EMİS ile Birleşik Metal İş Sendikası arasındaki TİS görüşmelerinin tıkanmasının ardından alınan grev kararı Schneider Elektirik'in Manisa ve İzmir'deki fabrikalarında 10.00 itibariyle başladı. Grev, fabrikalarda örgütlü olan İzmir Şubesi'nin yöneticileri ile şubenin örgütlü olduğu fabrikalardan işçi temsilcilerinin katılımıyla yapılan açıklamalarla başladı.

Manisa Organiza Sanayi Bölgesi'ndeki Schneider Elektirik'in işçileri fabrika içinde toplanarak 'İş ekmek yoksa barış da yok', 'İşgal grev direniş', 'Vur vur inlesin EMİS dinlesin' ve 'MESS'i devirdik sıra EMİS'te' sloganları ve 'İnsanca yaşam insanca ücret' pankartı ile fabrikanın girişine yürüdü. Dışardaki işçiler ise 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Yaşasın örgütlü mücadelemiz' sloganları ile Schneider işçilerini karşıladı.

İşçilere seslenen sendikanın Genel Merkez Yöneticisi Özkan Atar şunları söyledi:
“Eğer bizi açıkla terbiye edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Unutmasınlar ki, azdan az çoktan çok gider. Biz zaten açlık sınırında yaşıyoruz. Biraz daha aç kalırız olur biter. Bu ülkede işçiler daha greve çıkmadan grevler erteleniyorsa, demek ki sizlerin gücünden o kadar korkuluyor ki bu yollara başvuruluyor. Grev TİS'in olmazsa olmazsa koşuludur, olmazsa işçilerin hiç bir hakkından söz edilemez. Grev yasaklarının işçilerin üzerinde Demoklas’in kılıcı gibi sallanmasını kabul etmiyoruz. Eğer işveren hükümete yaslanarak grevi ortadan kaldıracağını düşünüyorsa yanılıyor. Grev ertenirse biz buralarda üretim yaptırmayız. Ne zaman istediğimiz şekilde anlaşırsak o zaman sağlıklı bir şekilde üretim başlar.”

Konuşmanın ardından fabrikaya 'Bu işyerinde grev var' pankartı asıldı. Pankartın asıldığı sırada sık sık 'Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz' sloganları atıldı. Grev pankartının asılmasının ardından ilk grev gözcüleri önlüklerini giydi ve işçiler hep birlikte grev halayları çekti. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi