TUGAY CAN / İZ GAZETE – Ege Üniversitesi rektörlüğü 1998 yılında Üniversite'nin mevcut öğrenci sayısının artışını ileri sürerek, Rafet Saygılı’nın rektörlüğü sırasında Ege Üniversitesi’ne komşu olan 308 dönüm arazinin kamulaştırılmasını talep etmiş, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da bu talep kabul edilmişti. Alınan karara göre, kamulaştırılan bu alanda Ege Üniversitesi yurt ve öğrencilerin vakit geçireceği alanlar inşa edecekti.

KAMULAŞTIRILAN ARAZİ ALMAN BANKASINA KİRALANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ege Üniversitesi tarafından verilen yetki, 2 bin 500 yatak kapasiteli yurt, günü birlik konaklama tesisi ve bu alana eğitim amaçlı sosyal tesisler kurulması yönünde. Ancak bu alanın üzerinde şu anda ‘Forum Bornova’ olarak bilinen alışveriş merkezi inşa ediliyor. Forum Bornova ise Alman Commerzreal yatırım şirketinin AVM’si.

‘METREKARESİ 75 KURUŞ!’

Alman Commerzreal bankası kamulaştırılan 308 dönümlük arazinin 200 dönümünü 49 yıllığına Ege Üniversitesi’nden kiralanmış durumda.Kamulaştırılan arazilerin sahiplerinden bir olan ve Ege Üniversite'sine mevcut arazilerinin iadesi için dava açan Ferit Günerergin, dava sürecini gazetemize anlatan Günerergin, “Arazi 49 yıllığına kiralanmış ancak, 49 yıl sonra ne olacağı da belli değil. Büyük ihtimalle burası alışveriş merkezi olarak devam edecek, kamu ve öğrenciler de zarar edecek” ifadelerini kullandı.

Günerergin sözlerini şöyle sürdürdü;

“İlk ihale, 300 bin liradan yapılmış durumda. Bu 2 milyon ile 3 milyon arasında yıllık kiraya denk geliyor. Ayrıca bu miktar metrekaresi 75 kuruşa denk geliyor demek. Ancak firma bu alanın metrekaresinden 60 euro artı KDV gibi bir miktar kazanıyor.”

MUHATAP EGE ÜNİVERSİTESİ, SAVUNMA YAPAN COMMERZREAL

6 Aralık 2018’de davanın yedinci duruşmasının görüleceğini aktaran Günerergin, davanın muhatabının Ege Üniversitesi olmasına rağmen, Alman Commerzreal şirketinin de davaya dahil olduğunu ve savunma yaptığını belirtti. “Bu bir kamulaştırma davası ancak davanın savunmasında bile, Alman bankası var.” diye konuştu.

‘BURAYA YURT YAPILSAYDI, İTİRAZIMIZ OLMAZDI’

Günerergin ayrıca “Burada yaşanan kamunun kaybıdır. Alman şirketi ödediği kiranın yedi yüz katını buradan kazanıyor. Öğrenciler devlet yurdu yerine özel yurtlarda kalmak zorunda kalıyor. Hatta ev sahiplerinin fahiş fiyatlarına boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Oysa buraya yurt yapılsaydı, öğrenciler daha güvenli bir barınma alanına sahip olurdu. Arazi sahipleri olarak, bizlerin de bu konuya itirazımız olmazdı.” diye konuştu.

'REKTÖRLÜK EVRAKLARI VERMEK İSTEMEDİ'

Rektörlükle görüşme talepleri olduğunu ancak görüşemediklerini sözlerine ekleyen Günerergin, “Rektörlük, bize evrak vermeyi de kabul etmedi. Bu belgelerin kurum içi yazışma olduğunu iddia ettiler. Muhatabımız bilgi edinme kanuna göre belgeleri bizimle paylaşması gerekirken bizden evrak sakladı.” dedi.

‘BU DAVAYI KAZANAMAZSAK…’

Türkiye’de ki davaları kaybetmeleri durumunda arazi sahibi 54 kişinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceklerini söyleyen Günerergin, “Türkiye bu durumda, daha büyük yükümlülük altına girecek ve belki de tazminat ödeyecek. Bizim kararımız da emsal olacak. Eğer biz davayı kaybedersek, her üniversitede bir AVM ile karşılaşırız. Bu şirketlere de yeni bir kapı açılır.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi