Gizem TABAN/İZGAZETE- Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi ile mücadele sürüyor. Mart 2020’den bu yana devam eden salgın sürecinde birçok sektörde olduğu gibi sokak sanatçıları da mağdur oldu. Salgın başladığında gelen yasaklar 1 Haziran tarihinde başlayan normalleşme süreci ile birlikte kaldırılmaya başladı. Kültür ve sanat kapsamında son olarak İçişleri Bakanlığı’ndan tiyatro, bale ve opera gösterimleri için izin çıkarken, sokak sanatçıları için ne yasak ne de izin konusunda bir genelge yayımlanmadı. Sokaklarda yeteneklerini sergileyerek geçimini sağlayan, canlı heykel, pandomim gibi performans sanatları icra eden sokak sanatçıları bakanlıktan sokak sanatları özelinde bir izin çıkmadığı için çalışırken çeşitli engellemelerle karşılaşıyor. Yaklaşık 10 yıldır İzmir’de sokak sanatları kapsamında performans sanatçılığı yapan Mimus Performans Sanatları Atölyesi Sanatçısı Yunus İşçi, İçişleri Bakanlığı tarafından opera, bale ve tiyatro sanatlarına izin verildiğini ancak sokak sanatçılarının adının bile geçmediğini ifade etti. Sokak sanatçıları için ayrı bir izin çıkarılmadığından dolayı sanatlarını icra ederken engellemelerle karşılaştıklarını kaydeden İşçi ve Performans Sanatçısı Ege Özhan yaşadıkları mağduriyeti anlattı. 

“HÜKÜMET SOKAK SANATÇILARINI GÖRMÜYOR”
Performans Sanatçısı Yunus İşçi şunları söyledi: İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında çıkan belediye meclis kararıyla sokak sanatçıları İzmir’de özgür bir biçimde performanslarını sergiliyordu. İzmir’de bu konuda öncü oldu. Fakat pandemiyle birlikte performanslarımıza 5 aylık bir ara verdik. Bu aranın ardından pandemi nedeniyle birtakım düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemelerle tiyatro, bale ve opera yapılabilir hale geldi. Ama bu genelgede biz sokak sanatçılarını saymadıkları için şu anda performans yapma konusunda sıkıntı çekiyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uymamıza rağmen şu anda sokak sanatını icra edemiyoruz. Bakanlıktan bize bir izin çıkmadığı için zabıtalar tarafından zaman zaman engellemelerle karşılaşıyoruz. Bir sürü performans sanatçısı var ama hükümet bizi görmüyor. Yurtdışında el üstünde tutulan bir sanatın burada yok sayılması çok üzücü…”

“İZMİR’DE 100’ YAKIN PERFORMANS SANATÇISI MAĞDUR”
Sanatlarını icra edemedikleri için birçok performans sanatçısının zor durumda olduğunu vurgulayan İşçi, “Tiyatro ve bale gibi bizim de açık alanlarda performanslar yaptığımızı ve sosyal mesafe kurallarına uyduğumuzun görülmesini istiyoruz. Zaten pandemi nedeniyle aylarca çalışamadık, sıkıntı çektik. Şu an birçok şeye izin var ama bize yok. Eskiden atölyemizin kirasını rahatça ödeyebilirken şu an ödeyemiyoruz. Performans sanatlarından kazandığı parayla geçinen birçok öğrenci var. Onlar şu an geçinemez oldu. Canlı heykelde birçok atölye vardı, kapattı, bir tek biz kaldık. Tiyatro ve bale için çıkarılan izin genelgesi sokak sanatçıları için çıkarılmadı. Şu an İzmir’de yüze yakın performans sanatçısı bu izin konusu olmadığı için mağdur durumda” diye konuştu.

“HALKA BORCUMUZ VAR”
İşçi ayrıca, “Bizim vizyonumuz; sokaktan gelen sokağa gider. Sokaktan kazandığımızla üretmezsek biz yok oluruz. Halka borçlu olan bireyleriz bu konularda. Borcumuzu da verdikleri yardımı sanata çevirerek ödeyebiliyoruz. Ama bu durum şu an söz konusu olamıyor. Kendi ceplerimizden harcaya harcaya o da kalmadı. Artık kapatma eşiğine geldik ama yine güçlü durmaya çalışıyoruz. Ama bu güçlü duruşumuz nereye kadar dayanabilir onu bilemiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

“TUNÇ SOYER İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’ ile görüşmek istediklerini belirten Yunus İşçi, “Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile görüşmeler yapıyoruz, sokak sanatçılarına özgürlük getirmeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi bize yardımcı olmaya çalışıyor. Ama Tunç Soyer ile görüşmek istedik, görüşemedik. Kendisiyle görüşüp derdimizi anlatmayı çok isteriz. Tunç Soyer’in sanata, sanatçıya önem verdiğini biliyoruz. En çok istediğimiz şey de İzmir’de çıkan belediye meclis kararını Türkiye genelinde yaymak” ifadelerini kullandı.

“SANATIMIZI SERGİLEYEMİYORUZ, PARA KAZANAMIYORUZ”
Sokak sanatları kapsamında yaklaşık 5 yıldır performans sanatçılığı yapan Ege Özhan da, “Pandemiden kaynaklı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Hepimiz maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmemize rağmen sanatımızı sergilerken engellemelerden dolayı işimize adapte olamıyoruz. Çünkü bakanlıktan sokak sanatçıları için bir izin çıkmadı. Bundan dolayı da zabıtalar tarafından engellemelerle karşılaşıyoruz. Genelgede sokak sanatlarına çıkmadığı için muhtemelen yasak olarak kabul ediliyor. Durum böyle olunca ne geçinmek için para kazanabiliyoruz ne sanatımızı sergileyebiliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi