GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Kalıpların dışında, kendi istediği gibi yaşayan kadınlardan oluşan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu yıl da şehirde renkli görüntüler ortaya çıkaracak. Bakü, Berlin, Burdur, Çanakkale, Erzincan, Kadirli, Kayseri gibi Türkiye’nin ve dünyanın yüz şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bisiklet turu; yılda bir kez Otomobilsiz Kentler Günü’nde kadınlar tarafından kadınlar için organize edilen kısa mesafeli bir bisiklet sürüşü. Yarın saat 17.00’de İzmir Saat Kulesinden başlayacak olan bisiklet turuna yine yüzlerce kadının birbirinden renkli bisikletleriyle katılması bekleniyor. Katılımcı sayısı her yıl artan süslü kadınlar bisiklet turuna bu yıl İzmir’de 3 binin üzerinde kadının katılması bekleniyor. Yerel, ulusal ve yabancı medya kuruluşlarının da büyük ilgi gösterdiği bisiklet turu, yine renkli görüntülere sahne olacak.

ŞEHİRLERİ OLUMLU ETKİLİYOR

Etkinliği organize eden Sema Gür, gazetemize yaptığı açıklamada: "Süslü kadın, kalıpların dışında kendi istediği gibi yaşayan kadındır. Süslü kadınlar bisiklet turu neden yapılıyor diye soruluyor.  Bisikletli kadınlar olarak varız, istediğimiz gibi, istediğimiz zaman yollarda oluruz” mesajı vererek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Yaptığımız etkinlikle, trafikten boğulan ancak başka bir alternatif tanımayan insanlara bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu gösteriyoruz. Bisiklete binen kadınların sayısını da arttırmaya çalışıyoruz. Şehirlerdeki bisiklet kullanıcılarının sayısının artması ve yollarda görünür olmasının yerel yönetimleri bisiklet yolları altyapısı konusunda çalışmaya ikna edeceğine inanıyoruz.” Dedi.

115 ŞEHİR 20 BİN BİSİKLET

Biz bu etkinliğe kadın ve bisiklet olgusuna dikkat çekmek için başlamıştık. İlk tura yaklaşık 250 kadın katılırken geçen yıl 3 bini geçmiştik. İlk turdan sonra hiç tanımadığımız kadınlar bize ulaştı ve artık hayatlarına bisikleti dâhil ettiklerini, eğitimler alıp bisiklete binmeyi öğrendiklerini, kendi aralarında toplanıp turlar yaptıklarını anlattılar. Bazı anneler çocukları ile tura gelip işe ailelerini de kattı. Bunlar tabii ki bizleri mutlu eden ve kadınları güçlendiren şeyler. Etkinliği yapmaktan keyif alıyoruz, insanlara da bu enerji yansıyor ve bisiklet turu dalga dalga yayılıyor. Şehirlerimizin dünyaya tanıtımına katkıda bulunduk. Daha çok kadının bisiklete ilgi duymasını ve gülümsemesini sağladığımızı düşünüyoruz. Tüm şehirlerde kadınlar bisikletle tanıştı ve çoğalarak katılım devam ediyor. Şimdi kadınlar kendi bisiklet gruplarını oluşturdu ve eğitim vererek, kısa turlar yaparak kadınları bisikletli yaşamın içerisine alıyorlar.”

SÜSLÜ PEDALLAR

İzmir’de 22 Eylül Pazar günü yapılacak Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na dört binin üzerinde kadının katılması bekleniyor. Etkinliğin yapılacağı 115 ilde, 15-20 bin süslenmiş bisikletli kadın aynı anda pedal çevirecek.

Editör: Haber Merkezi