Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarrufa gidilmesi gerekçesiyle AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yayımlanan ‘Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne eleştiriler sürüyor. Genelgede yer alan ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak’ ibaresi özellikle yerel basının tepkisini topladı. İzmir’de yerel basın temsilcileri genelgenin kendileri için ekonomik çöküntüye yol açacağını söylerken İzmir Gazeteciler Cemiyeti ise ‘Yerel basına engel değil, nefes ol’ diyerek karardan geri dönülmesi için kampanya başlattı. İzmir’in yerel gazeteleri de 12 Temmuz sayılarında ‘Yerel basına engel değil, nefes ol’ manşetiyle çıkarak genelgeye tepki koydu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuya ilişkin İz Gazete’ye konuştu. 

‘NE YAPABİLECEĞİMİZİ ARAŞTIRIYORUZ’
Genelgedeki ‘gazete alımı yapılmayacak’ ibaresi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir yol izleyeceğine yönelik açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Hukuki olarak ne yapabileceğimizi araştırıyoruz. Şu anda bir şey söylemek için erken ancak hukukçularımız çalışıyor. Kısa bir süre içinde değerlendirme yapabilecek hale geliriz” dedi.

‘BİR FORMÜLÜ BULUNMALI’
Kentteki gazetelerin genelgeye yönelik koyduğu ortak tepkiye ve genelgenin yerel basını ekonomik açıdan zora düşürecek bir hamle olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, “Bunu tabi ki içimize sindiremiyoruz ve bununla ilgili ne yapabileceğimizi araştırıyoruz. Bunu doğru bulmuyoruz. Yerel basının en güçlü dayanaklarından biri yerel yönetimler olmak zorunda. Bu, bugüne özgü bir şey değil, genel olarak böyle olmak zorunda. Yerel yönetimler yerel basına sahip çıkmalı. Bunun da bir formülü bulunmalı. Bu çerçevede değerlendirme yapıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi