İstismara uğrayan çocuk sayısı her geçen gün artarken; çocuk istismarında cezasızlık tartışması da devam ediyor. Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarı skandalının ardından AKP'li vekillerce çıkarılmak istenen ‘istismara uğrayan çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi’ yasası çocuk istismarında cezasızlık tartışmalarını alevlendirdi.

İLGİLİ HABER: Tacizcisiyle karşılaşacaktı, kalbi kaldırmadı

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Barosu Çocuk İzleme Merkezi'nin Ege Bölgesi'nde yaptığı çalışmalara göre, İzmir'de son üç yılda bin 865 çocuk istismarı vakası yaşandı. Söz konusu rakamlar yıllara göre 2013 yılında 677, 2014’te 613, 2015’te 494 ve 2016’nın yalnız ilk ayında 81 şeklindeyken, Çocuk Hakları İzleme verilerine göre ise son bir ay içerisinde İzmir'de 4 cinsel istismar vakası yaşandı.

İLGİLİ HABER: Çocuğun cinsel istismarına 'görünüm' beraati

Çocuk istismarı konusunda istismarcının yüzde 96’sının erkek olduğu belirtilirken, istismarların yüzde 80’inin çocuğu tanıyan biri tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

‘DUYGULANIM SÜRECİNDE BOZULMALAR BAŞLIYOR’

İstismarın çocuk üzerindeki psikolojik etkileri bir hayli ağır. Ada Psikoloji Merkezi'nin istismara uğrayan çocuğun duygu durumu üzerinde yaptığı incelemelere göre, çocukta ilk olarak duygulanım sürecinde bozulmalar başlıyor. 

Yaşadığı olayı çağrıştırabileceğinden ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumaktan kaçınmaya başlayan çocuklarda, sık öfke patlamaları, olayı anımsatan her duruma karşı psikolojik sıkıntı yaşama hali söz konusu oluyor.

İLGİLİ HABER: Tacizcisiyle karşılaşacaktı, kalbi kaldırmadı

Öte yandan insanlara karşı güven duygusunun yıkılması, insanlara güvenmeme ve istismarı önleyemediği için acizlik hissetme ve depresyon çocuklarda en sık görülen tablo.

DAVRANIŞLARI UÇLARDA GELİŞİYOR

İstismar davranışsal etkilere de neden oluyor. İstismara maruz kalan çocuk tüm davranışları uçlarda yaşıyor. Aşırı sakinlik veya aşırı sinirlilik, aşırı yakın davranış ya da çok utangaçlık ve korkaklık çocuklardaki davranış bozukluklarından bazıları.

TÜRKİYE'DE İSTİSMARA CEZASIZLIK SÜRÜYOR

AKP'li vekillerin mecliste onaylamaya çalıştığı "istismara uğrayan çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi" yasasına yönelik tepkiler nedeniyle yasa geri çekilse de istismarda ‘rıza yaşı’ 12'ye indirildi. İslami değerlere göre kız çocuğunun regl olması ile birlikte evliliğe adım atabileceği yaş olan ‘12’nin Türkiye'de ‘rıza yaşı’ olarak belirlenmesi de dikkat çekici.

İLGİLİ HABER: Tacizcisiyle karşılaşacaktı, kalbi kaldırmadı

Arkadaşının dedesinin tacizine uğrayan ve korku nedeniyle geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitiren Y.K.'nin istismarcısı serbestken, 4 yıl önce 15 yaşında olan Y.P.'ye istismarda bulunduğu gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Ceyhan A. hakkındaki kararı, Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi bozdu.  Yeniden görülen davada sanık bu kez, mağdurun fiziki görünümünün yaşından büyük göstermesi nedeniyle beraat etti. 

İLGİLİ HABER: Çocuğun cinsel istismarına 'görünüm' beraati

İzmir Menderes’te, 2 yıl önce yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrenciye, ‘cinsel içerikli film izlettiği’ ve ‘istismarda bulunduğu’ iddiasıyla hakkında 102 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan okul müdürü Adil Ş.’nin yargılandığı davanın bu hafta görülen 4'üncü duruşmasında da herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE GÖRE 18 YAŞ ALTI ÇOCUKTUR'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Yöneticisi Avukat Ali Aydın, 2004 yılında yayınlanan ceza kanununda özellikle cinsel istismar suçlarının önemli bir yeri olduğunu belirterek, özellikle çocuklara yönelik istismarlarda o dönem cezaların yüksek olduğunu ifade etti. Daha sonra bu durumu değiştirmek için çeşitli yollar denendiğini söyleyen Ali Aydın, “Biz eğer bu cezaları verirsek aileler mağdur oluyor, denildi ve bu nedenle 15 yaş altının rızaya bağlı olması istendi. Uluslararası sözleşmelere göre 18 yaş altındaki herkes çocuktur. Dolayısıyla cinsel istismar suçunda cezaları indirmek veya rızaya tabi tutmak yerine bunun oluşumunun engellemek önemlidir” diye konuştu.

İLGİLİ HABER: Çocuğun cinsel istismarına 'görünüm' beraati

Cinsel istismar olaylarının daha çok okullarda ve özel yurtlarda yaşandığını ifade eden Ali Aydın, özellikle cemaat yurtlarında geliştiğini ve buralara herhangi bir yaptırım uygulanmadığını, denetim olmadığını belirtti.

(DİHABER)

Editör: Haber Merkezi