DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Yeni yıla kısa bir süre kala hediyelik eşya dükkanları ve çarşılar dolup taşıyor. Sevdiği insanlara hediye almak isteyen İzmirliler için ilk duraklardan biri olan Alsancak’taki esnafın satışlar hakkında düşüncelerini alarak geçen yıla kıyasla nelerin değiştiğini sorduk.

Yılbaşı için hediyelik eşya olarak en çok kar kürelerinin talep gördüğünün altını çizen Görkem Leventoğlu, “Hediyelik eşya olarak en çok kar küreleri talep görürken, kış olmasından dolayı çorap ve atkılarımız da çok satılıyor. Onun dışında bibloların da ilgi gördüğünü söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kar kürelerinin ilgi görmesinde sosyal medyanın etkisi büyük. Özellikle kışın gelmesiyle popüler kültürde oldukça revaçta olan kar küreleri, ülkede genel bir ilgi uyandırdı.

DOLARIN YÜKSELMESİ HEDİYELİK EŞYA FİYATLARINI DA ETKİLEDİ

Hediyelik eşyada fiyat aralıklarının 10 türk lirası ila 3 bin türk lirasına kadar uzandığını ifade eden Leventoğlu, “Fiyat aralıklarımız gerçekten geniş, 10 türk lirasıyla başlayıp, 3 bin türk lirasına kadar çıkabiliyor. Malzemesine göre de değişebilir bu. Mesela pirinçten yapılma bir biblomuz bin türk lirası civarında olabilir” dedi.

Doların fiyatları etkilediğini ifade eden Görkem Leventoğlu, “Dolar fiyatların daha da yukarı çıkmasına sebep oluyor, özellikle yurt dışından getirdiğimiz eşyalarda, mesela tütsü gibi. Böylece geçen yıla kıyasla fiyatlar kesinlikle arttı. ” diye konuştu.

‘GEÇEN YILA GÖRE HEDİYELİK EŞYADA TALEP ARTTI’

Alsancak’ta bir takı dükkanında satış görevlisi olan Gülsüm Bulut ise, “Burası bir takı dükkanı olduğundan dolayı en çok talep tabii ki takılara oluyor. Yan taraftaki dükkanda, kar küreleri ve kupalar ilgi görürken şallarımız da çok satılıyor" dedi. 

Yılbaşı öncesi satışlarının arttığını ifade eden Bulut, "Fazlasıyla talep var. Fiyatlarımız 5 TL ile başlayıp 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Doların artması, özellikle ithalat ettiğimiz ürünlere zam yapmamıza sebep oldu ama geçen yıla göre hediyelik eşyalara talebin arttığını da söyleyebilirim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi