CEREN DUMAN/İZ GAZETE – Dün Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde sahnelenen ve yoğun katılımın olduğu Aziz Nesin’in öykü ve taşlamalarından sahneye uyarlanan Azizname, KHK ile tutuklanan Nazlı Masatçı’nın yerine vekaleten Yunus Kara tarafından yönetildi.

Eğitmen Nazlı Masatçı’nın tutukluluğunda oyunun sergilenmesine yardım eden Yunus Kara konuşmasında Masatçı’nın tutukluğuna dikkat çekerek “Bu oyunun yönetmeni Nazlı Masatçıdır. Şu an aramızda yok. Çünkü kendisi bu ülkede tiyatro yapmanın sanat yönetmenin ne kadar özgür olduğunu göstermek isteyenler tarafından içeride tutuluyor. Tıpkı diğer meslektaşlarımız Cenk Dostverdi ve Gizem Girik gibi. Bu oyunu onlar için oynadık. Üçüne de selam olsun. Son sözümüz şu: tabii ki her şey çok güzel olacak.” dedi. Yunus Kara konuşmanın ardından Konak Belediyesi çalışanlarına, Belediye Başkanı Abdül Batur’a ve önceki dönem belediye başkanı Sema Pekdaş’a teşekkürlerini sundu.

NE OLMUŞTU?

İzmir'in önemli tiyatrolarından YeniKapı Tiyatrosu oyuncusu Nazlı Masatçı 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yargılandığı davadan 30 Ocak tarihinde tutuklandı. Masatçı vicdani ret eyleminde oynadığı Gogol'un Palto hikayesi nedeniyle 'halkı askerlikten soğutmak' suçlamasıyla ceza almıştı.

Masatçı’nın tutuklanması sanat ve siyaset dünyasında tepkiyle karşılandı. Nazlı Masatçı’nın tutuklanma kararı HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, tiyatro oyuncu Barış Atay ve sanatçı Cezmi Ersöz tarafından eleştirilmişti.

Sergilediği bir performans nedeniyle tutuklanan ve KHK ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu oyuncusu Nazlı Masatçı için Oyuncular Sendikası da bir bildiri yayınlayarak sanatçının serbest bırakılmasını talep etmişti.

Geçtiğimiz ay Almanya'da St Pauli ve Jahn Regensburg takımları arasında oynanan futbol maçında tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı için tribünden destek pankartı açılmıştı. İngilizce olarak yazılan pankartlarda 'Nazlı Masatçı'ya özgürlük' yazısı dikkat çekmişti.

İZLEYİCİYLE BULUŞMAYA DEVAM EDECEK

Konak Belediyesi’nin katkılarıyla sahnelenen Aziz Nesin’in öykü ve taşlamalarından sahneye uyarlanan Azizname, yarın akşam 8’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşmaya devam edecek. 

Editör: Haber Merkezi