ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE - Ege Üniversitesi'nde okuyan trans erkek Aras G, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda yaşadığı sorunu İz Gazete’ye anlattı. 2019 yılından beri kaldığı KYK yurdundaki yurt personelinin, ”Kendin yurttan çıkarsan daha iyi , biz seni atarsak bursun kesilir” söylemi üzerine yurttan ayrılmak zorunda kaldığını iddia eden Aras G, “ Bana ‘Eve çıksaydın’ diyorlar, giderlerimi kim karşılayacak? İnsanlar uyum süreciyle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Sanki çok kolaymış gibi, ‘Kimliğini değiştirip erkek yurduna gitseydin’ diyorlar. Zaten trans olduğum için toplum kabul etmiyor, can güvenliğim yok, herkesin yanına ev arkadaşı olarak çıkamıyorum”” şeklinde konuştu. 

‘BEN O DÖNEM HEM KAMPÜSE HEM DE YURDA ALINMIYORDUM’

Yurtta kalmaya başladığı 2019 yılında cinsiyet uyum sürecine henüz başlamadığını kaydeden Aras G, buna rağmen o yılın kendisi için daha zor geçtiğini söyledi.

Aras G, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben o dönem hem kampüse hem de yurda alınmıyordum. Kampüs içindeki KYK yurdunda bir taciz olayı yaşanmıştı. Resmi bir şekilde duyurulmamasına rağmen üniversiteye 22.00’den sonra erkek öğrencilerin girmesi yasaklanmıştı. Kampüste sadece kız yurdu var. Ben o dönem çalışıyordum ve yurda geç geliyordum. Okul güvenliği okula her girişimde kimliğimdeki ismin ve cinsiyetimin dış görünüşümle uyuşmaması yüzünden, ‘Ana kampüsten git, bu kapıdan geçemezsin’ diyerek beni her zaman kampüs dışından yürümeye zorluyordu."

‘GÜVENLİKLER KOŞARAK ÜSTÜME GELİYOR VE SORGUYA ÇEKİYORLARDI’

Yurtta kaldığı ilk zamanlarda  zorluk yaşadığını dile getiren Aras G, “İlk defa bir yurtta kalıyordum. Trans bir öğrenci olarak hiç bilmediğim bir ortama girdim. Psikolojik olarak çok yıpratıcıydı. Akşam kampüsün içindeki bahçeye çıktığımda güvenlikler üstüme koşarak geliyor ve sorguya çekiyorlardı. Her akşam ‘Kimlikte cinsiyetimin neden kadın olduğunu’ açıklamak zorunda bırakılacağım’ diye düşünüyordum” dedi. Bu sorunları hala yaşadığına vurgu yapan Aras,” Ben kapıdan geçince arkamdan bağırılıp koşuluyordu, bu çok utanç verici bir durum. İnsanların ortasında kendimi ait hissetmediğim bir cinsiyette olduğuma birilerini ikna etmeye çalışıyorum” dedi. 

'SÜREKLİ HIRKAYLA VÜCUDUMU GİZLEYEREK GEZİYORDUM’

Cinsiyet uyum sürecinde olduğunu bilen arkadaşlarına yurtta kendisine kimlikteki ismiyle seslenmelerini rica ettiğini ve uyum süreciyle ilgili konuşmamaları hakkında uyardığını dile getiren Aras G, “Yurt odasında dört kişi kalıyorduk ve onlarlayken cis bir kadın (kendisini doğumda atanmış cinsiyetiyle tanımlayan) kişiler gibi davranıyordum. Ama meme ameliyatı olmuştum ve yaz aylarında mememin olmadığı belli olmasın diye sürekli hırkayla vücudumu gizleyerek geziyordum” diye konuştu.

14 Kasım’da yurt memuru ile görüştüğünü belirten Aras, “Bana, ‘Senin hakkında duyumlar aldık, koridorda kızları rahatsız ediyormuşsun, davranışlarına dikkat edersen sevinirim, diğer türlü kötü olacak haberin olsun’ dediler. Ben onlara hiçbir şey yapmadığımı, koridorun her yerinde kamera olduğunu, açıp izlemelerini söyledim” dedi. Aras G, bu konuşmanın ardından olayların daha kötü olacağını tahmin edip ev aramaya başladığını söyledi. 

‘“BANA, ‘KENDİN YURTTAN ÇIKARSAN DAHA İYİ, BİZ SENİ ATARSAK BURSUN KESİLİR’ DEDİLER”

7 Aralık Salı günü yurtla resmi olarak ilişiğini kestiğini aktaran Aras G, “Ben yurttan ayrılırken, ayrılık gerekçemi dilekçeyle belirtmek istedim ancak internetten yapmamı söyleyip dilekçemi kabul etmediler. Dilekçemde, ‘LGBTİ+ olduğum için yurttan çıkmam istendi. Bu koşullar altında yurtta kalmanın sağlıklı olduğunu düşünmediğim için yurttan ayrılıyorum’ yazmıştım. İnternette ise bu yazıyı yazacağım bir alan yoktu. Bana ‘Eve çıksaydın’ diyorlar, giderlerimi kim karşılayacak? İnsanlar uyum süreciyle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Sanki çok kolaymış gibi, 'Kimliğini değiştirip erkek yurduna gitseydin’ diyorlar. Zaten trans olduğum için toplum kabul etmiyor, can güvenliğim yok, herkesin yanına ev arkadaşı olarak çıkamıyorum” şeklinde konuştu. 

‘YALNIZ OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORDUM, DEĞİLMİŞİM’

Aras G, kendisiyle aynı durumda olan pek çok trans öğrenci olduğuna da dikkat çekerek, “Kesinlikle yalnız değiller. Ben gerçekten yalnız olduğumu düşünüyordum, değilmişim. Bunu bu süreçte fark ettim. Bu konuda benim yaptığım hatayı yapmasınlar, hukuki destek almaktan çekinmesinler. Derneklerin hem hukuki hem de psikolojik destek birimleri var” ifadelerini kullandı. 

Aras G, cis kadın taklidi yapmanın da zor olduğuna değinerek,” “Yurttan çıktıktan sonra bambaşka birine, aslında olduğum kişiye dönüşüyordum. Üzerimde çok fazla baskı vardı ve bunu atlatabildiğim için çok rahatım” diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi