TÜPRAŞ işçileri, devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde, patronun mevcut haklarını ellerinden almak istemesine karşı ve insanca bir ücret zammı için bugün eyleme geçmeye hazırlanırken, Cumartesi günü patron 6 maddede istedigi değişiklik  önerisinden geri adım atacağını söyleyerek görüşme talep etti.

Bugün saat 10.00'da başlayan görüşme öncesi işçiler fabrika giriş kapısında toplandı.

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı görüşmede olduğu için Başkan Yardımcısı Mevlüt Çınar kısa bir konuşma yaptı.

Çınar, görüşmelerin sonucunu fabrikada bekleyeceklerini, işçilerin fabrikadan ayrılmayacağını söyledi.

İş müsaadesi verilmeyeceğini belirten Çınar, karadan dolumlarin (satışların) durduruldugunu, denizden ise sürdüğünü belirtti.
Bir süre kapı önünde bekleyen işçiler, saat 10.00’da, kortej oluşturup sloganlarla fabrikaya girdi.

Görüştüğümüz işçiler, işverenin görüşme talebinin oyalama taktiği olduğunu ifade ederek, samimi bulamadıklarıni ifade etti.
Mazeret izinlerini ve çalışma sistemlerini ilgilendiren altı madde ile ilgili bir görüşme ve pazarlığın asla söz konusu bile olamayacağını vurgulayan işçiler, iyi bir zam pazarlığının yapılması gerektiğini söyledi.

Beş dönemdir  doğru düzgün zam alamadıklarını dile getiren işçiler, geçen sözleşmenin de yüzde 6.5’le bittiğini hatırlattı.
Bazı işçiler ise, “Olumlu geçmesini bekliyoruz. Geri adım attığını söylemiş işveren. Ücret zammı yüzde 20’nin altı olursa ezilecegimizi düşünüyoruz” dedi..

TÜPRAŞ’ın kârını artırdığını ve bunu işçilerle paylaşması gerektiğini belirten işçiler, “Vergi dilimleri ortada. Aliağa’da ev kiraları ciddi oranda arttı. Ekmeğe yüzde 25 zam geldi. Su zamlandı. Üç yıl önce 20 lira olan kıyma şimdi 40 lira” diyerek yaşam şartlarının giderek ağırlaştığına dikkat çekti.

Bir işçi, “10 yıl önce girdim. TÜPRAŞ’ta çalışmak Almanya’da çalışmak gibiydi. Şimdi diğer işlerden hiç farkı kalmadı. Ama burası çok risk barındıran bir işyeri” dedi. Kapsam dışı yani sendika üyesi olamayan personelde de huzursuzluğun arttığını ifade eden işçiler, ücret yetersizliği ve sistem değişikliği gibi nedenlerle istifaların arttığını belirtti.

İşçiler, haklarından taviz vermemek ve iyi bir ücret zammı için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi