentin merkezine yakışacak, tarihi dokusuyla ve kent kültür ile örtüşecek bir girişimde bulunmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer bilsin ki biz kamuya aykırı her adıma karşı duracağız. Kente ilişkin verdiğiniz yanlış kararlardan hızla geri dönüp, kamucu bakış açısıyla, kent ve kamudan yana kararlar almanızı, sermaye ile aranıza mesafe koymanızı istiyoruz. Ve evet biz“istemezükçü” değil neyi, ne için istediğini bilen isterizcileriz.”

Editör: Haber Merkezi