ŞEBNEM SUBAŞI - İzmir’de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli olmayı bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin’in annesi Eylem Yazıcı BirGün’e konuştu.

Kampanyayı genişletmek ve daha da yaygınlaştırmak için çabaladıklarını dile getiren Eylem Yazıcı, “Kampanyanın içinde ayrı ayrı çalışma gruplarımız var. Bize ulaşanları bilgilendirme grubumuz, iş yerlerinde, semtlerinde ya da yurtdışında ne yapabilecekleri ile ilgili bilgi veriyor ve yönlendiriyor. Yurtiçinde ve yurtdışında çalışma gruplarımız var. Bunlar üzerinden herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kampanyaya destek veren herkese kollarımızı açıyoruz. Siyasi partiler, dernekler, sendikalar, sivil toplum örgütleri, bireysel olarak hiçbir kurumla ilişkisi olmayan herkesi bu kampanyaya çağırıyoruz. ” dedi.

İnsanların Kızılay’ı arayıp kök hücre bağış noktalarını öğrenmelerinin atacakları ilk adım olacağını kaydeden Yazıcı, ” Kök hücre bağışına gidiyorlar ancak aradaki farkı bilmedikleri için kan verip geri dönüyorlar. Bunu anlamak için bağışa gittiklerinde ‘ben kök hücre bağışı için geldim, bununla ilgili formumu istiyorum’ demeleri gerekiyor. Bağışı yaptıktan sonra onlara sertifika verilecek. Eğer o an orada sertifikayı alamazlarsa kanver.org’dan sorgulayabilirler” diye konuştu.

“BİR SABAH UYANDIĞINIZDA SİZİN DE İHTİYACINIZ OLABİLİR”

Aynı zamanda belgesel-sinemacı olan Eylem Yazıcı, 2014’te organ bağışı ile ilgili bir belgesel yaptığını ve bunun toplumsal farkındalık için çok etkili olduğunu söyledi. Belgeselinin, Kızılay’ın ‘Bir iyilikte sen yap’ kampanyasında birinci olduğunu anlatan Yazcı, şunları söyledi:

“Ben ödülü alırken 4 aylık hamileydim. O zaman bu belgeseli toplumsal farkındalık için yapmıştım ve bir gün benim de başka birinin organına ihtiyacımın olacağı aklımın ucundan geçmemişti. İnsanlara şunu söylemek istiyorum, bir sabah uyandığınızda sizin de ihtiyacınız olabilir. Bugün Türkiye’de sadece 300 bin kök hücre bağışçısı var ve bu sayının en az 3 milyon olması gerekiyor. İğne korkusu nedeniyle yahut işim var diyerek çeşitli sebeplerle vazgeçen insanlar var ülkemizde. Öykü Arin için gidenlerin de herkes için aynı duyarlılıkta olmalarını istiyoruz. Umut olun, donör olun. Ertelemeyin ve bugün olun.”

KAMPANYADA SON DURUM

Eylem Yazıcı kampanyanın geldiği nokta hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Brezilya’da uyma ihtimali olan bir donör olasılığı söz konusu oldu. HLA’nın yani doku uyumunun a, b ve c olmak üzere üç tane değeri var. Brezilya’daki donörün a ve b değeri belli ancak c değeri henüz belli değil. A ve b uyuyor ve şuan yüzde 70 ihtimalle uyumlu gözüküyor ancak tamamen uyum sağlaması için yüzde 100 olması gerekiyor. C değerinin yeniden değerlendirilmesi için o kişiden yeniden kan alınması gerekiyor ve biz bunun için SGK’nun başvuru yapmasını istedik. SGK tarafından başvuru gerçekleştirildi. Sonucunun ne zaman çıkacağı belli değil, o süreci hızlandırmaya çalışıyoruz. C değerinin sonucunu bekliyoruz ve iki olasılık var, ya uyum sağlayacak ya da olmayacak. Zamanımız daha da azaldı, Öykü Arin bu hafta ikinci kemoterapisini alacak ve bir ay sonra da üçüncü kemoterapisini alacak. Yaklaşık bir buçuk ayımız var. Eğer yüzde 100 uyumlu bir donör bulunamazsa Haploidentik nakil dedikleri anne ya da babadan yüzde 50 uyumlu nakil yapılacak. Bunun da riskleri daha fazla. O yüzden bütün çabamız yüzde 100 uyumlu donör bulmak için.”

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi