Sivas Katliamı davasında yargılanan 3 firari sanığın terör arananlar listesine alınması için İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvuruyu Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok değerlendirdi.

Altıok, kağıt üstünde firari sanıkların interpol kırmızı bülteni ile arandığını hatırlatarak, geçmişte bu sanıklardan Polonya sınırında tespit edilerek yakalananların da olduğunu ancak iade işlemi için gerekli bürokratik aşamaların hükümet tarafından doğru ve zamanında yürütülmediği için sanığın 50 bin Euro ile kefalet bedelini nakit ödemek suretiyle serbest kaldığını söyledi.
 

“İKTİDARIN SİVAS FİRARİLERİNİ YAKALAMAK GİBİ BİR GAYESİ YOK”

Diğer sanıkların bir çoğunun adresinin belli olduğu halde hükümetin iade talebinin evrensel protesto hakkı ve özgürlüğü kapsamında kalan suç tarifiyle yapması nedeniyle iadesinin gerçekleşmediğine dikkat çeken Altıok, “Oysa talebin insanlık suçu kapsamında yapılması gerekli. Kırmızı bültenle aranan sanıkların Türkiye sınırları dahilinde aranırken ehliyet aldığını askerlik yaptığını biliyoruz. Elinde benzin bidonu ile katliamın ele başılığı kanıtlarla sabit hükümlüleri “mağdur” olarak tanımlayan mevcut hükümetin Sivas Katliamı firari sanıklarını yakalamak gibi bir gayesi olmadığı açık. Zaten meclise sunduğum faili meçhul cinayetler ve katliamların aydınlatılmasına yönelik tekliflerin ve soruların karşılıksız kalışı bu tutumun somut örneği” ifadelerini kullandı.
 

“BU BAŞVURUDAN SONUÇ BEKLEMİYORUM”

Bugüne kadar farklı siyasi partiler tarafından verilen araştırma komisyonu teklifleri ve adalet talebinin 28 kez AKP oylarıyla ret edildiğini belirten Zeynep Altıok, 27 yıllık adalet arayışı sürecinde kara mizah düzeyinde akıl almaz usulsüzlüklere tanıklık ettiğini dile getirdi.

Altıok, şunları kaydetti:

“Sanıkların, suçu yargıyla sabit hükümlülerin korunup kollandığını, açık ihmali ve azmettirici rolü olan kişilerin hiç soruşturulmadığını hatta korunup kollandığını, sanık avukatlarının neredeyse tamamının iktidar partisinin üst kademelerinde görevlerle ödüllendirildiğini gördük. Bu tabloya bakıldığında bu hükümete bu içerikte bir yapılan başvurudan sonuç beklemek safdillik olur.”

“DAVALARIN ZAMAN AŞIMINA UĞRATILMASI İÇİN ERTELENİYOR”

Zaman aşımına uğratılmış, insanlık suçu tanımı dahi yapılmamış firariler üzerinden süren davanın Anayasa Mahkemesi’nde 7 yıldır bekletildiğini hatırlatan Altıok, diğer davanın da aynı akıbete uğraması için duruşmaların saçma gerekçelerle sündürülerek ertelendiğini belirtti.

“İçişleri Bakanlığı’na hiçbir çağrım yok” diyen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, “Demokratik hukuk sistemine, kuvvetler ayrılığına, evrensel insan haklarına saygılı yeni bir iktidar olmadıkça 27 yıllık cevapsız çağrılardan bir yenisi daha havada asılı kalacak” dedi.

Altıok,  Sivas davasını emsal kabul ederek anayasada kapsamlı ve geriye dönük işlerliği olan insanlık suçlarında zaman aşımı ve devlet sırrı uygulamalarının kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması talebini sürdüreceğini belirtti.

KAYNAK: PİRHA/İZMİR