Türkiye'de sık sık fiyatı, giderek üretimi azaldığı için yetersiz kaldığı yönünde tartışmaların yaşandığı kırmızı et piyasasında, talebi karşılamak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı canlı hayvan ithalatına izni verdi. 2014 yılı Kasım ayında verilen bu izin kapsamında canlı besi hayvanlarının ithalatı, çeşitli firmalarca yapılmaya devam ediyor.

4 BİN 861 BÜYÜKBAŞ HAYVAN İZMİR'E GETİRİLDİ

Bu izin kapsamında son olarak İzmir Limanı'na Uruguay'dan ithal edilen besi hayvanları gemiyle getirildi. 4 bin 861 büyükbaş hayvan limana gelen gemiden, gerekli veteriner kontrolerinin yapılmasından sonra kamyonlara alındı. 1 yaşın altında olan besi hayvanlarının, yaklaşık 6 ya da 7 ay çiftliklerde yetiştirildikten sonra kırmızı et ihtiyacı için piyasaya sürüleceği belirtildi.

KÜÇÜK RAKAMLAR

İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Cıvıl, bakanlığın izni kapsamında ithalat yapıldığını söyledi. Cıvıl, şöyle dedi:

"Bu ithalat da, 2014 yılının kasım ayından beri sorunsuz olarak ve kısıtlama getirilmeden sürüyor. Sadece maliyetlere ek olarak yüzde 15 oranında gümrük vergisi geliyor. Ancak gelen bu hayvan sayıları, çok küçük rakamlar. Türkiye'de yılda 4 milyon büyükbaş hayvanın kesimi yapılıyor."

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi