İZ GAZETE - Konak Varyant'ta bulunan Şato tartışma konusu oldu. Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve Şato olarak bilinen yapıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in taşınacağı öğrenildi.

'KARARINDAN VAZGEÇMENİ RİCA EDERİM'

Soyer'in tarihsel bir kimliği de bulunan bu yapıya taşınacak olmasına hem olumlu hem de olumsuz eleştiriler geldi. CHP İzmir eski İl Başkanı Kemal Karataş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Soyer'in kararına olumsuz bir eleştiri getirdi. Yapının devlet konut evi olarak kullanıldığına dikkat çeken Karataş eleştirisinde şu ifadeleri kullandı; "Tarihi şato konut olmaz. Yapma Tunç Soyer. Yapma... Duydum ki, Varyant'taki tarihi şatoyu kendine konut yapıyormuşsun. Orada oturacakmışsın... Sakın yapma!.. İkinci derecede arkeolojik SİT alanı bölgesinde olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki bu tarihi kimliği olan yapı... Ancak resmi kabullerin yapıldığı... Devlet konut evi olarak kullanılır; senin konut evin olarak kullanılamaz. Yakışan da budur, doğrusu da budur. Bunu senden önceki hiçbir belediye başkanı denemedi. Aklından bile geçirmedi. Bu kararından vazgeçmeni, eşin Neptün Soyer'i de vazgeçirmeni rica ederim. Eğer bu yanlışta devam edersen bir partidaşın olarak karşında olacağımı bilmeni isterim."

MERCAN'DAN ÖNEMLİ HATIRLATMA

CHP Yüksek Disiplin Kurulu eski üyesi avukat Şehrazat Mercan ise Soyer'in bu kararını destekledi. Mercan "Şato Vak'ası" olarak adlandırdığı olayı sosyal medya hesabından şu ifadelerle değerlendirdi; "31 Mart 2019 günü yapılan yerel seçimle, göreve gelen belediye başkanlarına, son günlerde basın ve sosyal medyada, eleştiriler artmaya başladı. Bu eleştirileri biraz erken bulmakla birlikte, bunda seçim vaadlerinin sonucu beklentilerin de yüksek olmasına bağlıyorum. Gelelim, Varyant'ta bulunan, İzmir Büyükşehir belediyesinin mülkü olan Şato'nun, Başkan Tunç Soyer tarafından konut olarak kullanılmak üzere hazırlıkların başladığı konusuna. Şato, Varyant'ın, eski İzmir'in simgesi bir yapıdır. ben içine bir kez girebildim. Bir avukat grubu ile buluşmamız olmuştu orada. O kadar. Gördüğüm kadarıyla, sade bir bina. İzmir'e hakim konumda. İzmir valisi devletin memurudur. Atama ile gelir, gider. Ancak uzun yıllardır, Güzelyalı'da, bölgeye de adını veren Vali Konağında oturur. Kimse de bir şey demez. Yaklaşık 10-12 yıl önce, Alaybey sırtlarında, Gazeteciler Cemiyeti Ormanı'nın içindeki ağaçlar da kesilerek, Deniz Kuvvetlerine ait Gözlemevi yıkılıp yeniden yapıldı ve o tarihlerdeki İzmir adayı, aynı zamanda Bakan, Binali Yıldırım'ın kullanımına verildi. Yıldırım, İzmir'e gelişlerinde bu binayı öyle ya da böyle kullandı. Biz İzmir Barosu Çevre Komisyonu ve Bayraklı Belediyesi olarak davalar açtık. Hakkından gelemedik. İtiraz eden oldu mu başka? Ben duymadım. Yine bir örnek Urla Villaları. 2 tanesinin kimin için yapıldığını, dar bir lokasyon için Doğal SİT kararının değiştirildiğini, yine aynı alan için şehircilik ve planlama ilkelerine tamamen aykırı planlar yapıldığını, mahkeme kararlarının uygulanmadığını hepimiz biliyoruz. Dahası var. İşlevi ve hukuki durumu gereği tamamen bağımsız olması gereken Merkez Bankası İzmir Şubesi'nin Konak'taki üst katı boşaltılarak, o zamanki Başbakan Davutoğlu'nun emrine amade hazırlandığını hepimiz biliyoruz. Başbakanlık filan kalmadı ama binayı da boşaltmadılar. Şimdi bu kadar hukuksuz imalatlar, kullanımlar varken, Şato'nun, seçimle gelmiş ve İzmir'i temsil eden başkanı tarafından kullanılmasına itirazlarımızı yaparken, el insaf! Şimdi, Tunç başkan, atıl duran bu binayı, kurul kararına uyarak ve özüne dokunmadan kullanılabilir hale getirirse... İzmir'i temsil ederken bu binayı kullanmasında, ölçülülük esasında hareket ederse ne diyebiliriz? Bence sakıncası yok. İyi de olur."

Editör: Haber Merkezi