Akdeniz’in incisi İzmir. İzmir’in kalbi Konak…

Saat Kulesi’nden Asansör’e, Agora’dan Kemeraltı’na, Alsancak’tan Güzelyalı’ya şehrimin tüm güzelliklerini bağrında barındıran Konak. 

Şair demiş ya, “İzmir’in denizi kız, kızı deniz, sokakları hem kız hem deniz kokar” diye. Biraz eksik söylemiş. 

İzmir’in caddeleri, sokakları, parkları buram buram ‘vefa’ kokar. 

Alsancak’tan Fahrettin Altay (Üçkuyular) Meydanına kadar tüm sokakları caddeleri emperyalizme kafa tutan bir ulusun hafıza kaydıdır. 

Bir yazısında çok güzel anlatır İzmirli usta gazeteci Yılmaz Özdil, İzmir’in kalbi Konak’ın bu durumunu. ‘Sokak sokak, bulvar bulvar, Milli Mücadele Müzesi’ der İzmir için. 

Alsancak, Şehit Fethi Bey, Fahrettin Altay, Lozan, Montrö, 9 Eylül, Mustafa Necati Bey…

Her bir isim bu kentin vefasını anlatır. 

Hasan Tahsin’den Vali Konağı’na, Kurtuluş’tan Kuruluş’a Cumhuriyet’in izlerini sürersiniz Konak’ta. 

Şehrimin vefası bununla da sınırlı değildir.



İZ DERGİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ



İzmir’in yetiştirdiği pek çok kültür, sanat, bilim ve spor insanına da vefasını gösterir Konak. Her sokağında, her parkında İzmir’e mâl olmuş bir tanıdığa rasgelirsiniz.


Sancar Maruflu, Metin Oktay, Şadan Gökovalı, Dario Moreno, Eflatun Nuri, İsmail Sivri, Tanju Okan, Behçet Uz, Ahmet Piriştina, Sait Altınordu, Mustafa Necati, Ahmet Adnan Saygun, Celal Atik, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Şair Eşref, Mahmut Esat Bozkurt, Sezer Doğan, Şevket Özçelik ve onlarcası… 

KENTİ VAR EDENLER

Bir kenti var eden sadece sokakları, meydanları, köprüleri, caddeleri, bulvarları, binaları, parkları ve bahçeleri değildir. İzmir’i İzmir yapan değerler manzumesinde bu topraklarda yaşamış, burada tomurcuklanmış, çiçek açmış düşünürlerin, şairlerin, sanatçıların, sporcuların, bilim insanlarının, özgürlük savaşçılarının, aydınların katkısı büyüktür. 

Sancar Maruflu (İzmir Baba)

Attila İlhan’sız, Sancar Baba’sız, Metin Oktay’sız bir İzmir ne kadar da fakir olurdu. Bir düşünün Tanju Okan’lar, Sezen Aksu’lar, Ali-Aysun Kocatepe’ler olmasa Dario Moreno’nun o büyülü sesi olmasa İzmir bu kadar renkli olur muydu?

Cumhuriyet ve istiklal sevdalıları Mahmut Esat Bozkurt, Fahrettin Altay, Mustafa Necati, Gazeteci Hasan Tahsin’in bırakın İzmir’e, ülkemize kattıkları değerleri bir düşünün. 

Bu haliyle düşündüğümüzde Konak için tam bir vefa kentidir diyorum. 

Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği bu İzmir’i İzmir yapan değerlere her dönem sahip çıkmış, çıkmaya da devam ediyor. 

Abdül Batur ile Şadan Gökovalı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, göreve gelir gelmez İzmir ile bütünleşmiş, yaşamını İzmir’e adamış pek çok isme vefasını gösterdi.

Bizler için çok önemli bir isim olan, İzmirli tüm gazetecilerin hocası Şadan Gökovalı henüz hayattayken Alsancak’ta yaşadığı sokağa sevgili hocamızın adını verdi. 

Yine İzmir’in büyük bir değeri olan rahmetli Eflatun Nuri’nin büstünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Karataş’ta bulunan lokalinin önüne dikti, adına her yıl karikatür yarışması düzenleniyor. 

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz İzmir Baba olarak tanıdığımız vefa ve sevgi insanı Sancar Maruflu adı Çınarlı Rekreasyon alanında açılan Bilim Merkezi’ne verildi. 

Yine İzmir’in efsane belediye başkanlarından Aydın Erten’in adına Çınartepe’de rekreasyon alanı açıldı. 

ŞİMDİ SIRA ŞEHRİMİZDE

Vefa sadece insanla sınırlı kalır mı? Elbette kalmaz. Gidin Kültürpark’a… Bakın orada Kültürpark’ın inşaatı sırasında hayatını kaybeden atların anısına dikilmiş at başı heykelini göreceksiniz. 

Ülkemizde hayvanların anısına dikilen ilk anıttır bu. Yine İzmir’in önemli değerlerinden belediye başkanı Behçet Uz, Kültürpark’ın inşa edildiği yangın alanının temizleme çalışmaları sırasında ölen 168 atın anısına diktirmiştir bu heykeli. Tarihe dikkat edin 1932 yılı…

İzmir kendini var eden, kültürüne katkı koyan değerlerine sahip çıkmayı başaran ender kentlerden biri. 

Şimdi sıra bizde. Bu kadim şehrin kendisine vefa duygumuzu göstermemiz gerekiyor. Onlarca medeniyetin binlerce yıldan süzülüp gelen ve elimizde kalan hazinelerine gelin hep birlikte sahip çıkalım. 

Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi Kemeraltı’na sahip çıkalım. Agora’ya, Kadifekale’ye, Basmane’ye bir de bu gözle bakalım. 

Bu konuda hepimizin üzerine düşen görevler var. İzmir eski bir kent. Özellikle Konak. Eski yerleşimlerin yanı sıra çeperlerinde yaşayanlar, gecekondusundan lüks rezidanslara kadar kozmopolit bir kent Konak. Hizmet bekleyen çok nokta var. Bu büyüklükte bir kentte normal belediyecilik hizmetlerini kısıtlı bütçelerle yürütebilmek bile başarı. 

O yüzden diyorum ya, kentimize vefamızı göstereceksek bunu hep birlikte yapmalıyız. Yükü sadece Konak Belediyesi’nin üzerine yıkmak adil ve gerçekçi değil. Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Sanayi ve Ticaret Odaları, Esnaf Odaları, İzmir’in büyük sermayesi… 

Görev hepimizin. 

Haydi gelin şimdi bu güzel şehre olan vefamızı onu daha da güzelleştirmek adına güçlerimizi birleştirerek gösterilim. 

İnanın Konak bunu hak ediyor…

Editör: Haber Merkezi