GÜLSEN CANDEMİR- Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi, doğu ile arasında 72 dakikalık yerel saat farkı olan İzmir’de, yüksek enerji maliyetlerine yol açıyor. Karanlıkta işe giden vatandaşlar, okulda derse giren öğrenciler, sadece ekonomik değil psikolojik anlamda da etkilendikleri uygulamadan vazgeçilmesini bekliyor. Batı illerinde hayli rahatsızlık yaratan uygulama hakkında konuştuğumuz Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Danıştay’ın 2017 yılında durdurulmasına karar verdiği yaz saati uygulamasından biran önce vazgeçilmesini istedi. Uğurlu “İzmir'i kelimenin tam anlamıyla “gece karanlığında” bırakan bu uygulamanın kaldırılması çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz.”diye konuştu. 

YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRDİ

Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesinin israfa ve yoksulluğa yol açtığını dile getiren EMO Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Uğurlu, uygulama ilk hayata geçirildiğinde bir önceki yıla göre enerji tüketiminin 7 milyar kilovat saat(kWh) düzeyinde artış yaşandığını söyledi. Uğurlu: “Özellikle gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı, durumdan çok etkilenmektedir. Sabah saatlerinde aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur. Okul çocuklarının gece karanlığında yollarda olması, trafiğin olması gerekenden çok daha erken yoğunlaşmaya başlaması da toplumsal ve sosyal sorunlar yaratmaktadır.Bakanlığın verilerine göre; 2016, 2017 ve 2018 yıllarında borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen mesken abone sayısı 12 milyonken, bu yılın ilk 9 ayında 3,4 milyon aboneye, elektrik borcunu ödeyemedikleri gerekçesiyle en az bir kez işlem yapıldığı belirtilmiştir.”dedi. 

LOBİLERİN ROLÜ

Danıştay’ın 2017 yılındaki uygulamanın durdurulmasına yönelik kararına rağmen, bir yıl sonra 139 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ileri saat uygulamasının “her yıl ve yıl boyu” kıstaslarıyla uygulanacağının duyurulduğunu hatırlatan Uğurlu, kararda enerji lobisinin etkili olduğunu ileri sürdü. Oda Başkanı:“Toplumsal desteği sıfıra yakın olan bu uygulamadan sadece elektrik üreticisi ve dağıtıcısı şirketler faydalanıyor. Uygulamaya gerekçe gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı raporun 3 yıl sonra da olsa kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı artık, uygulamanın sonuçlarını ve ekonomiye etkilerini rapor haline getirerek, açıklamak zorundadır.”şeklinde konuştu.

İsrafa neden olan uygulamamanın etkisini azaltmak için yurttaşlara tasarruflu sistemlere davet eden EMO Başkanı Şebnem Uğurlu, daha düşük enerji tüketen LED lambaların tercih edilmesini önerdi.  

Editör: Haber Merkezi