TUGAY CAN/ İZ GAZETE- BALIK avı yasağının 1 Eylül tarihinde kaldırılmasının ardından tezgahlar balıkla dolmuş, fiyatlar ise düşüş yaşanmıştı. İzmir'de ise bir gecede sardalyanın fiyatı 40 TL'den 15 TL'ye, uskumrunun 65 TL'den 30 TL'ye, lüferin 110 TL'den 80 TL'ye inmişti.

Sezonun açılması ile birlikte balık fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından vatandaşın gözü kırmızı et fiyatlarına çevrildi. Peki kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanması bekleniyor mu? Konuyla ilgili TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, balık fiyatlarında yaşanan düşüşü ve kırmızı et fiyatlarını İz Gazete’ye değerlendirdi.      

Balık fiyatlarında yaşanan düşüşün et fiyatlarına yansımayacağını ifade eden Güngör, sebep olarak ise kırmızı et fiyatlarının girdi maliyetlerine işaret etti. İlaç, yem ve benzin gibi maliyetlerin de işin içerisinde olduğunu belirten Güngör, “Bu kalemler üreticiye maliyet bindiriyor. Dolayısıyla gerek beyaz gerekse kırmızı et fiyatlarında yakın zaman içerisinde bir düşüş beklenmiyor. Bu şekilde devam ederse de düşüşün yaşanması pek muhtemel görünmüyor” ifadelerini kullandı.

‘ARTIŞ OLABİLİR’

2017 yılında toplamda 172 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdiğini ancak bu miktarın 2018 yılında 96 bin tona indiğini ifade eden Güngör, üretimde yaşanan düşüşün sebebi olarak ise av yasağına tam uyulmamasını ve kıyı balıkçılığının yaygın olmasını gösterdi. Güngör “Yasa dışı avlanmaya dair cezalar yetersiz durumda. Ayrıca denizlerde yaşanan kirlilik de balık nesillerini zayıflatan unsurlar olarak ön plana çıkıyor” dedi.

Balık fiyatlarında ilk günde yaşanan düşüşe aldanılmaması gerektiğine vurguda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör,          “Balık fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanması gayet normal. Ancak bunun en fazla iki ay süreceğini düşünüyorum. İnsanların proteine ihtiyacı var. Ama vatandaş kırmızı et alamıyor. Bu sebeple de balık etine yönelme söz konusu oluyor. Bu yıl üretimde yaşanan düşüş devam ederse balık fiyatlarında yeniden bir artış söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi